Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 29.

2016.11.08

CSÜLKÖS LEXIKON

TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉVA MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús, 2 kg savanyú káposzta, 20-25 káposztalevél, 1 nyers és 1 füstölt csülök, 30 dkg sertésbőr, néhány sertésfarok, 15 dkg rizs, 3 fej vöröshagyma, 3-4 tojás, 5 dl tejföl, liszt, egész bors, majoránna, só, bors

Elkészítése:
A húst összekeverem a rizzsel, a finomra vágott hagymával, a tojásokkal, sóval, borssal, majoránnával. Beletöltöm a káposztalevelekbe. (A vastagabb ereket kivágom!) Egy méretes lábos alját kibélelem savanyú káposztával, erre teszem a disznóságokat, majd befedem a maradék káposztával. Legtetejére kerül a töltelék. Szemes borsot, sót szórok rá és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen befedje a káposztát. Nagyon lassú tűzön pár órán át, főzöm. Ha kész, a töltelékeket és a disznóságokat kiveszem belőle, a levét és az apró káposztát tejfölös habarással besűrítem, és még egy kis ideig főzöm. (a csülköt kicsontozom, és falatnyi darabokra vágom)
Ha netán sótlannak ítéltetik, a habarással együtt még egy kevés só is belekerülhet.

TORMÁS CSÜLÖK 01.
Hozzávalók:
1 db csülök, 1000 g kocsonyahús, 1 dl száraz fehérbor, 0,2 dl ecet, 30 g só, 5 g egész bors, 1 db babérlevél, 20 g citromhéj, 30 g vöröshagyma, 2 g borókabogyó, 1 g szegfűszeg, 200 g torma

Elkészítése:
Az előkészített húsokat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, ízesítjük sóval, az ecettel, a borral és a főszerekkel. Lefedve, lassú forralással addig főzzük, amíg a csontról könnyen leválik a hús.
A tűzről levéve kihűtjük, a nagyobb csontokat kivesszük, majd tálra rendezve, tetejét megszórjuk frissen reszelt tormával.

TORMÁS CSÜLÖK 02.
Hozzávalók:
2 kicsi füstölt csülök, 1 tormagyökér, 2 dl tejföl, ízlés szerint borecet, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 evőkanál darált mandula

Elkészítése:
Az előző nap hideg vízben áztatott csülköket kuktába tesszük, és 5 dl vizet ráöntve puhára főzzük, hogy a csontja kicsússzon belőle. Kicsontozzuk, és a bőrével együtt csíkokra vágjuk. Megkóstoljuk, ha nagyon sós felöntjük kevés vízzel, vagy félretesszük a felét és a maradékot vízzel felhígítjuk. (Az eltett, hűtőszekrényben tárolt füstölt-húslé sokáig eláll, és jó ízesítő leves vagy mártás készítéséhez.) Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük 2 dl-nyi csülöklével. Állandó keverés közben sűrűre főzzük, majd ízesítjük borecettel és a közben lereszelt tormával. Belekeverjük a tejfölt és a mandulát, jól felforraljuk, majd megkóstoljuk. Ha szükséges, csipetnyi cukorral megszórjuk. Melegen tartjuk. Tálalás előtt előmelegítünk egy tálat, közepére halmozzuk a csülökhúst, köré rakunk sós vízben főtt burgonyát, majd a meleg mártást rácsorgatjuk a tetejére.
Kevés reszelt tormával és tejföllel díszítjük.

TORMÁS CSÜLÖKLEVES
Hozzávalók:
1 db csülök, 5 dkg reszelt torma, 0,2 dl borecet, 2 dl tejföl, 2 dkg só, 1 dkg cukor, 2 dkg liszt

Elkészítése:
A csülköt előkészítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Puhára főzzük, majd a főzővízből kivéve, kihűtjük, kicsontozzuk, metéltre vágjuk. A főzőlevet szitán átszűrjük, felforraljuk, majd a lisztből és tejfölből készített habarással behabarjuk. Hozzáadjuk az összevágott csülökhúst, és kiforraljuk. Ízesítjük borecettel, cukorral, sóval.
Tálaláskor a reszelt tormára öntjük a forró levest.

TORMÁS HÚS
Elkészítése:
A sertéscsülök húsát lefejtjük csontjáról, és akkora darabokra vágjuk, mint a pörkölthöz. Hasonlóképpen daraboljuk a fül, az orr és a farok részeket is. Jól megmossuk, és annyi csontlével tesszük fel főni, hogy ellepje. Ha felforrt, habját eltávolítjuk, vöröshagymával, fokhagymával és egész borssal fűszerezzük. Sózzuk, és lassú forralással főzzük. Fél puhuláskor tesszük bele a rövid hasábokra vágott vegyes zöldséget, és teljesen puhára főzzük.
Tálaláskor a húsdarabokat a zöldséggel és levével együtt mély tálba tesszük.
Külön tálkában ecetes tormát vagy reszelt tormát adunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.