Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 35.

2019.05.26

CSÜLÖK LEXIKON

Vörösre főtt csülök, tojással
Hozzávalók:
2,5 dl olaj, 1,5 kg-os csülök vagy bőrös sertéscomb, 5 evőkanál víz, 1,5 dl szójaszósz, 2 teáskanál cukor, 4 evőkanál fehér bor, 4-6 kemény tojás, héjától megtisztítva

Elkészítése:
Forrósítsuk meg az olajat egy wokban, és 4-5 percig pirítsuk benne állandóan forgatva a csülköt (vagy a combot), amíg halványbarna nem lesz.
Csöpögtessük le alaposan.
Tegyük a csülköt egy tűzálló cserépedénybe, a víz, a cukor, a fehér bor és 6 evőkanál szójaszósz keverékébe.
Forgassuk bele minden oldalról, forraljuk fel, majd kis lángon, fedő alatt pároljuk 2 órát, időnként átforgatva, és ha szükséges, egy kevés forró vízzel felöntve a levét.
Akkor puha, ha evőpálcával bele lehet szúrni a közepéig.
Ekkor vegyük ki, a levéhez pedig adjuk hozzá a kemény tojásokat és a maradék szójaszószt.
Forraljuk fel, és pároljuk benne a tojásokat 2-3 percig forgatva, amíg megbarnulnak.
Előmelegített mély tálba tegyük a csülköt, és rakjuk körbe a szójás tojásokkal.

 

Zicsi csülkös káposzta
Hozzávalók:
kétkilónyi savanyú káposzta, egy füstölt csülök, egy fej vöröshagyma, egy evőkanál zsír, őrölt paprika, egy kevés liszt, egy deci paradicsomlé.

Elkészítése:
A savanyú káposztát leforrázzuk, a hagymát apróra vágjuk, és a zsírban megpároljuk.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát.
A káposztát fazékba tesszük a szeletekre vágott füstölt csülökhússal együtt.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát, és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Lassú tűzön körülbelül egy óra hosszat főzzük. Mikor megpuhult a csülök, a káposztát kevés rántással berántjuk.
A régi mód szerint fazékból tálaljuk.
Az így készített étel hat személynek elegendő.

Zöldbableves palócosan, csülökkel
Hozzávalók:
60 dkg csülök színhús, 8 dkg vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 3 dkg só, 2 dkg fűszerpaprika, 5 g köménymag, 2 db babérlevél.

Elkészítése:
A csülökhúsról lefejtjük a bőrt a zsíros részekkel együtt, apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk.
A bőr nélküli húst is felvágjuk kockákra. A kiolvasztással nyert zsíron a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Amikor megpuhult, a tűzről levéve, elkeverjük benne a fűszerpaprikát, a köménymagot, és kevés vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzhelyre, és zsírjára visszapirítjuk. Hozzáadjuk a kiolvasztott pörcöt és a nyers húst, majd kevés víz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, a feldarabolt zöldbabot, a babérlevelet.
Amikor az anyagok megfőttek, a tejfölt belekeverjük a levesbe.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.