Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 30.

2016.12.07

CSÜLKÖS LEXIKON

T
TORMÁS SERTÉSCSÜLÖK

Hozzávalók:
2 kicsi vagy egy nagy mellső, nem füstölt csülök, 3 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 20 dkg torma, só, kiskanálnyi köménymag, csipetnyi cukor, ecet

Elkészítése:
A csülköket megtisztítjuk, jól megmossuk, megsózzuk, majd egy evőkanálnyi olajon egy kevés vízzel, köménymaggal és a megtisztított hagymákkal puhára pároljuk. Kicsontozzuk, felszeleteljük, és melegen tartjuk. A maradék olajat megforrósítjuk, a liszttel megszórjuk, simára keverjük, és annyi vízzel engedjük fel, hogy mártás sűrűségű legyen. Pár percig forraljuk, a lereszelt tormát meg a tejfölt belekeverjük, és sóval, cukorral, ecettel ízesítjük. Újra felforraljuk, és a csülkökre öntve, forrón, főtt burgonyával tálaljuk.
A tetejét frissen reszelt tormával meghintjük.

TOSCANAI SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók:
2 nyers sertéscsülök, só, bors, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy darabka zeller, 5 dkg zsír, 2 dl paradicsompüré, 1,5 dl fehérbor, citromhéj, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A húst megsózzuk, forró zsírban átforgatjuk, egy kevés vízzel félpuhára pároljuk. A léből kivéve kicsontozzuk, és ujjnyi vastagon fölszeleteljük. A zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, megtisztítjuk, és apróra kockákra vágjuk. Ráöntjük a húsra. Hozzáadjuk a megmaradt pecsenyelevet, a bort, a paradicsompürét, megsózzuk, borsozzuk. Lefedve készre pároljuk a sütőben.
A hússzeleteket tálra rakjuk, leöntjük a zöldséges mártással, vékonyra szelt citromhéjjal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

TURÓCI SAJTOS CSÜLÖKMETÉLT
Hozzávalók:
2 kicsi kicsontozott csülök, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg csípős juhsajt, ízlés szerint törött bors, só

Elkészítése:
A kicsontozott bőrös csülköket annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Levéből kiemelve lecsöpögtetjük, majd vékony csíkokra metéljük. Tűzálló lapos tálra terítjük a húscsíkokat, és leöntjük 1 dl átszűrt csülök-főzőlé, a tejföl, a megreszelt juhsajt, a tisztított és szétzúzott fokhagyma, valamint a törött bors keverékével. Alufóliával lefedve forró sütőben sütjük 25 percig, ezután az alufóliát levéve, pirosra pirítjuk.
Szalmaburgonyával vagy sült hasábburgonyával kínáljuk, káposztasaláta kíséretében.

TÜZES BETYÁRBATYU
Hozzávalók:
négy nagyobb szelet karaj, füstölt csülök, erős paprikakrém, reszelt sajt, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlyemorzsa, bőséges olaj a kisütéshez

Elkészítése:
Az előfőzött füstölt csülköt, kicsontozzuk és negyedeljük. A kiklopfolt nagy szelet karajt egyik oldaláról megkenjük a paprikakrémmel, s ebbe belehelyezzük a negyed füstölt csülköt. Bebugyoláljuk, és hagyományos módon panírozva kisütjük. Mikor kész ferdén elvágjuk, és nyitott felükkel tálra téve a reszelt sajttal meghintjük, és hasábburgonyával körítve tálaljuk

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.