Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 26.

2016.09.27

CSÜLKÖS LEXIKON

TIRPÁK KOCSONYA
Hozzávalók:
1 kg csülök, 1-2 sertésláb, fejdarab, bőrke, 3-4 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
A húst gondosan megmossuk, majd annyi vízzel, hogy jól ellepje, kissé megsózva feltesszük főni. Nagyon lassú forrással addig forraljuk, míg a csont el nem válik a húgitól. Mikor a hús csaknem puha, beletesszük a megtisztított fokhagymát. Ha a hús már teljesen puha, leszűrjük, kirakjuk tányérokba, tálakba, majd rátöltjük a levét.
Hideg helyen tároljuk.

TISZADOROZSMAI KÁPOSZTÁS CSÜLÖK CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók:
20-25 dkg baconszalonna, 2 vöröshagyma, 1 húsosabb paprika, 2 kemény paradicsom, 80 dkg savanyú káposzta, 2 kisebb fej fokhagyma, 2 kisebb sertéscsülök, só, őrölt bors, ételízesítő, pirospaprika

Elkészítése:
A cserépedényt használat előtt 1 órával hideg vízbe áztatjuk, szalonnával kibéleljük. Az összes zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük. A káposztát jól kimossuk, a felét a szalonnára terítjük, a fölszeletelt zöldségeket egyenletesen rászórjuk. Az egyik fokhagymát is felszeletelve. A maradék káposztát rászórjuk, és egyenletesen 180 fokon sütjük. Ekkor az edény fedelét leemeljük, a csülökről a káposztát lehúzzuk, majd változatlan lánggal még egy órát sütjük. A végén rászórjuk a másik fokhagymát.
Finom kenyérrel esszük, de burgonyapürét is kínálhatunk hozzá.

TISZAÚJVÁROSI BABOS, CSÜLKÖS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök, fél kg száraz tarkabab, fél kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, fél l tej, liszt, pirospaprika, ételízesítő, fokhagyma, babérlevél, őrölt bors, 2 evőkanál zsír

Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este megmossuk, vízbe beáztatjuk. Másnap kb. 3 liter vízben lassú tűzön feltesszük főni a babot. Egy másik fazékban puhára pároljuk a csülköt, illetve külön főzzük a savanyú káposztát is. (Ha ügyes a szakács, a három alapanyagot egy fazékban, illetve egy bográcsban is elkészítheti.) Ha külön főzzük a hozzávalókat, az alapanyagok levét föl kell használni, össze kell önteni. Amíg az összetevők összeforrnak, elkészítjük a rántást. Minden liter levesre egy fakanál lisztet pirítunk meg a zsírban. Ha zsemleszínűre pirult, pirospaprikát szórunk rá, majd belekeverjük a tejjel felengedett tejfölt. Folyamatos kevergetés mellett mindezt hozzáöntjük a forrásban lévő, fűszerezett leveshez.
Megkóstoljuk, ha nem elég savanyú, a félretett káposzta levéből még öntünk hozzá!

TÖLTÖTT CSÜLÖK 01.
Hozzávalók:
2 db hátsó csülök, 40 dkg csirkemáj, 40 dkg gomba, 5 db tojás, só, 30 dkg gépsonka, 2 dl étolaj, kevés bors, petrezselyem, 1 csomag spagetti, 30 dkg reszelt sajt, 4 dl tejföl, 15 dkg vaj

Elkészítése:
A csülköt kicsontozzuk, és félretesszük. A vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, majd a felvágott májat és gombát lepirítjuk, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Felütjük a tojásokat, elkeverjük, majd a ragura öntjük. Kemény állagúra pirítjuk. Kihűtjük, és a csont helyébe töltjük. Sózzuk, fóliába csomagolva sütőben lassan készre sütjük.
Köret: A spagettit bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. A vajat felolvasztjuk, a metéltre vágott sonkát átforgatjuk, a leszűrt spagettit hozzáadjuk, és a kivajazott tepsibe tesszük.
Tejföllel meglocsoljuk, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.

TÖLTÖTT CSÜLÖK 02.
Hozzávalók:
1 sertéscsülök, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2 kanál sűrű tejföl, 2 tojássárgája, 2 kiskanál búzadara, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi currypor, só, fekete bors

Elkészítése:
A csülköt sós vízben puhára főzzük, és úgy vesszük ki belőle a csontot, hogy éles késsel az egyik oldalán felvágjuk. Ezután a hozzávalókat a szétzúzott fokhagymával összedolgozzuk, és a csont helyére tesszük. A csülköt összegöngyöljük, és zsineggel átkötjük. Tűzálló tálba helyezzük, és a levével öntözgetve ropogós pirosra sütjük.
Tálalás előtt levesszük a zsineget.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.