Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 36.

2019.06.30

CSÜLKÖS LEXIKON

Zöldborsós csülök
Hozzávalók:
2 mellső csülök, 2 sárgarépa, 1 üveg zöldborsó, 1 csomó petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
A besózott csülköt kuktában vagy lábasban kevés vízzel puhára pároljuk.
Tűzálló tálra fektetjük, melléöntjük a levét, belekeverjük a vékony karikákra vágott répát, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Tálalás előtt belekeverjük a leszűrt borsót, ezzel megmelegítjük, de nem forraljuk, és végül meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.

Zöldborsós csülökhús
Hozzávalók:
60 dkg csont nélküli sertéscsülök, 40 dkg apró újburgonya, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg vöröshagyma, só, késhegynyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors.

Elkészítése:
A csülökről levágjuk a zsíros részeket, majd felkockázzuk.
A zsíros darabokat kiolvasztjuk, és zsírján megdinszteljük a finomra aprított vöröshagymát.
Megszórjuk pirospaprikával és őrölt borssal, majd sóval és pépesített fokhagymával ízesítjük.
Hozzáadjuk a húst, majd kevés vízzel locsolgatva, félkészre főzzük.
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben félpuhára főzzük.
Leszűrjük, majd a zöldborsóval együtt a húshoz adjuk.
Készre pároljuk, és forrón kínáljuk.

Zöldséges csülök római módra
Hozzávalók:
2 db csülök, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomag vegyes zöldség kocka (mélyhűtött), 30 dkg burgonya, 10 dkg főtt tarja, 2 dl száraz fehérbor, 3 dkg só, 5 g törött bors, 2dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg zsír.

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköket besózzuk, és felforrósított olajban minden oldalukat elősütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, római tál aljára helyezzük, megsózzuk.
A burgonyára rátesszük az elősütött csülköket, hozzáöntjük a bort és lefedve, előmelegített sütőben majdnem készre pároljuk.
Amíg a csülök párolódik, a tarját kockákra vágjuk.
A tejfölt a sóval és borssal kikeverjük, a sajtot lereszeljük.
Amikor a csülök már majdnem puha, tetejére rátesszük a tarját, a zöldséget, és kevés aláöntve, fedő alatt készre pároljuk az egészet.
Amikor kész, a tejföllel meglocsoljuk, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben a sajtot ráolvasztva, pirosra sütjük.
Forrón tálaljuk.

Zöldségleves füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 db kisebb füstölt csülök, 5 dkg vöröshagyma, 25 dkg karalábé, 25 dkg karfiol, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg kifejtett zöldborsó, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db babérlevél, 1 dkg só, 2 g egész bors, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája.

Elkészítése:
A csülköt előkészítjük a főzéshez megtisztítjuk, és megmossuk, majd több órán keresztül hideg vízben áztatjuk.
Az előkészített csülköt borssal ízesített hideg vízben feltesszük főni.
Hozzáadjuk egészben a vöröshagymát és a babérlevelet.
A húst majdnem puhára főzzük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét negyedeljük, a sárgarépát karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, majd valamennyi zöldségfélét a húshoz adjuk.
A puhára főtt csülköt kiemeljük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor mély tálba tesszük a tejfölt, beleforgatjuk a kockára vágott csülökhúst, és rámerjük a forró levest.
Tetejét megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

Zsurek, hagyományos lengyel leves
Előkészítése:
Először is el kell készíteni hozzá a Kvaszt 0,75 liter, előzőleg felforralt és lehűtött vizet összekeverünk szigorúan üvegedényben, szigorúan fakanállal 3-4 ek rozsliszttel, egy csipet sóval, ízlés szerint 6 gerezd zúzott fokhagymával, letakarjuk, meleg helyre tesszük.
Esetleg lehet rozskenyeret is hozzáadni.
4 napig érleljük, időnként megkeverjük.
Megkóstoljuk: legyen savanyú, de ne legyen keserű.
Hozzávalók:
húsleves leve vagy erőleveskocka, vagy sonkalé, 2 babérlevél, szegfűbors, majoránna, füstölt kolbász, füstölt csülök, szárított gomba és csak a szárított a jó, fokhagyma, néhány szem burgonya

Ha megfőtt a leves beleöntjük a Kvaszt; vigyázzunk, ne fusson ki.
A végén tejföllel, sóval ízesítjük, és négyfelé vágott kemény tojással kínáljuk.
Karikára vágott kolbászt is tehetünk bele.
(Szerkesztő megjegyzése: friss, lengyel cipóval nagyon finom!!!)

Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.