Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 2

2016.01.26

CSÜLKÖS LEXIKON

BABGULYÁS
Hozzávalók 4-6 személyre:
1.5 kg füstölt disznócsülök, - köröm, - fej, 1 fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db paradicsom, 1/2 kg nagy szemű fehér bab, 1 db zöldpaprika, 2 kk. pirospaprika, 1 db csípős paprika, köménymag, rántás, zsír, galuskatészta, ételízesítő, só

Elkészítése:
A fehér babot 1 napig vízben áztatjuk. Erre azért van szükség, hogy hamarabb megfőjön a levesben. A füstölt disznóhúst feldaraboljuk apró kockákra, és ezt is 1 napig vízben áztatjuk, hogy a füstíz, és - szag kiázzon belőle. Az áztatás után alaposan mossuk át a húst. A bográcsban felolvasztunk kb. 2 - 3 evőkanálnyi zsírt, és szalmasárgára pirítjuk benne az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a feldarabolt disznóhúst, és felöntjük meleg vízzel úgy, hogy ellepje. Amikor felforr a lé, ízesítjük 2 kávéskanál pirospaprikával, ételízesítővel és köménymaggal.
Egy másik bográcsban félig megfőzzük a babot, és teszünk bele karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret. Amikor mind a két bográcsban félig főtt az étel, összeöntjük azokat, és kis lángon tovább főzzük a babgulyást. Az étel elkészülése előtt híg rántást, és apróra szaggatott nokedlit készítünk, melyeket hozzáadunk a leveshez. Ízlés szerint teszünk bele sót, és fűszerezhetjük csípős paprikával.

 

BABGULYÁS FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya
A rántáshoz:
1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk

Elkészítése:
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni.
Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük.

 

BABLEVES
Hozzávalók:
7,5 dl szárazbab, 1 sertés csülök, 1 nagyobb burgonya, 1 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál szódabikarbóna, kevés zeller

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot. Másnap a szódabikarbónával, és annyi vízzel, ami éppen ellepi, fedő alatt forralja 15 percen át. Ekkor szűrje le, és 3 liter friss vízben tegye fel főni, a csülökkel együtt. Egy óra főzés után tegye hozzá az apróra vagdalt hagymát, a kockákra vágott burgonyát és a zellert. (Ez utóbbit a végén dobja ki.) Ízesítse szükség szerint, és főzze puhára. A csülköt kicsontozva, felvagdalva adja asztalra.

 

BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy füstölt csülök, 30 dkg tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8 dkg liszt

Elkészítése:
A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk. A csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük. Az ízletes léből kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük. Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget, fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát. Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab megpuhul. Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük, átforraljuk. A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle apró csipetkéket szaggatunk a levesbe. Néhány perces főzés után tálalhatjuk. Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.

 


BABLEVES PADOVAI MÓDRA CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db kicsontozott csülök, 20 dkg tarkabab, 20 dkg spagetti, 5 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 db babérlevél, egy csomó zöldpetrezselyem, egy szál zellerzöld, 3 dkg só, 5 g törött bors, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A babot előző este hideg vízben beáztatjuk, másnap leöblítjük, hozzáadjuk a csülköt, a babérlevelet, a sót, felöntjük vízzel, majd fedő alatt puhára főzzük. A vajon megfonnyasszuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a felvágott zeller-zöldet, és a leveshez adjuk. A csülköt kivesszük a főzőléből, kisebb darabokra vágjuk, aztán visszatesszük a levesbe, majd belefőzzük a tésztát. Amikor kész, eltávolítjuk a babérlevelet, ízlés szerint utána sózzuk, borsozzuk. Ezután 10 percig pihentetjük, s amikor besűrűsödött, tetejét megszórjuk vágott petrezselyem-zölddel. Reszelt sajtot adunk hozzá.

 


BABOS CSÜLÖK
Hozzávalók:
90 dkg füstölt csülök, 25 dkg répa, 35 dkg fehérrépa, 25 dkg mogyoróhagyma, 2 evőkanál napraforgó olaj, 3 dl citromlé, l evőkanál mustár, 2 evőkanál Worcester szósz, 3 babérlevél, 40 dkg konzerv bab

Elkészítése:
A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, hogy a felesleges só kioldódjon belőle. (Ha nincs elég időnk, tegyük nagy, vízzel teli edénybe, forraljuk fel, majd szűrjük le róla a vizet.) A répát, a fehér répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróbb darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és körös-körül megpirítjuk benne a csülköt. (Ettől a húson olyan réteg képződik, ami nem engedi a levét kifolyni.) Kivesszük, és félre tesszük. A visszamaradt olajba dobjuk a mogyoróhagymát, a répát, a fehér répát és a hagymát. Öt percig főzzük. Visszatesszük a sonkát az edénybe, és hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, a Worcester szószt, a babérlevelet és a fekete borsot. Felforraljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Lefedhető tűzálló tálba tesszük a csülköt és a zöldségeket, és egy óráig sütjük. Levesszük a fedőt, és hozzákeverjük a babot. Visszatesszük a sütőbe, és még 20 percig sütjük.
Tört krumplival tálaljuk.

 


BABOS EGY-TÁL Hozzávalók: 25 dkg szárazbab, 25 dkg fodros tészta, 6 dl tejföl, 1 db csülök, 10 dkg füstölt tarja, zsemlemorzsa, 5 tojás, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, őrölt bors, majoránna, só, piros paprika

Elkészítése: Annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzöm a csülköt. Ha kihűlt kicsontozom és felszeletelem. A levében babérlevéllel, kevés borssal megfőzöm a babot. Közben kifőzöm a tésztát, majd leöblítve hagyom kihűlni. Közben fél liter tejfölt egy tojással, sóval, majoránnával és piros paprikával kikeverek. Ha minden megfőtt, a tésztát, a főtt, leszűrt babot és a tejfölös keveréket összeforgatok. Vajjal kikent tűzálló tálba egy réteget simítok ebből a keverékből. Karikára vágott hagymával, a szeletelt csülökkel és füstölt hússal betakarom. Az újabb réteg babos tésztára a karikázott kemény tojást teszem. Végül beterítem a maradék keverékkel. A tetejét megszórom morzsával, majd egy deci tejföllel meglocsolom. Forró sütőben 25 percet sütöm, és kockára vágva tálalom.

 


BABOS KÁPOSZTA CSÜLÖKKEL Hozzávalók: l kg savanyú káposzta, 20 dkg nagy szemű bab, l füstölt csülök, l doboz paradicsompüré, bors, pirospaprika, só

Elkészítése: A beáztatott babot puhára főzzük. Ugyancsak puhára főzzük - de külön! - a csülköt is. A káposztát eközben fedő alatt szintén puhára főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, s az előzőleg leszűrt babot. Kevés rántást készítünk a pirospaprikával, amivel besűrítjük az ételt. Tetszés szerint fűszerezzük, s még főni hagyjuk. Tálaláskor a csülköt a babos káposzta mellé tesszük.

 


BABOS-KÁPOSZTÁS FÜSTÖLT CSÜLÖK
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (80-90 dkg), 60 dkg savanyú káposzta, 20 dkg tarkabab, 15 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsír, 2 cikk fokhagyma, só

Elkészítése:
A babot előző nap megtisztítjuk és beáztatjuk. A csülköt meleg vízbe tesszük, felforraljuk, levét kiöntjük, és friss vízben puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
A zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a babot. Néhány percig pároljuk, aztán felengedjük a csülök főzőlevével.
Ha a bab félig megpuhult, beletesszük a káposztát, szükség esetén további csülöklét engedünk rá. Zúzott fokhagymával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítve puhára főzzük. A csontjáról lefejtett, szeletekre vágott körítésként zsemlegombóccal tálaljuk.

 


BABSALÁTA-VACSORA
Hozzávalók:
10 tojás, főtt csülök, vagy más füstölt hús, szalonna stb. babsaláta, pirospaprika

Elkészítése:
A tojásokat megfőzöm, és lehűtés után meghámozom, majd felnegyedelem. A főtt húsfélét felszeletelem. Mindkettőt egy tálra rendezem, megszórom pirospaprikával és babsalátával tálalom.

 

BAGLYOS
Hozzávalók:
fél kg füstölt sertéscsülök, 2 evőkanál rizs, 1 sárgarépa, 15 szem aszalt szilva, cukor, só, citromlé, bors, tejföl

Elkészítése:
A füstölt csülköt hideg vízben feltesszük főni. Míg a hús fő, megpároljuk az aprított répát, megmossuk a rizst. Mikor a csülök megfőtt, hozzáadjuk a pirított répát, rizst, majd sózzuk, borsozzuk, és újra felfőzzük. Rántást készítünk, kissé megcukrozzuk, és a leveshez adjuk. Mielőtt levesszük a tűzről, beledobjuk az aszalt szilvát, és még egyszer fölforraljuk. Tejföllel kínáljuk. Különleges ízű leves, mely hidegen is, melegen is kitűnő. Furcsa nevét az aszalt szilváról kapta, melynek neve Erdélyben régen bagolyszem volt.

 

BAJOR KÁPOSZTÁS CSÜLÖK
Elkészítése:
Besózunk két szép, nagy, mellső, nem füstölt sertéscsülköt és a kukta fazékba helyezett betétre rakjuk. Aláöntünk másfél dl vizet és a fazekat lezárva, a jelzéstől számítva kb. 40 percig pároljuk. 70 dkg savanyú káposztát alaposan kinyomkodunk és a hajszálvékony szalonnaszeletekkel bélelt (előzőleg beáztatott) cserépedénybe rakjuk. Közé keverünk egy fél kg-nyi megtisztított, vékonyan felszeletelt almát, és tetejére fektetjük a puha csülköket.
Megöntözzük a kuktában a csülök alatt képződött lével és a cserépedényt lefedve, a sütőben egy óráig sütjük.
Készíthetjük hagymásan is: egy fej apróra vagdalt hagymát a leterített almás káposztára hintünk, és erre fektetjük a húst!
Tálalás előtt megtejfölözzük.

 

BAJOR SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók:
1/2 kg bőrös sertés csülök, só, majoránna, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, tenyérnyi szalonna-bőr, zsír vagy olaj

Elkészítése:
Sózzuk meg a csülköt és szórjuk be majoránnával. Tegyük a szalonnabőrt egy meleg edénybe, rakjuk rá a csülköt és öntsünk rá annyi olajat, hogy félig befedje. Erős tűzön pirítsuk barnára. Ezután csökkentsük a tüzet, tegyünk 1-2 pohár vizet a fokhagymával és a köménymaggal együtt az edénybe. Fedjük le és pároljuk a csülköt majdnem puhára. Ezután vegyük le a fedőt, rakjuk forró sütőbe és süssük a csülköt ropogósra.

 

BAKONY-FELVIDÉKI KEMENCÉS DISZNÓCSÜLÖK
Hozzávalók:
2 db csülök, 80 dkg krumpli, 2-3 darab paprika, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 1 fej vöröshagyma, 4 ek olaj, só, bors

Elkészítése:
A csülkök bőrét kockásra bevagdossuk, megsózzuk, és egy tepsibe tesszük őket. Felforrósított olajjal leöntjük, kevés vizet adunk alá és előmelegített sütőbe tesszük. Letakarva sütjük addig, míg majdnem puha lesz, ekkor köré szórjuk a cikkekre vágott krumplit, a darabolt paprikát, a hasábokra szelt gyökereket és a negyedelt hagymát. Borssal meghintjük és tovább sütjük, most már lefedés nélkül, míg minden meg nem puhul.

 

BAKONYI GOMBÁS CSÜLÖK 01.
Hozzávalók:
2 db sertés csülök kicsontozva, 15 dkg gomba, só, törött bors, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál paprikakrém, 1 kiskanál liszt, 1 kanál mustár, 5 dkg zsír 2 dl bor. (+ 2 dl a főzőbe)

Elkészítése:
A jól megtisztított, megperzselt és besózott csülköket forró zsírban megfogatjuk, szép pirosra sütjük. Tűzálló tálba helyezzük, mellédobunk 1 db kettévágott vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, öntünk rá egy dl bort, ugyanannyi vizet, és lefedve puhára pároljuk. Időközben borral és vízzel locsolgatjuk, és időnként megforgatjuk. A feldarabolt gombát hozzáadjuk és megpirítjuk. Előmelegített tálra tesszük a felszeletelt csülköket, levét áttörjük, felmelegítjük, megpirítunk benne 1 kanál paradicsompürét, meghintjük liszttel, bele- keverjük a mustárt, a tejfölt, és jól felforralva a melegen tartott csülökre öntjük.

 

BAKONYI GOMBÁS CSÜLÖK 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg sertéscsülök, 15 dkg gomba, 0,2 dkg törött bors, 8 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 20 dkg paradicsom, 1 db zöldpaprika vagy ennek megfelelő lecsókonzerv, 3 dkg liszt, 2 dkg mustár, 6 dkg zsír, 2 dl száraz fehérbor, só

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott csülköt puhára főzzük, és lefejtve a húst a csontról, feldaraboljuk, és forró zsírban hirtelen megpirítjuk, illetve szép pirosra sütjük, és tűzálló tálba helyezzük. A visszamaradó zsírban szalmasárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kellően megtisztított és feldarabolt gombát, a karikára vágott zöldpaprikát, a meghámozott és cikkekre vágott paradicsomot, meghintjük törött borssal, megsózzuk, majd a húsra öntjük és hozzáadva a bort, fedő alatt megpároljuk. A lisztet, a mustárt, a tejfölt simára keverjük, és az egészet leöntjük, majd újrahevítjük, azután tálaljuk.

 

BALATONBERÉNYI RAKOTT CSÜLÖK
Elkészítése:
Megtisztítunk, megmosunk és besózunk két hátsó csülköt. Vegetás, fűszeres vízben (vöröshagyma, fokhagyma, bors, kömény, babérlevél, szegfűbors) olyan puhára főzzük, hogy könnyen kihúzhassuk a csontot a húsból. A tetejére feljött zsírból három evőkanálnyit egy széles lapos sütőedénybe teszünk. Megforgatunk rajta fél liter rizst, majd egy liternyi forró csülöklével felengedjük. Amikor a levét félig elfőtte, a tetejére öntünk egy üveg natúr vagy saját készítésű lecsót. A csülök bőrét kockásra bevagdossuk, felszeleteljük, és úgy rakjuk rá a lecsós rizsre, hogy könnyen adagolhassuk. A csülökhúst sertéssült-fűszerkeverékkel ízesített tejföllel bekenjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Friss uborka- vagy káposztasalátával tálaljuk.

 

BANDI KEDVENCE
Hozzávalók: 4 személyre:
60 dkg sertéskaraj, 20 dkg főtt füstölt csülök, 30 dkg gomba, 30 dkg trappista sajt, mustár, vöröshagyma, só, bors, étolaj, tojás, liszt, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A karajt felszeleteljük 4 egyforma szeletre, kiklopfoljuk őket, és bekenjük a mustárral, a csülköt kis kockákra vágjuk, és rátesszük a húsra, a gombát felszeleteljük, és lepirítjuk, elosztjuk a gombát is a hússzeleteken. A sajtot is feldaraboljuk, és szintén rátesszük a húsra. A húsokat feltekerjük, és bepanírozzuk, kisütjük, és melegen tartjuk. A vöröshagymát felkarikázzuk, és lisztben alaposan megforgatjuk, bő forró olajban kisütjük, jó ropogósra, amikor kész, ráhalmozzuk a felszeletelt húsra. Köretnek Rizi-bizit ajánlok hozzá.

 

BARACKOS SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók:
2,5 kg sertéscsülök
A pácléhez:
4 dl baracklé, 1 dl fehérbor, 0,5 dl olívaolaj, 2 dkg tört fokhagymagerezd, 2 dkg currypor, 0,3 dl curry-mártás, 2 dkg grillfűszer, 1 dkg só, 1 dkg őrölt bors

Elkészítése:
A húsról a bőrt eltávolítjuk: a láb felőli részt éles késsel körülvágjuk, majd a bőrt hosszában is felhasítjuk, és ujjainkkal alányúlva, a zsírrétegről fellazítva, lehúzzuk. A pácléhez valamennyi hozzávalót összekeverjük. A húst sok helyütt kissé behasítjuk, majd tálra fektetve, a páclével leöntjük. 24 órára a hűtőszekrénybe tesszük, közben a húst a páclében meg- megforgatjuk. Utána a húst vastag falú tepsibe áttesszük, két evőkanálnyi páclével megkenjük. Közepesen meleg sütőben két és fél óráig sütjük, időnként a maradék páclével megkenjük. A pecsenyét szeletelés előtt 15 percig letakarva pihentetjük. Párolt rizzsel és salátával tálaljuk. A maradék páclevet melegítve, mártásként kínáljuk hozzá.

 


BARCELONAI BABLEVES (SOPA DE BARCELONA)
Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90 percig, mert az ízek csak így érvényesülnek. A csülköt kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is.

 


BARNA SÖRÖS SERTÉSCSÜLÖK RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
1,5-2 kg-os nyers sertéscsülök, fél liter barna sör, 4-5 dl tejföl, 2 doboz (450g-os) szeletelt gombakonzerv, só, 1 kávéskanál kakukkfű, 4 fej közepes vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, grillfűszer

Elkészítése:
A csülköt enyhén besózzuk, majd a grillfűszerrel és a kakukkfűvel bedörzsölve 3-4 órán át pihentetjük. A római tál fedelébe annyi vizet töltünk, hogy a tál alját beletéve ne csorogjon ki a víz, majd az alját is félig feltöltjük. A vizet fél óra múlva kiöntjük. Az edény aljára rakjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, fokhagymát és a szeletelt gombát (az egyiket lé nélkül), majd rátesszük a csülköt. Ezután ráöntjük az üveg barna sört. Meggyújtjuk a gázsütőt, közepes lángra állítjuk, beletesszük a lefedett tálat, és kb. 90percig pároljuk. Ezután megfordítjuk a csülköt, aláöntünk a másik gomba léből, amennyi szükséges, lefedjük, és további 60 percig pároljuk. Ezután ráöntjük a tejfölt, és még 15 percig visszatesszük a sütőbe. Köretként sült hasábburgonya illik mellé.

 


BÉCSI HÁZI KOCSONYA
Hozzávalók:
50 dkg sertésbőrke, 2 sertésköröm, 1 sertéscsülök, 4 ecetes uborka, 4 tojás, 25 dkg vegyes zöldség, 2 vöröshagyma, 1 evőkanál fűszerkeverék, 1 kávéskanál szemes bors, 1 kávéskanál só

Elkészítése:
Miután minden anyagot jól megtisztítottunk, megmostunk, 2 liter hideg vízben feltesszük főni a bőrkét, a körmöt és a csülköt. Ha meggyőződtünk arról, hogy a hús és a bőr vajpuha, kivesszük, a levet átszűrjük, majd a megtisztított zöldséggel, egy hagymával, a fűszerkeverékkel, a borsszemmel és a sóval ismét felfőzzük. Közben a csülökről és a körömről lefejtett húst és bőrt hűlni hagyjuk, majd kis darabokra vágjuk. A forró levet ráöntjük a jénai tálban lévő anyagra. Amikor a kocsonya kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük. Másnap tálalhatjuk úgy, hogy szeletet vágunk belőle, és ecetes-olajos hagymával, őrölt borssal és sóval rakjuk az asztalra. Külön tálalandó hozzá ecetes-olajos hagymakocka.

 

BÉKÉSI BETYÁROS
Hozzávalók:
4 db sertésköröm, 2 db sertéscsülök, 1/2 sertésfej, 1 kg lapocka, 3 nagy fej hagyma, lebbencstészta ízlés szerint, 1 kg burgonya, 2 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 db erős zöldpaprika, 2 db tv paprika, 2 csipet kömény, 2 db paradicsom, 8-10 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg sós fehér szalonna

Elkészítése:
A szalonnával alázsírozzuk a bográcsot, majd legalulra tesszük a csülök bontása után a csontot, rá a köröm kerüljön, utána egy réteg apróra vágott hagyma. A következő réteg a kicsontozott csülök, amit hagymaréteg, azt meg apróra vágott lapocka követ. Dobjuk rájuk a köményt, a paradicsomot, a fokhagymát, a sót. Hideg vízzel fölengedjük. Három óra hosszáig lassú tűzön főzzük, őrölt paprika nélkül. Nem kell keverni, csak a bográcsot forgatni. Amikor majdnem készen van, a színét külön edénybe leszedjük, ebben keverjük el a pirospaprikát, majd visszaöntjük a leveshez. Utána kerül bele a darabokra tört lebbencstészta és a kockákra vágott krumpli. Az egészet sűrűre főzzük. Ha a vizet elpárologtatta, utána kell tölteni.

 


BETYÁROS SERTÉSCSÜLÖK BABOS KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
1 db sertéscsülök (hátsó, mert az húsosabb), 20 dkg bacon szalonna, 60 dkg apró savanyú, káposzta, 30 dkg tarkabab (ha konzervet veszünk, nem kell a babot beáztatni, hamarabb elkészül az étel), 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, tejföl, pirospaprika, só

Elkészítése: A csülköt sós vízben megfőzzük, kb. 3-4 óráig, amíg le nem fő a csontjáról.
Közben a csíkokra vágott bacon szalonnát kisütjük, rátesszük a szeletekre vágott hagymát, és a zsíron megfuttatjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük. Beletesszük a babot, és kevés sóval ízesítjük, félig megpároljuk. Hozzáadjuk a kimosott savanyú káposztát. Fedő alatt lassú forrással készre pároljuk. Hozzáadjuk a kicsontozott csülköt.
Tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, és pár percig összeforraljuk.

 

BEREGI CSÜLÖK
Elkészítése:
Sertéscsülköt sós vízben félig megfőzöl. Kicsontozod, feldarabolod.
Kevés zsíron (olajon) a darabokat átsütöd, kicsit meg kell pirulniuk. Kihalászod, a visszamaradt zsíron finomra vágott hagymát, fokhagymát párolsz, megszórod pirospaprikával, felengeded egy kevéssel a csülök főzőlevéből. Beleteszed a húsokat, teszel rá tejfölt, addig párolod, míg a csülök megpuhul. Ha szükséges, a csülök levével pótolod a szaftot. Kóstolod, szükség szerint sózod, borsozod. Juhtúrós sztrapacskával köríted.

 


BERZENCEI CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók 4 személyre:
egy egész csülök, 4 kis fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, pár szem egész bors, só, 1 közepes fej káposzta, 7 evőkanál sertészsír, 6 púpos evőkanál liszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 7 dl paradicsomlé
Elkészítése:
A csülköt a főzés előtti este beáztatjuk. Másnap annyi vízben tesszük fel főni, hogy teljesen ellepje. Hozzáadunk 2 fej tisztított vöröshagymát, 5 gerezd fokhagymát, 2 babérlevelet, egész borsot, sót. Fedő alatt puhára főzzük.
A káposztát vékonyra felszeleteljük, besózzuk, és 20 percig állni hagyjuk, hogy megroskadjon. Utána a levét kinyomjuk, és kb. 2 liter vízbe feltesszük főni. Adunk hozzá 2 vöröshagymát, 3 fokhagymát, néhány szem egész borsot, 2 összetört babérlevelet, és fedő alatt egy órát főzzük.
Rántást készítünk a zsírral, a liszttel, és a pirospaprikával. Felengedjük paradicsomlével, és a csülök főzőlevéből is adunk hozzá 3 merőkanálnyit. Végül a megfőtt káposztához keverjük.
A megfőtt csülköt kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni, akkor felszeleteljük, és a káposztához kínáljuk.

 

BOGRÁCSOS CSÜLÖKPÖRKÖLT

 

Hozzávalók 6 személyre:
1 db 1,5 kg-os sertéscsülök, fél kg oldalas, fél kg comb, 5 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy Tv paprika, 1db erős paprika, 1 nagy paradicsom, só, bors, ételízesítő, 1 babérlevél

Elkészítése:
A húst felkockázzuk, a csontot is kettévágjuk, megmossuk. A bőrkét is beleszeljük a zsírosával együtt, de nagyobb darabokra, hogy ki lehessen szedni, ha megfőtt. A húst feltesszük főni hideg vízben, hogy ellepje. Ha felforrt, le is lehet szedni a habját. Amikor már jól összeforrt, rátesszük a kockára szelt vöröshagymát, a felszeletelt paprikát, a paradicsomot, az összeszelt fokhagymát, a borsot, delikátot, babérlevelet és megsózzuk. Kb. félórai főzés után 3 evőkanál pirospaprikát teszünk rá és jó sűrű szaftosra főzzük. Kóstoljuk, és utánízesítjük. Aki szereti 1 dl bort is önthet bele. Sós vízben főtt hasábburgonyával tálaljuk, de bele is lehet főzni a burgonyát, csak vigyázni kell, nehogy leégjen. Bármilyen savanyúval és kenyérrel tálaljuk.

BOLGÁR BABLEVES
Hozzávalók:
4 dl fehér szárazbab, 20 dkg füstölt csülök, 2 evőkanál kukorica olaj, 20 dkg paradicsompüré, 5 dl csirkeleves, 8 dl víz, 2 fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot. A felkockázott húst nagyobb fazékban pirítsa barnára. Öntse fel a csirkelevessel és a vízzel elkevert paradicsompürével. Tegye bele egyben a hagymákat, és fűszerezze ízlése szerint. Fedő alatt főzze 2,5 órát. Ha minden megpuhult, akkor dobja ki a hagymákat, és a levest a vagdalt petrezselyemmel megszórva, forrón tálalja.

 


BOROS CSÜLÖKFALATOK
Hozzávalók:
1 db csülök, 2 dl fehérbor, 8-10 szem bors, só, 2 kanál ecet, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 szem borókabogyó, 5 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A csülköt megkapargatjuk és alaposan megmossuk.
A csülköt a következő lében puhára főzzük: 1 liter vízbe belekeverjük a bort, az ecetet, a vöröshagymát és a többi fűszert. Kis lángon 2-3 órán át főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk. (A főzéshez célszerűbb kuktát használni.) Ha a csülök teljesen átfőtt, kivesszük a léből, és csontját eltávolítjuk. Tűzálló tálba tesszük, és sütőben kevés főzőlevet öntve alá ropogósra sütjük.
A csülköt felszeleteljük. Burgonyapürét, reszelt tormát és mustárt kínálunk hozzá.

 

BOROS CSÜLÖKPÖRKÖLT
Hozzávalók:
2 db kisebb kicsontozott csülök, 20 dkg vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 3 dkg fokhagyma, 5 dkg piros fűszerpaprika, 3 dkg só, 0, 5 dl olaj, 1 dkg törött bors, 5 g köménymag

Elkészítése:
A csülköket megtisztítjuk, felesleges zsírját eltávolítjuk, és bőrével együtt kis kockákra vágjuk. A bogrács belsejét az olajjal bekenjük, majd egy réteg húst, egy réteg karikára vágott hagymát egyenletesen elterítünk benne. A bográcsot a parázsra téve, addig sütjük a benne levő húst és a hagymát, amíg a húsdarabok megfehérednek. Rászórjuk a piros fűszerpaprikát, gyorsan átforgatjuk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi jól ellepi. Belerakjuk a megmosott, karikára vágott paradicsomot, valamint a felszeletelt zöldpaprikát, és a sóval, köménymaggal, borssal, zúzott fokhagymával meghintjük. Majdnem puhára főzzük. Időnként kevés forró vízzel pótoljuk az elfőtt levét. Végül belekeverjük a vörösbort, és készre főzzük.

 

BURGONYÁS CIPÓBAN SÜLT CSÜLÖK
Hozzávalók:
1 közepes (12 dkg) héjában főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1,8 dl langyos víz, 1 mokkáskanál kristálycukor, 35 dkg finom- vagy kenyérliszt, 1 kiskanál só, 5 evőkanál olaj, 50 dkg főtt, kicsontozott és lebőrözött csülökhús, a nyújtáshoz: egy kevés finomliszt, a lekenéshez: 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd várunk, míg kihűl. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, a cukrot belekeverjük és letakarva, szobahőmérsékleten kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd a burgonyával és az élesztős vízzel 4-5 percig gyúrjuk-dagasztjuk, közben az olajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik. Letakarva, 50 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk és kisujjnyi vastagon, kör alakúra kinyújtjuk. A közepén egyenletesen elosztjuk a jól lecsöpögtetett csülökhúst, és a tészta széleit ráhajtjuk. Olajjal vékonyan kikent tepsire vagy kb. 22 centi átmérőjű tortakarikába borítjuk úgy, hogy az eddigi alsó része kerüljön felülre. A tésztát olajjal körbekenjük, és konyharuhával letakarva, újabb 30 percig kelesztjük. Végül olajjal újra lekenjük és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200°C; légkeveréses sütőben 180°C) kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivéve vizes ecsettel átkenjük, így a teteje fényesebb lesz. Melegen, cikkekre vágva szokás tálalni, mustár és ecetes torma, valamint hűs sör társaságában.
Elkészítési idő: bő 2 óra.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SERTÉS LEXIKON
Szerző:

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.