Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 15.

2016.05.09

CSÜLKÖS LEXIKON

RAKOTT CSÜLKÖS
Hozzávalók:
1 db mellső csülök, 25 dkg szalonna, 40 dkg sertéslapocka, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 5 g törött fehér bors, 5 g mustármag, 2 dkg porcukor, 2 dkg zselatin, 3 dkg pirospaprika, só

Elkészítése:
A kicsontozott csülköt bőrével és a lapockával együtt annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Lecsurgatjuk, majd a szalonnával együtt vékony, kicsi kockákra vagdaljuk. Az összes fűszert és a finomra vágott vörös- és fokhagymát belekeverjük fél deciliternyi átszűrt húslébe, majd a kockázott hússal és a szalonnával addig keverjük, amíg a massza fel nem vette a fűszeres levet. Szorosan a présbe nyomkodjuk, és a készüléket lezárjuk. Sós vízben, amennyi éppen ellepi, bő másfél órán keresztül lassan főzzük, de nem szabad forrnia, éppen csak gyöngyözzön. Ezután a készüléket a vízből kiemeljük, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután a formából a vágódeszkára borítjuk.

RAKOTT CSÜLÖK 01.
Hozzávalók:
1 db csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 40 g só, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán kevés víz hozzáadásával, félpuhára pároljuk. A pároló léből kivéve kihűtjük, majd kicsontozzuk, és éles késsel vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított burgonyát, a vöröshagymát és a zöldpaprikát karikákra vágjuk, a füstölt szalonnát csíkokra daraboljuk. Mély tűzálló tál aljára helyezünk egy réteg karikára vágott burgonyát, megsózzuk, aztán rátesszük a hagymát, a szalonnát, a paradicsomot, a felszeletelt csülökhúst, a zöldpaprikát, végül a tetejét burgonyával zárjuk. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, és a tétegezett anyagokra öntjük. Előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.

RAKOTT CSÜLÖK 02.
Hozzávalók:
1 nagyobb csülök, 1 kg burgonya, 40 dkg zöldpaprika, 4 kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 3 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fekete bors, só

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és kuktában, betéten, 2 dl sós vízben félpuhára főzzük; ez kb. forrástól számított 25 perc. A csülköt levéből kivéve lecsurgatjuk, kicsontozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és szintén karikákra vágjuk. A füstölt szalonnából hosszú, vékony csíkokat metélünk. Mély tűzálló tál vagy tepsi alját kirakjuk burgonyakarikákkal, megsózzuk, és hagymakarikákat szórunk rá. A füstöltszalonna-csíkokkal folytatjuk, ezután egy réteg paradicsom következik. Ráfektetjük az egyharmadnyi csülökszeletet, ezt betakarjuk zöldpaprikával, sózzuk, és burgonyával folytatjuk a rétegezést, egészen addig, míg tart a hozzávalókból. Arra ügyeljünk csak, hogy a paradicsom mindig húsra kerüljön, mert ha a burgonyával érintkezik, az nehezebben puhul meg. Az egyes sorokat ne felejtsük el megsózni, mert ízetlen marad az étel. Minél vékonyabbra szeleteljük a hozzávalókat, annál finomabb lesz, az ízek jobban összeérnek. Végül leöntjük az egészet sózott és borsozott tejföllel, amelybe a tisztított és szétzúzott fokhagymát is belekevertük. Nagyon forró sütőben, a tálat lefedve, legalább 1 órán át, sütjük.

RAKOTT CSÜLÖK 03.
Hozzávalók:
1 nagyobb nyers csülök, 3 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, 1 evő kanál olaj, 3-4 db paradicsom 3-4 zöldpaprika só bors, 1 kávéskanál fűszerpaprika 3 gerezd fokhagyma kakukkfű

Elkészítése:
A csülköt jól megtisztítom, ha kell le is perzselem, kockára vágom, megsózom, és fűszerezem, paprikás lisztbe meghempergetem. (ha van agyag edény beáztatás után) egy sor húst rakok bele, egy réteg vöröshagymát szélére paprikát és paradicsomot teszek, és szépen addig rakom, míg tart.
A tejfelbe elkeverem a zúzott fokhagymát, pici sót és leöntöm, a húst lezárom a fedelével és másfél óráig közepes lángon sütöm.
Ha megsült még lepirítom fedő nélkül. Majd majoránnás krumplipürével tálalom.

RAKOTT FÜSTÖLT CSÜLÖK
Hozzávalók:
egy darab főtt füstölt csülök (hátsó), 2 kg burgonya, 4 dl tejföl, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 tojás, olaj, mustár, ketchup, bors

Elkészítése:
A főtt csülköt felszeleteljük. A nyers burgonyát és a hagymát karikára vágjuk. Megfőzzük a tojást, közben olajjal kikenjük a tepsit. Beletesszük a burgonyát, amit sózunk, borsozunk. Erre kerül a hagyma, majd a csülök, amit megkenünk mustárral és ketchuppal. Rákarikázzuk a főtt tojásokat, ráöntjük a tejföl felét és megszórjuk sajttal. A tetejére burgonya kerül, pici só, bors, tejföl és a maradék sajt. Letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben közepes lángon sütjük. Amikor a felső réteg burgonya megpuhult, levesszük a fóliát és kicsit még pirítjuk.

RAKOTT KARALÁBÉ FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1db füstölt csülök, 10 db friss karalábé, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 dkg zsír, 1 dkg só, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízbe tesszük, és puhára főzzük. Közben a karalábét megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd a felolvasztott zsírban, a finomra vágott zöldpetrezselyemmel és kevés folyadék hozzáadásával, puhára pároljuk. A megfőtt csülköt a főzőléből kivesszük, kihűtjük, kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. Tűzálló tálban a párolt karalábét és a főtt csülökhúst egymásra rétegezzük, és a tejföllel meglocsolva, sütőben átsütjük. Forrón tálaljuk.

RÁNTOTT CSÜLÖK
Hozzávalók:
2 db közepes sertéscsülök, 1 fej hagyma, l cs vegyes zöldség, 2 babérlevél, egész bors, só, l ek mustár, citromlé, petrezselyem, liszt, tojás, morzsa

Elkészítése:
A csülköket 1 l vízben feltesszük főni a hagymával és a zöldségekkel együtt. Babérlevéllel, sóval, borssal fűszerezzük. Mikor a csülök megfőtt, a léből kivesszük, és még melegen megkenjük mustárból, citromléből és petrezselyemből készített páccal. 30 perc pihentetés után bundázzuk, bő zsírban megsütjük. Felszeletelve tálaljuk.

RASZKOLNYIK (OROSZ LEVES-KÜLÖNLEGESSÉG)
Hozzávalók:
1 db kisebb csülök, 20 dkg sertésvese, 15 dkg sertéscsont, 5 dkg vöröshagyma, 25 dkg ecetes uborka, 10 dkg gomba, 10 dkg zeller, 10 dkg sóska vagy spenót, 5 g fokhagyma, 0,5 dl olaj, 1 dl tejszín, 3 db tojás sárgája, 2 dkg só, 5 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, és puhára főzzük. A vízből kivéve kicsontozzuk, majd metéltre vágjuk. A vesét megtisztítjuk, lapjára fektetjük, hosszában kettévágjuk, belsejéből kivágjuk a vezetékeket, majd megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A csontot megmossuk, a csíkokra vágott vesével együtt leforrázzuk, majd leszűrjük. A zöldségeket és a gombát megtisztítjuk, és metéltekre vágjuk. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Az ecetes uborkát szintén metéltre vágjuk. A pirított hagymához hozzáadjuk a vesét, rövid ideig pirítjuk, majd hozzáadva az ecetes uborkát, a zellert és a gombát, erős tűzön lepirítjuk az egészet.
Ekkor felengedjük kb. 2 liter főzőlével, amiben a csülök főtt -, beletesszük a leforrázott sertéscsontot, ízesítjük sóval, fűszerezzük borssal, fokhagymával, és az egészet puhára vágjuk. Ezután hozzáadjuk a metéltre vágott sóskát vagy spenótot, valamint a kockára vágott csülökhúst, aztán lassú forralással 10 percig főzzük. Közben a tojássárgákat a tejszínnel dúsítjuk a levest. Tálalás előtt megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítjük. Forrón tálaljuk. Tetejét finomra vágott zöld-petrezselyemmel megszórjuk.

RÉGIES CSÜLÖK
Hozzávalók:
Személyenként egy-egy kisebb csülök

Elkészítése:
A csülköket alaposan megtisztítjuk. Kevés vízben egész borssal, sóval addig főzzük, míg a csontról könnyen leválik. Kicsontozzuk. A húst bőrös részével felfelé tepsibe tesszük. 2 púpos evőkanál zsírt olvasztunk, amibe egy-egy evőkanál mustárt és mézet keverünk. Alaposan megkenjük vele a csülköket.
Amíg a csülök fő, egy kiló kockákra vágott burgonyát megfőzünk és megpárolunk fél kilónyi kelbimbót. A tepsibe tett és megkent csülköket körbe rakjuk a burgonyával és kelbimbóval, és ezeket is meglocsoljuk a mézes-mustáros olvasztott zsírral.
Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, hogy a csülökbőre piros-ropogós, a köré tett burgonya és kelbimbó pedig rózsaszínű legyen.

RÉGI SZERELEM
Hozzávalók:
1 db kisebb sertéscsülök, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár virsli, 3 liter húsleves, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 2 dkg liszt, 1 evőkanál ételízesítő, 2 db babérlevél, 1 csokor friss kapor, egész bors

Elkészítése:
Az alaposan megmosott csülköt kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és főzni kezdjük a húslevesben. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a kimosott, lecsepegtetett savanyú káposztát. Ízesítjük babérlevéllel, egész borssal, ételízesítővel.
Lassú tűzön tovább főzzük. A tejfölt, tejszínt simára keverjük a liszttel, majd behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, és friss, vágott kaporral utóízesítjük.
Elkészítési idő: 3 óra

RÉSZEGES CSÜLÖK
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 2 dl száraz fehérbor, 1 dkg fokhagyma, 40 g só, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköt besózzuk, aztán a bort aláöntve - ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótolva -, fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a pároló léből kivéve kihűtjük, éles késsel felszeleteljük, és bőrös felével felfelé, tűzálló tálra rakjuk. A párolólevet elkeverjük a zúzott fokhagymával, megborsozzuk, és a tálba rakott húsra öntjük. Forró sütőbe téve, állandó locsolgatás mellett ropogósra sütjük. Köretként sült burgonyát adunk.

RÉTEGES SERTÉSKOCSONYA
Hozzávalók:
2 kg kocsonyahús (köröm, csülök, fej, farok, sertésbőrke vegyesen), 1 csomag leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, kis darabka zeller, só, szemes bors, a zöldségréteghez: 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 póréhagyma, 15 dkg kelbimbó

Elkészítése:
A húsokat megtisztítjuk és megmossuk. Annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Ha felforr, lehabozzuk, beletesszük a zöldséget, sózzuk, borsozzuk. Lassú forralással fedő alatt puhára főzzük. Közben a többi zöldséget felkockázzuk, a pórét felkarikázzuk, a kelbimbót megfelezzük. A zöldségeket forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük. A kocsonyát átszűrjük, a zsírját leszedjük. A zöldségeket nagy formába vagy kisebb tálkákba rakjuk. Annyi kocsonyalét kanalazunk rájuk, amennyi ellepi, és jégre tesszük. A húst kicsontozzuk, és a zöldségekre rakjuk.
Felöntjük a maradék kocsonya lével, és másnapig hidegre tesszük. Tálaláskor a formából kiborítjuk, és balzsamecetet kínálunk hozzá.
Ne főzzünk túl sok kocsonyalét, mert nem fog megszilárdulni. Főzés közben végezzünk szilárdsági próbát.

RICSET KÖMÉNYES KIFLIVEL
A ricsethez:
50 dkg szárazbab, 1,5 kg füstölt disznóhús (tarja, csülök, oldalas - ami épp van) 2-2 nagy sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 termetes vöröshagyma, 25 dkg árpagyöngy (gersli), só 6-7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál nem csípős pirospaprika
A köményes kiflihez:
5 dl tej, 5 dkg élesztő, egy maréknyi cukor, 1 kg finomliszt, só, 10 dkg zsír
A tetejére:
1 tojás, kb. 2 evőkanál köménymag durva szemű só

Elkészítése:
A ricsethez babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt hússal, ha túl sós, szükség esetén 1-2 órára szintén ezt műveljük. Ezután egy darabban feltesszük főni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt főzzük puhára. Ha kész, mindkettőt leszűrjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk. A zsírból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét ezzel kissé besűrítjük, de fontos, hogy ne legyen olyan sűrű, mint egy főzelék. Házi köményes kiflivel kínáljuk. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, és egy részében az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepét kimélyítjük, az élesztőt beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Ezután a maradék tejjel és egy kevés sóval összegyúrjuk. A tésztát négy részre osztjuk, majd a cipókat belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként felcsavarjuk, majd kifli alakúra "görbítjük", ügyelve arra, hogy a körcikk csúcsa a kiflik belső íve felé mutasson. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (egy tepsiben kb. 8 darab fér el kényelmesen), és kb. 1 órán át kelesztjük, ez alatt duplájukra nőnek. Végül a tetejüket fölvert tojással megkenjük, köménymaggal és durva szemű sóval meghintjük. Sütőben nagy lánggal mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.

RIZSES CSÜLÖK
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 25 dkg rizs, 2 dkg vaj, 15 dkg paradicsom, 5 g curry, 3 dkg só, 1 dkg törött bors, 3 g sáfrány

Elkészítése:
A kicsontozott csülköt kockára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük. Amíg a hús puhul, a rizst kiválogatjuk, megmossuk, a vajon üvegesre pirítjuk, majd kb. ugyanannyi, forrásban lévő, sós vízzel felengedjük, hozzáadjuk a sáfrányt, és fedővel letakarva, félig puhára pároljuk. A rizst és a húst összekeverjük a curryvel, a sóval és a törött borssal, tetejére rárakjuk a karikákra vágott paradicsomot. A főzőlevet átszűrjük, felforraljuk, a rizses húsra öntjük, majd lefedve, forró sütőben puhára pároljuk. A fedőt levéve, tetejét megpirítjuk. Forrón tálaljuk. Friss zöldsalátát adunk hozzá.

ROCKIN RUM BABLEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
2 csésze szárazbab, 2 csésze felaprított vöröshagyma, 6 szál felaprított petrezselyemzöld, 1 csésze felaprított zeller, 2 evőkanál felaprított friss kakukkfű, 1 db babérlevél, 3 evőkanál vaj, 1 db nagy csülök, 6 csésze marhahúsleves, 4 csésze víz, só és bors, 1/3 csésze sötét rum, zöld citromlé, friss petrezselyem
A díszítéshez:
karikára vágott citrom, tejfölcseppek

Elkészítése:
A babot mosd meg hideg vízben. Hagyd benne állni öt percig, majd öblítsd le. A biztonság kedvéért ismételd meg még egyszer, majd csepegtesd le őket. Áztasd be legalább 2-4 órára hideg vízbe, majd csepegtesd le egy szűrőben. Egy fazékban időnként megkeverve párold 10 percig vajon a hagymát, a petrezselymet, a zellert, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Add hozzá a csülköt, a babot, a húslevest, a vizet, sózd, borsozd. Forrald fel, majd vedd feljebb a lángot és fedő nélkül főzd. Ha elfőne a levéből, öntsd fel vízzel, hogy a babokat mindig ellepje. Főzd, amíg megpuhul (kb. 3 órán át.) ekkor vedd ki a babérlevelet és a csülköt. A felét tedd mixerbe, pürésítsd, majd öntsd vissza a fazékba. Öntsd hozzá a rumot, a zöld citrom levét, sózd, borsozd. Önálló tálkában tálald, citromkarikával, petrezselyemmel és tejfölcseppekkel díszítsd.

RÓMAI ZÖLDSÉGES SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók:
2 csülök, fél fej hagyma, 1 cs vegyes zöldség (mélyhűtött is lehet), 30 dkg burgonya, 10 dkg füstölt tarja, 2 dl fehér bor, só, bors, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A csülköt kevés forró zsírban elősütjük. A burgonyát kis kockákra vágjuk és a római tálba rakjuk. Ráhelyezzük a csülköket, ráöntjük a bort és lefedve sütőben majdnem készre pároljuk. Rászórjuk a kis kockákra vágott tarját és a zöldségeket. Vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Meglocsoljuk a fűszerezett tejföllel és meghintjük a reszelt sajttal. Fedő nélkül a tetejét pirosra sütjük.

ROPOGÓS CSÜLÖK EGÉSZBEN
Hozzávalók:
2 db kis sertéscsülök, 3 dkg fokhagyma, 40 g Vegeta, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
Előző nap a csülköket letisztítjuk, megmossuk. Egészben hagyjuk. A húsos felüket Vegetával, fokhagymával és borssal jó vastagon bedörzsöljük, ezután kuktába, a lyukas betétre tesszük. Aláöntünk 2dl vizet, és egy órán keresztül pároljuk. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tartjuk a húst másnapig. Készítéskor bőrével felfelé kis tepsibe tesszük a csülköket, ráöntjük a zúzott fokhagymával kevert főzőlevet. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és addig pirítjuk közepes lángon, amíg szép pirosra sül a csülök bőre.
Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon, és levével locsolgatjuk. Tetszés szerinti körettel (burgonyával vagy zöldséggel) és salátával tálaljuk.

ROPOGÓS CSÜLÖKKOCKÁK
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 80 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 8 dkg füstölt szalonna, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 dkg só, 1 dkg törött bors, 2 dkg zsír

Elkészítése:
A csülköt apró kockákra vágjuk, kevés sós vízben félpuhára pároljuk, majd a pároló léből a húst kiszedjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát karikára, a füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk. Közepes tepsit kizsírozunk, beletesszük a darabolt anyagokat, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, a tetejére helyezzük a szalonnaszeleteket, aztán kevés párolólevet aláöntve, forró sütőbe tesszük. Sütés közben többször megkeverjük, és addig sütjük, amíg az anyagok ropogósra sülnek.
Előmelegített tálra halmozzuk. Friss zöldsalátát adunk mellé.

ROPOGÓS SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók 4 személyre:
2 db 1 kg-os sertéscsülök, 1 kk só, 1 mk törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír

Elkészítése:
A sertéscsülköt jól megmossuk, leszárítjuk, leperzseljük, éles késsel a külső felületét lekaparjuk. Mindkét oldalát sózzuk, fokhagymával bedörzsöljük, és középmeleg sütőben másfél órán keresztül locsolgatva és forgatva, pirosra, ropogósra sütjük.
Vegyes salátát adunk hozzá. Felkínáljuk a kívánság szerinti sós vízben főtt burgonyát.

ROZMARINGGAL SPÉKELT CSÜLÖK
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma, 1 db 1,2-1,5 kg-os csülök, 4 ág rozmaring, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál dijoni mustár, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése:
A fokhagymát meghámozzuk, kettévágjuk. A csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Éles késsel kicsi, mély lyukakat szúrunk a csülökbe, és belenyomkodunk egy-egy darabka fokhagymát és rozmaringhajtást. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Mély tepsibe rácsot fektetünk, rátesszük a húst, 2 dl vizet öntünk alá, lefedjük fóliával, és kb. 50 percig sütjük. A mézet elkeverjük a mustárral, megkenjük vele a húst, és további 10 percig sütjük. A csülköt levesszük a rácsról, áttesszük egy másik tepsibe, letakarjuk fóliával és félretesszük. A tepsiből a levet kis lábosba szűrjük, beleöntjük a bort, és közepes lángon, kevergetve felforraljuk. Felszeleteljük a húst, a boros mártással és sült krumplival szolgáljuk fel.

ROZMARINGOS CSÜLÖK
Hozzávalók:
Másfél kiló sertéscsülök (2 db), 4 teáskanál rozmaringlevél. 4 cikk fokhagyma, kevés zsír, só

Elkészítése:
Lefejtjük a csülök bőrét, és az alatta levő zsírréteg nagy részét. A leeső részeket más célokra használjuk fel, pl. kisütve zsírt és tepertőt nyerhetünk belőle. A húst hegyes késsel több helyen felszúrjuk, és a nyílásokba vékony csíkokra szeletelt fokhagymát tűzdelünk. Meghintjük rozmaringgal, sózzuk, majd kizsírozott tepsibe téve, közepesen forró sütőben megsütjük. Sütés közben az edényben összegyűlő zsiradékkal locsolgatjuk. Eközben se vizet, se egyéb folyadékot ne öntsünk alá. Ha a színe már elérte a kívánt mértéket, de még nem elég puha, úgy alufóliával letakarva folytassuk a sütést mindaddig, amíg porhanyóssá nem válik.
Tálalás előtt a csontról lefejtjük a húst és felszeleteljük. A serpenyő alján maradt zsiradékhoz 1 dl vizet öntünk, majd 2-3 percig forraljuk. Az így kapott pecsenyelét a hús mellé kínáljuk...

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla


Fordtások:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.