Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 27.

2016.10.03

CSÜLKÖS LEXIKON

TÖLTÖTT CSÜLÖK 03.
Hozzávalók:
2 db csülök, 1 dkg egész bors, 40 g só, 15 g fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1000 g burgonya, 40 dkg szafaládé, 1 csomó, zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 10 dkg sajt, 2 dkg Piros arany ízesítő

Elkészítése:
Az előkészített csülköket hideg vízben feltesszük főni, amikor felforrt megsózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és az egész borsot. Fedővel letakarjuk és lassú forralással puhára főzzük. Amikor a csülök megpuhult, a főzőléből kivesszük, kihűtjük, aztán óvatosan, hogy szét ne essen, kicsontozzuk. Amíg a csülök fő, előkészítjük a többi anyagot.
A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és felszeleteljük. A zöldpetrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, és összekeverjük a Piros Arannyal. A szalonnaszeleteket tűzálló tál aljára tesszük, ráhelyezzük a szeletelt burgonyát, és forró sütőben összesütjük.
A kicsontozott csülökbe belehelyezzük a félbevágott szafaládékat, aztán bőrös felével felfelé, az elősütött burgonyára helyezzük, és felületét megkenjük a fokhagymás krémmel. Ráöntjük a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal, aztán előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.
Forrón tálaljuk.

TÖLTÖTT CSÜLÖK 04.
Hozzávalók:
2 db csülök, 1 dkg köménymag, 40 g só, 50 dkg savanyú káposzta, 15 dkg savanykás alma, 20 dkg sárgarépa

Elkészítése:
Az előkészített csülköket besózzuk, hideg vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, kihűtjük, kicsontozzuk és előkészítjük a töltésre. Amíg a csülök fő, elkészítjük a tölteléket. A savanyú káposztát levéből kicsavarjuk, a köménymaggal megszórjuk és kevés folyadék aláöntésével, félig megpuhítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott almát és a reszelt sárgarépát, s ha kell, utána ízesítjük. Az anyagokat együtt puhára pároljuk, majd kisé kihűtjük, aztán a kiemelt csontok helyére töltjük. A betöltött csülköket kötöző-zsineggel szorosan átkötjük, és tűzálló tálba téve előmelegített forró sütőben ropogósra sütjük. Tálalás előtt a húst hagyjuk pihenni, majd a kötöző-zsineget eltávolítva, éles késsel felszeleteljük, és tálra rendezzük.
Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.

TÖLTÖTT CSÜLÖK 05.
Hozzávalók:
2 kicsi (vagy 1 nagy) kicsontozott sovány sertéscsülök, só, 1 tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csomó kapor, 1 késhegynyi törött bors, 1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A csülköt sóval bedörzsölöm.
A felvert tojást elkeverem a reszelt sajttal, csipetnyi sóval, a nagyon finomra vágott kaporral, a törött borssal és a búzadarával. A masszát a csont helyére kenem, és a csülköt összegöngyölve alufóliába csomagolom.
Előmelegített, forró sütőbe teszem, és közepes lángon, egy órán keresztül sütöm.
A megsült húst tízpercnyi várakozás után felszeletelem, és kukoricás rizzsel, valamint salátával kínálom.

TÖLTÖTT CSÜLÖK 06.
Elkészítése:
Sós vízben puhára főzünk 20 deka alaposan megtisztított parajt, majd leszűrjük, és áttörjük vagy szét turmixoljuk. Vehetünk helyette egy fél csomag mirelit spenótot is, amelyet felolvadás után alaposan kinyomkodunk, hogy jó száraz legyen. Öt deka vajban üvegesre párolunk két gerezd tört fokhagymát, majd beleforgatjuk a parajpépet. Összedolgozzuk egy tejben áztatott, kinyomkodott, összemorzsolt zsemlével, egy nyers tojással, és annyi tejföllel, hogy közepesen kemény masszát kapjunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, de bors helyett tehetünk bele egy kevés reszelt szerecsendiót is. Vásárolunk egy szép nagy, mellső, kicsontozott sertéscsülköt, szétnyitjuk, és a közepére hosszában halmozzuk a tölteléket. A húst úgy hajtjuk rá, hogy a tölteléket mindenütt befedje, és zsineggel jól átkötjük, esetleg hústűvel is megtűzzük. A pecsenyét kívülről sóval vagy grillfűszerrel bedörzsöljük, és két evőkanál olajon körös-körül átsütjük. A kukta fazékba tesszük a betétet, aláöntünk másfél deci vizet, és a betétre fektetve a göngyölt csülköt, az edényt lezárjuk. A tűzre téve, a jelzéstől számítva kb. 35 percig hagyjuk a tűzön. Ezután a csülköt visszatesszük abba az olajba, amelyben átsütöttük, és a kuktából egy kevés Levet aláöntünk. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg teljesen meg nem puhult, végül a sütőben szépen megpirítjuk.
(Ha a kuktában még maradt felesleges párolólé, kiváló levesek ízesítésére).
A zsineget eltávolítva, felszeletelve rakjuk tálra, és ráöntjük a pecsenyelevet.

TÖLTÖTT CSÜLÖK DEBRECENI MÓDRA 01.
Hozzávalók:
2 db csülök, 15 dkg lángolt kolbász, 15 dkg sajt, só, bors, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 dl bor

Elkészítése:
A csülküket alaposan megtisztítjuk, láng felett a bőrét jól megperzseljük, majd kicsontozzuk. Belül enyhén sózzuk, megszórjuk törött borssal. A kolbászt kettévágjuk, körülvesszük vékony sajtszeletekkel, belehelyezzük a csülök közepébe, majd összehajtjuk, és kb. eredeti alakja szerint hústűvel megtűzzük. Kívülről is megsózzuk, megborsozzuk, majd kevés forró zsiradékban hirtelen szép pirosra sütjük. Ráöntjük a bort, kevés vizet, melléhelyezzük a kuktaedénybe a hagymát, fokhagymát, és puhára pároljuk.
Amikor már puhulni kezd, kiemeljük a kuktából a csülköket, és sütőben ropogósra, sütjük Keresztbe szeletelve forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.