Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAMI RECEPTJEI 2.

2019.09.30

CSALÁDI RECEPTJEINK

Farsangi fánk Mami módra
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 2 dl tej, 4 dkg élesztő, 1 dl rum, só, 5 dkg cukor, 5 tojássárgája, vaj, olaj, porcukor, lekvár.

Elkészítése:
A lisztet mély tálba szitálom.
A tej felét meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és kb. 15 percig pihentetem. A liszt közepébe mélyedést nyomok, beleöntöm az élesztős tejet, hozzáadom a tojások sárgáját, a vajat, egy csipet sót, és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjak. Rummal is ízesíthetem a tésztát. Hólyagosra kikeverem, letakarom, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztem.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és 5-6 cm átmérőjű lisztezett szaggatóval kiszaggatom. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és szaggatom, majd kb. 20 percig pihentetem. Bő olajat forrósítok, a fánkokat középen kissé benyomom, és kis adagokban kisütöm. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítom őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütöm.
Szalvétára szedem, hogy felszívja az olajat, majd tálra rakom, és megszórom porcukorral.
Gyümölcslekvárral tálalom.

Finom zöldség-omlett Nagymami módra
Elkészítése:
Mindenféle finom tavaszi főzeléket: zöldborsót, sóskát, karalábét, sárgarépát stb. megvagdalunk, az összehabart tojásba keverjük és forró vajban vagy olajban hirtelen kisütjük. Tehetünk bele kis tejet is.
Sózzuk.
Kb. 10-15 dkg zöldség, 1-2 tojás.
Ugyanígy készíthetünk külön az egyes zöldségfélékből omlettet.

Flódni Vera mama módra
Hozzávalók a tésztához:
1/2 kg liszt, 30 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, fél pohár bor. Elkészítése:
A lisztet a vajjal, tojással, cukorral, borral nagyon jól eldolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. Pihentetjük, majd 5 részre osztjuk.
Újra pihentetjük.
Amíg pihen a tészta, készülhet a töltelék.
Töltelékek:
25 dkg dió, 25 dkg mák, 25 dkg cukor (ez az én cukor mennyiségem, az összes)
Töltelékhez:
aki édesebben szereti, az szaporítsa), 1 marék mazsola (dióba, mákba), 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl rum, kb. 1 kg alma reszelve, fahéj az almába, hígított méz (rum, rumos tea a hígításra), szilvalekvár
A dióból, mákból, cukorból, citromhéjából és mazsolából, bejglihez hasonló töltelékeket készítünk, külön a dióból és külön a mákból. Az almát reszelés közben citrom levével locsolva "lecsurgatjuk", ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.

Elkészítése:
A pihent tésztákat laponként vékonyra nyújtjuk, majd hígított mézzel megkenjük, és az első lapra kenjük a szilvalekvárt, jön a következő lap, arra jön a dió töltelék, újabb lap, arra a mák, megint tészta arra az alma, és az utolsó lapot felvert egész tojással megkenjük, villával becsíkozzuk és megszúrjuk, és lassú tűznél fényes, pirosra sütjük.

Forró nagymami
Hozzávalók:
1 l tej, 1/2 rúd vanília, 1 evőkanál rum, 2 evőkanál erdei méz

Elkészítése:
A tejet feltesszük főni a vaníliarúd kikapart belsejével és a rummal, forralás közben a habverővel állandóan verjük. A forró tejbe beletesszük a mézet.
Azonnal feltálaljuk:
különösen hideg napokon jól fölmelegít.

Gulyásleves Mami módra
Elkészítése:
Hagymát pirítani, kicsit le staubolni, paprika bele. Felengedni, beletesszük a csontot, zöldséget. Leszűrjük, belejön a fasírt kis gombóc, később burgonya.
Gombóc:
kétszer átdarálni, só, bors, 1 tojás, 1 evőkanál morzsa, jól eldolgozni, apró gombócokat készíteni, berántani.
Lehet kaprosan - tejfelesen is.

Hideg májpástétom Nagymami módra
Elkészítése:
50 dkg sertésmájból paprika és só nélkül pörköltet készítünk, húsdarálón átdaráljuk 3 kisebb krumplival és 2 főtt kemény tojással együtt. Adunk hozzá sót, 1-2 kávéskanál mustárt, esetleg citromot, borsot.
Mindezt még kétszer átdaráljuk, jól összekeverjük és porcelántálba benyomkodjuk.
Vajas kenyérre kenve esszük.

Hókifli Bálint mama módra
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár (2 dl) tejföl, csipetnyi só.

Elkészítése:
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és lehetőleg 12 órát pihenni hagyjuk. A pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Lekvárral vagy dióval töltjük.
Ha megsültek, porcukorban megforgatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
CCSALÁDI RECEPTJEINK - ANYUKÁKNAK, NAGYMAMÁKNAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.