Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 34.

2017.05.23

CSÜLKÖS LEXIKON

V
VÖRÖSBOROS CSÜLÖK

Hozzávalók:
2 kisebb sertéscsülök, 20 dkg kimagozott aszalt szilva, 2,5 dl száraz vörösbor, 50 dkg gyöngyhagyma, 1 dkg friss rozmaring, 2 dkg majoránna, 3 dkg snidling, 3 dkg étkezési keményítő, 1 dl tejföl, 1 dkg só, 1 dkg törött bors

Elkészítése:
Az aszalt szilvát egy éjszakán át áztassuk vörösborban. A csülkök bőrét kockában vagdossuk be, dörzsöljük be sóval és borssal. A szilvát leszűrjük, a visszamaradt borral megöntözzük a csülköket, majd forró sütőben kb. két órán keresztül sütjük, gyakorta locsolgatva a pecsenyelével. A hagymákat és a szilvát az utolsó fél órára a csülkök mellé tesszük. A megsült csülköket kiemeljük a tálból, a pecsenyelével egy lábasba öntjük, leszedjük róla a felesleges zsírt, majd felforraljuk. A keményítőt három evőkanál hideg vízben elkeverjük, a forrásban lévő pecsenyeléhez adjuk, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a finomra vágott zöldfűszerek nagyobb részét és a tejfölt. A csülköket a szilvával és a sült hagymával körítve tálra rendezzük, a maradék zöldfűszerekkel megszórjuk.
A mártáson kívül burgonyapürét kínálunk mellé.
Ugyanazt a bort ajánljuk hozzá, amellyel főztük.

 

VÖRÖSBOROS CSÜLÖKGULYÁS
Hozzávalók:
40 dkg kicsontozott főtt csülök, 50 dkg vegyes leveszöldség, (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, gomba, vörös káposzta) 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg fűszerpaprika, 0, 5dl olaj, 2 dkg natúr reszelt torma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, 2 dl száraz vörösbor, 2 dkg liszt, 1 tojásból készített csipetke

Elkészítése:
A füstölt csülköt előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liter friss vízbe tesszük. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira meg nem puhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve, éles késsel, rostjaira merőleges kockákra vágjuk (azért kell az éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni), a levet félretesszük. Az összes zöldséget megtisztítjuk, és vékony hasábokra vágjuk. A hagymát finomra metéljük, az olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a zöldséget, és néhány percig pirítjuk, majd gyorsan elkeverjük benne a pirospaprikát. Azonnal felöntjük csülöklével. Beletesszük a csülökkockákat. Ha a zöldség megfőtt, a lisztet simára keverjük a borral, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Épp csak egyet forralunk rajta, majd beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet és a zellerleveleket.
A levest tálaláskor a csipetkére és a natúr reszelt tormára merjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.