Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 17.

2016.06.03

CSÜLKÖS LEXIKON

SERTÉSCSÜLÖK CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
2 db sertéscsülök, 5 dkg szezámmag, 10 dkg trappista sajt, 2 db tojás, 4 dkg só

Elkészítése:
A csülköket tisztítás után sós vízben puhára főzzük, kiemeljük, lehűtjük, majd a csontok irányában kettévágjuk. A reszelt trappista sajtot összekeverjük a tojásokkal és a szezámmaggal. A kettévágott csülköket vágási felületükkel lefelé sütőrácsra helyezzük, mindenütt bevonjuk a szezámmagos keverékkel, majd előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

Tálaláskor melléöntjük a sütés közben összegyűlt levét.

SERTÉSCSÜLÖK HAGYMÁS KELKÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
2 db nem túl nagy sertéscsülök, 8-10 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb póréhagyma, 5 fej vöröshagyma, 6-8 kelkáposztalevél, 1 kávéskanál barna cukor, 3-4 dl húsalaplé, 5 dl sör, 4 babérlevél, kevés sáfrány, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, só, bors

Elkészítése:
A sertéscsülköket egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje a húsokat. Sózzuk, babérlevelet és fokhagymagerezdeket dobunk hozzá. Kb. másfél óra alatt megfőzzük, majd nagyobb darabokra vágjuk, és fokhagymagerezdekkel megtűzdeljük. Egy hőálló tálba kevés olajat öntünk, erre tesszük a csülökdarabokat, majd sörrel alaposan meglocsolva kb. 200 fokon megpirítjuk. A póréhagymát és a vöröshagymát felkarikázzuk, és egy lábosban megpirítjuk. Hozzászórjuk a barna cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Őrölt szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezzük, megszórjuk sáfránnyal, és felöntjük a húsalaplével. Amikor a ragu felforrt, beletesszük a kelkáposztaleveleket. Ha szükséges, még ízesíthetjük, és további 5 percig forraljuk.

A csülköt a hagymás-kelkáposztás raguval tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK HENTES MÓDRA
Hozzávalók:
1,2 kg sertéscsülök, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg sonka, 10 dkg csemegeuborka, 1 kiskanál paradicsompüré, só, őrölt bors, 1 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A csülköt megmossuk, majd enyhén sós vízben puhára pároljuk. Kivesszük, lecsöpögtetjük, majd szárazra töröljük. Közben a füstölt szalonnát vékony metéltre vágjuk, kiolvasztjuk, és zsírjából kivesszük a töpörtyűt. A visszamaradt zsiradékot felengedjük az olajjal, felhevítjük, majd megpirítjuk rajta a csülköt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felcsíkozott sonkát és a paradicsompürét, majd ismét átpirítjuk. A húst kivesszük, felszeleteljük, és tálra rendezzük. A sonkát megszórjuk a liszttel, és felengedjük a főzőlével, belerakjuk a szalonnadarabkákat, a csíkokra szelt uborkát, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Összeforraljuk, és a hús mellé öntjük. Melegen tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK KONYHAFŐNÖK MÓDRA
Hozzávalók:
1 db csülök, 50 dkg karfiol, 2 g őrölt fehér bors, 1 dkg fokhagyma, 2 dkg só, 1 dkg sertéssült-fűszersó, 1 g curry, 0,5 dl olaj, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, sóval és fűszersóval bedörzsöljük. Tepsibe tesszük, leöntjük olajjal és alufóliával lefedve, előmelegített sütőben pároljuk. Kb. egy óra múlva a fóliát levesszük, és időnként meglocsolva készre sütjük. Kivesszük a sütőből, félretesszük. Közben a karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük. (ha mirelit a karfiol, rövid ideig főzzük.) a tejfölt sóval, borssal, curryvel és finomra vágott vagy összezúzott fokhagymával kikeverjük, esetleg csipetnyi liszttel sűrítjük. A kihűlt csülökhúst felszeleteljük, tűzálló tálra helyezzük. A szeletekre elosztjuk a karfiolt, bevonjuk a kikevert tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt szépen ráolvad.

Vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK KÜLÖNLEGES KÖRETTEL
Hozzávalók:
1,6 kg sertéscsülök, 50 dkg apró szemű burgonya, 6 kisebb vöröshagyma, 20 dkg alma, 20 dkg sárgarépa, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 2 babérlevél, 5 szem borókabogyó, só

Elkészítése:
A csülköt megmossuk, kuktába tesszük, majd felengedjük 1,5dl vízzel. Enyhén megsózzuk, babérlevéllel és borókabogyóval ízesítjük, majd a jelzéstől számítva, 30 percig pároljuk. Közben a fokhagymát pépesítjük, tálkába tesszük, és megszórjuk őrölt borssal. Meglocsoljuk az olajjal, majd a mustárral együtt jól kikeverjük. A húst kiemeljük a léből, lecsöpögtetjük, és bőrét bevagdossuk. Megkenjük a mustáros és fűszeres olajjal, majd egy mélyebb tűzálló üvegtálba fektetjük. Körberakjuk a megtisztított burgonyával, sárgarépával, hagymával és a kimagozott, félbevágott almával.

Aláöntjük a visszamaradt csülök főzőlevét, lefedjük, és sütőben készre pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és tíz perc alatt rövid lére sütjük.

SERTÉSCSÜLÖK NAGYSZAKÁCSI MÓDRA
Hozzávalók 5 adaghoz:
2 középméretű, csontos sertés-csülök 40 dkg nagy szemű tarkabab 20 dkg vöröshagyma 1 dkg só 20 dkg kolbász őrölt cseresznyepaprika 1 kg hordós (savanyú) káposzta 4 dl olaj 1 dl tejföl törött bors, fűszerpaprika 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A tarkababot előző nap beáztatjuk. A csülköket megtisztítjuk, a szőrt leégetjük, alaposan megmossuk, besózzuk és a sóban 1 órát hagyjuk állni. A hordós káposztát megízleljük, ha túl sós, kiáztatjuk. A csülköket tűzállótálba helyezzük, kevés vizet aláöntve, egy fej hagymát mellé téve, lefödve, sütőben félkészre pároljuk. Finomra vágott vöröshagymát olajban aranysárgára pirítunk, fűszerpaprikával megszórjuk, vízzel felengedjük, beletesszük az áztatott és megmosott babot, sózzuk, borsozzuk, mokkáskanálnyi őrölt cseresznyepaprikával és összevagdalt fokhagymával ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a lecsorgatott savanyú káposztát, ráhelyezzük az elősütött csülköket, valamint az öt darabra vágott kolbászt, és az egészet készre főzzük.

Tálalásnál a csülköket leemeljük a káposztáról, csontjától megszabadítva szeletekre vágjuk, babos káposztával beborítjuk, tejföllel meglocsoljuk, a kolbászt tetejére helyezve tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK PARASZTOSAN 01.
Hozzávalók:
4 kg sertéscsülök, 90 dkg vöröshagyma, só 6 dkg, 20 dkg lecsó, 20 dkg zsír, 1 cs petrezselyemzöld. 10 dkg liszt, 10 adag sült burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 10 adag káposztasaláta

Elkészítése:
A csülköt megsütjük, közben a zsírt felhevítjük, az egyenletes apró kockára vágott füstölt szalonnát beletéve elkeverjük, és üvegesre sütjük. Ekkor beletesszük a megtisztított apró gyöngyhagymát, és az egészet szép rózsaszínűre pirítjuk. A zsírt leszűrjük róla.

A sült csülköt sült burgonyával és a fenti módon leírt hagymás szalonnával tálaljuk, káposztasalátával díszítjük.

SERTÉSCSÜLÖK PARASZTOSAN 02.
Hozzávalók:
2 db sertéscsülök, só, 20 dkg zsír, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg lecsó, 1 csomó petrezselyemzöld, 1,5 kg burgonya

Elkészítése:
A jól megtisztított csülköt tepsibe téve 10 dkg zsírral leöntjük, két dl vizet adunk hozzá, forró sütőben állandó locsolgatás közben félig megsütjük. Közben 10 dkg zsíron az apró kockára vágott füstölt szalonnát és hagymát megpirítjuk, majd belekeverjük a lecsót. A burgonyát hasábra vágjuk és a félig sült csülökhöz tesszük, sózzuk. A félretett pirított füstölt szalonnás lecsót sózzuk, borsozzuk, és ha már a tepsiben a burgonya is pirulni kezd, hozzáöntjük a csülökhöz. Együtt még 20 percig sütjük, a csülköt kicsontozva, raguval a tetején tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK PÁROLT KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 nyers sertéscsülök, 1 fej káposzta, só, fokhagyma, zsír, köménymag, őrölt bors, cukor

Elkészítése:
A friss csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk, majd sóval és fokhagymagerezdekkel felforralt vízben félpuhára főzzük. Ha félig megfőtt, kivesszük a főzőléből, és lecsöpögtetjük. Egy tepsibe kevés zsírt teszünk, ráfektetjük a csülköt, közepes hőfokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Közben sűrűn locsolgatjuk a saját zsírjával. Egyszer megfordítjuk, utána a főzővízben főtt fokhagymagerezdeket szétnyomkodjuk, és a csülök tetejére kenjük.
A káposztát megmossuk, eltávolítjuk a torzsáját és legyaluljuk. 2 evőkanál zsírt megolvasztunk, megpattogtatunk rajta egy mokkáskanálnyi köménymagot, elkeverünk benne egy kevés cukrot, majd rárakjuk a káposztát és puhára pároljuk.
Közben állandóan kevergetjük, végül őrölt borssal fűszerezzük.

 

A ropogósra sült csülköt párolt káposztával és héjában sült krumplival tálaljuk.

SERTÉSCSÜLÖK PÓRÉVAL KÖRÍTVE
Hozzávalók:
1 sertéscsülök (kb. 1,5 kg-os), 75 dkg burgonya, 80 dkg póréhagyma, 3 dkg liszt, 2,5 dl tej, 3 dkg vaj vagy főzőmargarin, 1 evőkanál csípős mustár, 1-2 evőkanál magos mustár, só, bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:
A sertéscsülköt megmossuk, megtöröljük, bőrét éles késsel kockásan beirdaljuk. Sóval és borssal alaposan bedörzsöljük, majd tepsibe fektetjük. Aláöntünk egy pohár vizet, és előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 2 órát sütjük. A keletkező pecsenyelével időnként meglocsoljuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb hasábokra vágjuk, és a tepsibe, a hús mellé helyezzük. További kb. 40 percig sütjük, majd sóval meghintjük. Közben a pórét megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, és 4 dl lobogó sós vízben kb. 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, de kb. 2,5 dl főzőlevet felfogunk. A vajat vagy a főzőmargarint lábosban felhevítjük, meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd kevergetve felöntjük a tejjel és a póré felfogott főzőlevével. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és kis lángon kb. 5 percig főzzük. Végül belekeverjük a kétféle mustárt és a póréhagymát is. A csülök bőrét a sütési idő vége előtt kb. 10 perccel, sós vízzel beecseteljük, hogy ropogós legyen.

A sült burgonyát és a mustáros pórét tálra halmozzuk, majd a tetejére ültetjük a sült csülköt, és petrezselyemlevéllel díszítjük.

 

Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.