Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 11

2016.04.18

CSÜLKÖS LEXIKON

LECSÓS CSÜLÖK
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott csülökhús, 50 dkg zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 db paradicsom, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fekete bors

Elkészítése:
A nyers csülköt szeletekre vágom, a zsíros részét lefejtem. Apróra összevágom, és az olajon kisütöm. A vöröshagymákat megtisztítom. Az egyiket finomra aprítva a kisült szalonnás olajon megfuttatom, majd a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát. Ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve a lisztben megmártott csülökszeleteket egyenként, mindkét oldalán lepirítom. Egy pohár vizet aláöntve megsózom, megborsozom, és lefedve majdnem puhára párolom. Ha levét azelőtt elfőné, hogy megpuhult volna, apránként, kevés forró vízzel pótolom. Csak rövid lének szabad alatta maradni. Ezután a megpuhult húst kiszedem egy tányérba, a visszamaradt levet zsírjára visszasütöm, majd ráteszem a közben megmosott, leszárított, kicsumázott és felszeletelt paprikát, a vékony karikákra vágott hagymát meg a zúzott fokhagymát. Fedő alatt üvegesre párolom, ezután a hússzeleteket visszatéve, jól összeforralom. Végül beleteszem a paradicsomot is, amit előzőleg felkarikáztam, és a tejföllel jól összekeverve, éppen csak egyet forralok rajta. Galuska vagy sós vízben főtt burgonya, esetleg főtt tészta illik mellé.
Elkészítési ideje: kb. 70 perc kuktában készítve

LECSÓS CSÜLÖK TARHONYÁVAL 01.
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kicsi kicsontozott csülök, 2 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 20 dkg tarhonya, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, alaposan lemossuk, majd bőrével együtt kockákra vágjuk. A tisztított vöröshagymát vékonyra karikázzuk, és kuktában, forró olajon sárgára fonnyasztjuk. A húst rádobjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, ezután 2,5 dl vizet aláöntve, a kuktát lezárjuk. Forrástól számított 30 perc múlva a közben megmosott, kicsumázott és felszeletelt zöldpaprikát, továbbá a lehéjazott, karikákra vágott paradicsomot is hozzáadjuk, meghintjük pirospaprikával, és a kuktát újból lezárjuk. A jelzéstől számított 10 perc múlva a kukta alatt lezárjuk a lángot. Néhány perc múlva a kuktát kinyitjuk. A lecsós húst zsírjára sütjük, majd összekeverjük a közben szokásos módon elkészített tarhonyával. (A tarhonyát majdnem barnára pirítjuk 1 evőkanál zsiradékon. Sózzuk és felöntjük térfogatának megfelelő dupla mennyiségű vízzel, meghintjük késhegynyi pirospaprikával, és fedő alatt kis lángon főzzük. 10 perc múlva a lángot elzárjuk alatta, de továbbra is befedve hagyjuk még 15 percig.) Ecetes uborkával vagy kovászos uborkával nagyon finom.
Ha nincs friss zöldpaprika és paradicsom, mirelit lecsóból is éppen olyan finom.

LECSÓS CSÜLÖK TARHONYÁVAL 02.
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 10 dkg vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 dl olaj, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg fűszerpaprika

Elkészítése:
A kicsontozott csülökhúst nagyobb kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát az olaj egyik felén megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csülökhúst, megsózzuk, és rászórjuk a péppé zúzott fokhagymát. Kevés folyadékot aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk. Hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, a felszeletelt
zöldpaprikát, és megszórjuk a fűszerpaprikával. A fedőt visszatéve a lábasra, a húst felpuhítjuk, levét addig forraljuk, amíg olyan sűrűségű nem lesz, mint a pörkölté. Amíg a hús puhul, elkészítjük a tarhonyát. Az olaj másik felét felforrósítjuk, hozzáadjuk a tarhonyát, aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát. Felengedjük dupla mennyiségű, forrásban levő, sós vízzel, megsózzuk, egészben beletesszük a vöröshagymát, aztán fedővel letakarva, megpároljuk. Tálaláskor a tál egyik oldalára felhalmozzuk a húst, másik oldalára a tarhonyát tesszük. Forrón tálaljuk. Savanyúságként jégbe hűtött kovászos uborkát vagy csalamádét adhatunk hozzá.

LENCSEFŐZELÉK ZÖLD-FŰSZERES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
A főzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl
A sűlthöz:
1 kg csülök, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük.
A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet.
Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást.
A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

LENCSE FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Másfél óra alatt elkészíthető
Hozzávalók:
40 dkg lencse, 1 nagyobb füstölt csülök, 1 babérlevél, 1 citromkarika, só, 4 dkg zsír, 1-2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 csipetnyi fokhagymapüré, 1 kávés- kanál mustár, ízlés szerint ecet, cukor, 1/2 dl tejföl

Elkészítése:
A lencsét és a füstölt csülköt a főzés napja előtti este beáztatjuk, és másnap mindkettőt hideg vízben tesszük fel főni. Babérlevelet, citromkarikát, sót teszünk a levébe, és lassú forralással kb. 1-1 1/2 óra alatt puhára főzzük. Finomra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és fokhagymapürével rózsaszínű rántást készítünk. Ezzel sűrítjük a lencsét. Kivesszük belőle a csülköt, és egy kevés mustárral, ecettel, cukorral és tejföllel javítjuk az ízét. A babérlevelet és a citromkarikát eltávolítjuk, majd ismét felforraljuk. Kevés tejföllel, karikára vágott, zsírban kisütött hagymával és a csontról lefejtett, felszeletelt csülökhússal adjuk asztalra. Jól illik hozzá a savanyú káposzta.

LENCSELEVES TÁRKONNYAL ÉS FÜSTÖLT HÚSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg lencse, 20 dkg füstölt tarja vagy csülök, 1 db babérlevél, 1 szál sárgarépa, 1 szál zöldség, kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kevés őrölt bors, csipetnyi tárkony, ételízesítő, só, cukor, ecet, 1 evőkanál liszt, kevés olaj

Elkészítése:
A lencsét este megmosva beáztatjuk, reggel feltesszük főni a kockára vágott zöldségekkel, a füstölt hússal, a babérlevéllel, apróra vágott hagymával, fokhagymával és az ízesítőkkel. Amíg fő a lencse, kevés olajon egy evőkanál lisztből, kevés apróra vágott vöröshagymából, fokhagymából és pirospaprikából rántást készítünk, majd hideg vízzel felengedjük, végül a megfőtt levesbe öntjük, és jól kiforraljuk. Ízesítjük cukorral és ecettel vagy mustárral a levest. Megszórjuk egy csipet tárkonnyal. Aki szereti, tejfölt is adhat hozzá.

LENCSÉS HÚSOSFAZÉK CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 20 dkg lencse, 20 dkg aszalt szilva, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg majoránna, 1 dkg liszt, 1 dkg fokhagyma, 0,5 dl citromlé, 5 g törött fekete bors, 5 g cukor

Elkészítése:
Előző este a megmosott lencsét vízbe áztatjuk. A füstölt csülköt is beáztatjuk, majd másnap annyi hideg vízbe tesszük, amennyi jól ellepi. Kis lángon olya puhára főzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Leszűrjük, és a húst feldaraboljuk. A leszűrt lencsét a füstölt hús levébe tesszük, és az aszalt szilvával együtt megfőzzük. A szilvát ezután kimagozzuk, és visszatesszük a lencsés lébe. Hozzáadjuk a húsdarabokat és a vastag szeletekre vágott hagymát. Majoránnával, zúzott fokhagymával és borssal fűszerezzük, majd felforraljuk. A lisztet citromlével és néhány evőkanál vízzel simára keverjük, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Kevergetve még egyszer felforraljuk, és cukorral ízesítjük.

LENCSESÓLET CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 25 dkg árpagyöngye (gersli), 50 dkg lencse, 10 törött bors, 1 dkg fokhagyma, 30 dkg füstölt tarja, 0, 5 dl olaj

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és a füstölt tarjával együtt kiáztatjuk. A lencsét átválogatjuk, hideg vízben beáztatjuk. A kiáztatott húsokat hideg vízben feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. Amíg a húsok főnek, a többi anyagot előkészítjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A fokhagymát tisztítás után péppé zúzzuk. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Tűzálló tálat kibélelünk a szalonnaszeletekkel, majd gerslit, lencsét, hagymát, fokhagymát, szeletelt húst rétegezünk egymásra, az egyes rétegeket megsózzuk, megborsozzuk, és ezt mindaddig folytatjuk, amíg az anyagok el nem fogynak, ügyelve arra, hogy a legfelső réteg lencse legyen. Aztán ráöntjük a füstölt húsok főzőlevét, és lefedve, meleg sütőben az egészet készre pároljuk. Párolóedényben, forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla

Fordtások:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.