Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 32.

2017.03.03

CSÜLKÖS LEXIKON

 


V
VECSÉSI KÁPOSZTÁS BAB

Hozzávalók:
15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával megszórjuk, és az egészet a fövő babhoz öntjük. Amikor a bab félig megpuhult hozzátesszük a savanyú káposztát és a karikára vágott füstölt kolbászt.
Amikor e tartalmas egytálétel készre főtt, cserépedényekbe átmerjük, mindegyik tálka ételt gazdagon meglocsolunk tejföllel és a kis tálkákat a forró sütőbe téve, jól egybefőzzük.

 

VEGYES PÖRKÖLT
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott csülökhús, 60 dkg marhalábszár, 20 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 80 g paradicsom, 80 g zöldpaprika, 3 dl száraz vörösbor, 1 dl olaj, 40 g só, 2 dkg fűszerpaprika

Elkészítése:
Az anyagokat előkészítjük. A húsokat 1x1 cm-es kockákra vágjuk, megmossuk, és a felhasználásig félretesszük. A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát ugyancsak kockára vágjuk. A szalonnához hozzáadjuk a vágott vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, és kevés vízzel felengedve, mérsékelt lángon zsírjára visszapirítjuk. A pörköltalaphoz hozzáadjuk a kockákra vágott marhahúst, megsózzuk, és fedő alatt félig puhára pároljuk. Ekkor a kockára vágott csülökhúst, a paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a zöldpaprikát is beletesszük a pörköltbe, és felengedjük a borral. Lefedve készre pároljuk, ha a leve nem elég tartalmas, beforraljuk. Forrón tálaljuk.
Köretként főtt burgonya, tarhonya vagy galuska adható hozzá

VILLÁNYI PINCEPÖRKÖLT 01.
Hozzávalók:
30-30 dkg kicsontozott csülök, lapocka, marhalábszár és köröm. 1 kg krumpli, 3-4 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3-4 db paprika, 2-3 db paradicsom, 2 dl villányi vörösbor, só, édes és csípős pirospaprika, zsír

Elkészítése:
Az alapanyagok mennyisége változhat egy olyan 10-20%-ot ide-oda, de azért a csülök és a lábszár az múlt nyáron is dominált az ételben. No meg persze bográcsban készült el, miközben több liter vörösbor is belefért a pörkölt mellet a vendégekbe és a szakácsba is! Tehát - a húsokat kockákra daraboljuk, a körmöt felvágjuk. A paprikát, paradicsomot is kockákra metéljük, a krumplit cikkekre vágjuk. A zsírt megmelegítjük és elsőként a finomra aprított vöröshagyma kerül bele. Az üveges hagymához adjuk a zúzott fokhagymát, a fűszerpaprikákat, a lábszárat, valamint a paradicsomot és a paprikát. Sózzuk és a húst félpuhára pároljuk. Ekkor jön a köröm és cirka fél órát együtt lubickolnak a rövid lében.
Kevés vízzel pótolgassuk a folyadékot, nem pirítani kell a húsokat. Következik a csülök és a lapocka. Ha már minden hús éppen hogy késznek mutatkozik, belekerül a krumpli is és szépen puhára főzzük az egészet. Ekkor már vörösborral locsolgassuk a szomjas húsokat, ha kell, sózzuk, és az erősségét is beállíthatjuk.
Már ha mindenki szereti a csípőset.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

 

 

Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.