Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 33.

2017.04.02

CSÜLKÖS LEXIKON

V
VILLÁNYI PINCEPÖRKÖLT 02.

Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 60 dkg darabolt sertésláb, 60 dkg sertéslapocka, 60 dkg kicsontozott sertéscsülök, 40 dkg vöröshagyma, 20 dkg sertészsír, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 3 dkg fokhagyma, 2 dkg édesnemes paprika, 2 dkg erős paprika, 2 kg burgonya, Ízlés szerint só, 2 dl Villányi oportó

Elkészítése:
szabad tűz fölött, bográcsban főzzük! Az apróra vágott vöröshagymát kis tűzön aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle paprikát, az egyenletes kockára vágott marhalábszárat, majd kevés vízzel felengedjük. Miután sóval, zúzott fokhagymával ízesítjük, a paprika és a paradicsom is belekerül a pörköltbe. Fél óra eltelte után beletesszük a darabolt sertéslábat, kevés víz hozzáadásával pároljuk tovább. Újabb fél óra múlva a csülök, valamint a sertéslapocka is bekerül a bográcsba, és egyenletes tűz fölött puhítjuk a húsokat. Főzés közben ne keverjük meg az ételt, elég, ha a bográcsot rázogatjuk! Amikor a húsok félig megpuhultak, a hasábra vágott burgonyát is hozzáadjuk, majd készre főzzük. Mielőtt levennénk a tűzről, forraljuk össze a vörösborral!
A pincepörköltet tűzforrón, abban a bográcsban tálaljuk, amelyben főztük.
Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.

VÖRÖS BAB RIZZSEL ÉS CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
45 dkg száraz vörös vesebab (6 órára beáztatva), 1,5 kg füstölt csülök (6 órára beáztatva), 1 nagy hagyma összevágva, 1 zöldpaprika kimagozva és kockákra vágva, 1 piros paprika kimagozva és kockákra vágva. 4 paradicsom negyedekre vágva, 4 zellerszár összevágva, 10 dkg füstölt kolbász felkarikázva, 5 cm-es friss gyömbérgyökér, 10 cm-es fahéjrúd, 1 kk. egész szegfűszeg, 1 kk. őrölt szerecsendió, 1 kk. Cayenne bors, 3 babérlevél, só, és őrölt bors
Hosszú szemű rizs a tálaláshoz, zellerlevél a díszítéshez.

Elkészítése:
Tegyük egy nagy lábasba a babot, a csülköt, a hagymát, a paprikákat, a paradicsomot, a zellert, a kolbászt, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót, a Cayenne borsot, a babérlevelet, a sót és a borsot.
Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot és főzzük 3 óráig, gyakran megkavarva. Vegyük ki a csülköt az edényből és vágjuk kockára a húst.
Tegyük vissza a húst a lábasba és főzzük még 5 percig. Főtt rizzsel tálaljuk és a zellerlevéllel díszítsük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.