Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSÜLKÖS LEXIKON 8

2016.02.25

CSÜLKÖS LEXIKON

HAGYMÁS CSÜLÖK
Hozzávalók:
2 csülök csontjával együtt, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, olaj a sütéshez, ízlés szerint törött fekete bors, só

Elkészítése:<br> A csontos csülköt alaposan megtisztítjuk, megmossuk és besózzuk. A sóban legalább 20 percig hagyjuk állni, majd megfelelő méretű alufóliába csomagoljuk úgy, hogy a sütés közben képződő leve ne tudjon kifolyni. A becsomagolt csülköket tepsibe helyezzük, és előmelegített forró sütőben legalább 70 percig pároljuk. Amíg a hús sül, a tisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, és a lisztben megforgatjuk. Forró olajban ropogós-pirosra sütjük. Lecsöpögtetve meleg helyre tesszük, de sem befedni, sem megsózni nem szabad, mert megpuhul, és rágóssá válik. Ezután a tisztított fokhagymát szétzúzzuk, és 2 teáskanál vizet öntünk rá. Ha a csülök megpuhult, kicsomagoljuk a fóliából. A bőrét egy helyen felvágjuk, a csontot kivesszük, de nem dobjuk el, mert a tálaláskor felhasználjuk. Belülről minden húsdarabot bekenünk a fokhagymás lével, és lapos tűzálló tálra a csontjával együtt úgy helyezzük vissza, hogy a bőrős része felül legyen. Sütőbe téve 15 percig pirítjuk, majd a sült hagymát rászórva, 2 percre visszatesszük a sütőbe. Uborkával és hagymás tört burgonyával kínáljuk.

HAGYMÁS-CSÜLKÖS KENYÉR
Hozzávalók:
35 dkg búzaliszt, 15 dkg rozsliszt, 20 dkg füstölt csülökhús, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 5 dkg élesztő, 5 g őrölt koriander, 5 g őrölt köménymag, 5 g morzsolt kakukkfű, 1 dkg só, 1 db tojás

Elkészítése:
Az olajon üvegesre pároljuk a tisztított, kockára vágott hagymát. A füstölt csülköt nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az élesztőt felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel, majd összegyúrjuk a párolt hagymával, a darált hússal, az olajjal, 3 dl langyos vízzel és a fűszerekkel. Letakarjuk, és 1 órát kelesztjük, majd két hosszúkás cipót formálunk belőle. Még 20 percig kelesztjük. Sütőlemezre helyezzük. A tetejét megkenjük tojássárgájával elkevert olajjal, és közepesen meleg sütőben, kb. 50-60 percig sütjük.

HAJDÚKÁPOSZTA 01.
Hozzávalók:
20 dkg kicsontozott füstölt csülök, 20 dkg főzőkolbász, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg savanyú káposzta, 3 dkg pirospaprika, 2 dkg őrölt bors

Elkészítése:
A húsos füstölt szalonnát kockára vágva kisütjük, és a savanyú káposztát alaposan kinyomkodva beleforgatjuk. Pirospaprikával megszórjuk, jól összeforgatjuk.
Néhány perc múlva hozzáadjuk a karikára vágott főzőkolbászt és a kockákra vágott füstölt csülköt.
Lefedve, a saját levében puhára pároljuk, majd a fedőt levéve megborsozzuk, és kevergetve, erős lángon az egészet átpirítjuk.

HAJÓSI PINCEPÖRKÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1,5 kg sertéscsülök, sertésnyelv, köröm, szív, 2 db közepes nagyságú vöröshagyma, 20 dkg sertészsír, 40 dkg üveges lecsó, 2 dkg őrölt édes nemes paprika, 2 kg burgonya, 3 dl Hajósi Cabernet, ízlés szerint só, bors, vegeta, babérlevél

Elkészítése:
A zsíron megpirítjuk a finomra kockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéscsülköt, nyelvet, körmöt, szívet, és lassú tűz fölött megpároljuk. Beletesszük a sót, a borsot, a vegetát, a babérlevelet, a lecsót, majd összekeverjük. Ezután felengedjük a 3 dl vörösborral, és annyi vízzel, hogy a hozzávalókat ellepje. Ízesítjük az őrölt paprikával, s ha már majdnem kész, belefőzzük a hasábra vágott burgonyát. A hajósi pincepörköltet tűzforrón tálaljuk. Savanyúsággal és frissen szeletelt kenyérrel tálaljuk!

HAMIS SONKASZELET
Hozzávalók:
1 kg húsos füstölt csülök, 1 púpozott kiskanál zselatinpor, 3 dl tejszín
Tálaláshoz:
2 főtt tojás 1 fej saláta ecetes torma

Elkészítése: A füstölt csülköt egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk, majd kuktában puhára főzzük, hogy a csontot könnyedén ki tudjuk fejteni belőle. Ezután a húst kétszer ledaráljuk. A zselatint 1 dl vízben - még jobb, ha a hús főzőlevéből vesszük el - kevergetve fölforraljuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A darált húst óvatosan beleforgatjuk, és a masszát folpackkal bélelt őzgerincformába simítjuk. Hűtőszekrényben megdermesztjük, végül deszkára borítjuk és fölszeleteljük. Salátalevéllel, tojáskarikákkal meg ecetes tormával díszítjük.

HANSÁGI KASZÁS LEVES
Hozzávalók:
másfél kiló füstölt sertésláb, 70 dkg füstölt csülök, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babér, 4 dl tejföl, 2 tojás sárgája, liszt, só, szemes bors, paprika, ecet, mustár, csomó petrezselyem

Elkészítése:
A füstölt húsokat beáztatjuk, átmossuk és sóval, borssal, babérral és a hagymákkal ízesített vízben puhára főzzük. Ekkor kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. Levét átszűrjük, a tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, a liszttel, a mustárral, a paprikával és az ecettel. Besűrítjük vele a levest, és jól kiforraljuk. A húst visszatesszük a lébe, és vágott petrezselyemmel megszórjuk.

HANNOVERI VAKTYÚK
Hozzávalók:
1 db nyers, nem füstölt csülök, 50 dkg burgonya, 30 dkg zöldbab, 30 dkg kifejtett nyári bab, 20 dkg sárgarépa, 1 kiskanál olaj, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg savanyú alma, 1 kiskanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
A csülköt másfél liter, sóval, fokhagymával ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, kicsontozzuk és feldaraboljuk. A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, közepes nagyságú kockákra vágjuk, a megtisztított zöldbabot félbe tördeljük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy kevés olajban pirosra sütjük, és a burgonyát, a sárgarépát, a zöldbabot meg a fejtett babot hozzáadva, 5 percig pároljuk. Egy liter csülöklével felöntjük, megfűszerezzük, ha kell, megsózzuk, és lefedve 50 percig főzzük. Félidőben a feldarabolt csülköt is belerakjuk, és amikor a belevalók majdnem teljesen megpuhultak, a hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott almát is. Végül egy kevés hideg vízben simára kevert liszttel behabarjuk, és tálalás előtt petrezselyemmel megszórjuk.

HÁZI SONKÁS FELVÁGOTT
Hozzávalók:
egy nagyobb vagy két kisebb füstölt sertéscsülök, 3 gerezd fokhagyma (vagy annak megfelelő mennyiségű fokhagyma krém), pirospaprika, őrölt bors

Elkészítése:
A csülköt forrásban lévő vízbe tesszük (lehetőleg kuktába), és megfőzzük. A főzővízben hagyjuk langyosra hűlni, majd kivesszük, a bőrét lefejtjük, a húsát kicsontozzuk, de egy darabban hagyjuk. A bőrről a zsíros részeket késsel óvatosan lefejtjük, villával alaposan összetörjük, hogy pépes legyen. Finomra zúzott fokhagymával, borssal, pirospaprikával jól összekeverjük, és a bőr belső felére simítjuk. A húst erre rakjuk, majd az egészet egy alufólia lapra fektetjük, és ezzel szorosan felcsavarjuk, majd átkötjük. A mélyhűtőbe rakjuk, ahol jól átkeményedik. Csak tálalás előtt 10-15 perccel vesszük ki, és azon fagyosan felszeleteljük: mire a hideg vacsorához szükséges többi hozzávaló is az asztalra kerül, a szép, kerek sonkaszeletek megfelelően felengednek. Olcsó, és a levéből kitűnő levest főzhetünk.

HOLLAND FELES-BORSÓ-LEVES (ERWTENSOEP)
Hozzávalók:
50 dkg feles borsó (zöld, száraz), 30 dkg sertéscsülök (nyers, nem füstölt), 25 dkg füstölt szalonna, 50 dkg póréhagyma, 1 db zellergumó, 1 db vastag sárgarépa, 1 csomó zeller zöld, 30 dkg szafaládé (vagy debreceni) megfőzve, só, őrölt bors

Elkészítése:
A feles borsót leöblítjük és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A borsót, a húst és a füstölt szalonnát egy nagy lábasba tesszük és ráöntünk 2 liter vizet. Addig főzzük, amíg fel nem forr. Közben megmossuk a póréhagymát (ha szükséges leszedjük róla a fonnyadt zöldet), és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Megpucoljuk a zellergumót és kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk. Lekaparjuk a répa héját, s ezt is felkockázzuk, vagy karikázzuk. Megmossuk a zeller zöldjét, s a felét finomra aprítva félre tesszük. A felforrt leveshez hozzáadjuk a földarabolt zellergumót, póréhagymát, répát és a vágatlan zellerleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Addig főzzük (ez legalább 2 óra), amíg a hús meg nem puhul. Közben néha megkeverjük, s szükség esetén adunk még hozzá vizet. A megfőtt húst kivesszük a levesből, kicsontozzuk, leszedjük róla a fölösleges zsiradékot, majd apróra vagdaljuk. A húst visszatesszük a levesbe, hozzáadjuk a karikákra vágott debrecenit vagy szafaládét, még egyszer jól megkeverjük, és megszórjuk a félretett aprított zeller zölddel. Tálaláskor egy szelet rozskenyeret adunk mellé, amit előzőleg megkentünk mustárral, majd beborítottunk egy vékony szelet füstölt szalonnával.
Ez a leves a holland konyhában körülbelül olyan népszerű, mint a magyarban a babgulyás. Akkor tartják a legfinomabbnak, ha benne a borsó szinte már pürészerűre főtt.

HORTOBÁGYI CSÜLÖK EGY-TÁL
Hozzávalók:
egy méretes hátsó csülök, 10 dkg húsos szalonna, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, arasznyi füstölt kolbász, 25 dkg krumpli, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, s ha egyet forrt megsózzuk. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. A főtt csülköt kivesszük a lábasból és kihűtjük. Amíg a csülök hűl, a szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Beleadjuk a szintén apróra darabolt krumplit, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és a finomra vágott fokhagymával is megszórjuk. Lefedjük az edényt és megpároljuk a krumplit. Ha igényli, kevés vizet is önthetünk alá.
Ha már majdnem puha, a közben felkockázott csülköt is belekeverjük, és jól összeforraljuk.

HORTOBÁGYI GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók:
1 db nagyobb csülök, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg füstölt kolbász, 4 dkg vöröshagyma, 1 dkg fűszerpaprika, 3 dkg só, 5 g törött bors, 25 dkg burgonya, 1 dkg fokhagyma

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülköt hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, megsózzuk, és lefedve lassú forralással puhára főzzük. Amikor megfőtt, a főzővízből kivesszük, kihűtjük, majd kicsontozzuk, és kockákra daraboljuk. Amíg a csülök fő, a szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük. A burgonyát tisztítás után apró kockákra daraboljuk, a kisütött szalonnához adjuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fokhagymával és a fűszerpaprikával, aztán lefedve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt és a feldarabolt csülökhúst, majd az anyagokat összeforraljuk. Forrón tálaljuk.

HÚSLEVES CSÜLÖKBŐL
Hozzávalók:
1 db nagy csülök, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg karalábé, 5 dkg zeller, 10 dkg kelkáposzta, 5 dkg gomba, 10 dkg karfiol, 5 g fokhagyma, 2 g egész bors, 1 g sáfrány, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 3 dkg só

Elkészítése:
Az előkészített, megmosott és megtisztított csülköt hideg vízben feltesszük főni. Amíg a csülök fő, előkészítjük a zöldségféléket. Amikor a lé felforrt, lehabozzuk, majd az előkészített zöldségeket a levesbe tesszük a fűszerekkel együtt. lassú forralással 4-5 órán keresztül főzzük. Amikor a csülök megpuhult, levesszük a tűzről, a levest ülepítjük és leszűrjük. A zöldséget a levessel együtt forrón tálaljuk. A hús mellé adhatunk ecetes tormát, vagy ízlés szerint gyümölcsmártást.

HÚSOS BATYU
Hozzávalók:
1 cs. vajas tészta, 25 dkg főtt füstölt csülök, 2 db zsemle, 2 db tojás vagy besamel, só, őrölt bors, sajt
Besamelmártás:
10 dkg vaj,10 dkg liszt,3-3,5 dl tej, só, őrölt fehér bors,(tojássárgája, tejszín)

Elkészítése:
A főtt füstölt csülköt vagy tarját ledaráljuk. Besamelmártással összeállítjuk, ehhez világos vajas rántást készítünk, s mikor kihabzik, felöntjük forralt hideg tejjel. Simára keverjük, sűrűre kiforraljuk. Ízesítjük fehér borssal, ételízesítővel. Tehetünk hozzá tojássárgáját tejszínnel. A mélyhűtött vajas tésztát a hűtőben kiengeszteljük, majd lisztezett deszkán egyenletes vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval felvágjuk. A sarkait lekenjük felvert tojással. A tölteléket kanállal a tésztára tesszük, majd reszelt füstölt sajttal is megszórjuk. A tésztát átlósan ráhajtjuk a töltelékre. Sütő lapra helyezzük, s 180-190C-os sütőben megsütjük.

HÚSOS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
10-15 dkg zsír, 3 fej hagyma, 30 dkg füstölt tarja vagy csülök, 1 kg lapocka, 1 kg savanyú káposzta 6-8 babérlevél, 2 evőkanál őrölt paprika, 10-12 dkg rizs

Elkészítése:
A hagymát kockára vágjuk és megfonnyasztjuk a zsírban, majd beletesszük a felkockázott füstölt tarját vagy csülköt és a lapockát. Amikor elfőtte a levét levesszük a tűzről és beleöntjük a cserépedénybe, akkor tesszük bele a savanyú káposztát, a babérlevelet, meghintjük a pirospaprikával. Felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Amikor félig puha a hús, a megmosott rizst a tetejére hintjük és még egy pohár vizet öntünk rá. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel meglocsoljuk.

HÚSVÉTI CSÜLKÖS KENYÉR
Hozzávalók:
30 dkg főtt füstölt csülök, 50 dkg liszt, 1 dkg só, 2 dkg élesztő, 1.5 dl tej, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A cukrot 0.5 deciliter tejben megolvasztjuk, majd visszahűtve, elmorzsoljuk benne az élesztőt, aztán letakarjuk és kelesztjük. A lisztet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel lágy tésztát készítünk. Jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a ledarált csülökhúst, és meleg helyen kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, két részre osztva, kenyeret formálunk belőle, és sütőlemezre téve, előmelegített, forró sütőben megsütjük. Tetejét félig sült állapotban vízzel megspricceljük, hogy szép piros- ropogósra süljön. A csülkös kenyeret szendvicsalapként használhatjuk fel.

HÚSVÉTI CSÜLÖKLEVES
Hozzávalók:
1 db kisebb füstölt csülök, 50 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 dkg reszelt friss torma, 1 dkg liszt, 1 dkg só

Elkészítése:
A füstölt csülköt megtisztítjuk, megmossuk, és egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Az áztatott csülköt kb. 2,5 liter hideg vízben feltesszük főni, lassú forralással puhára főzzük, majd a léből kiemelve, kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. A visszamaradó léhez hozzáadjuk a zöldséget, meglőszerezzük, és készre főzzük. Amikor majdnem puha a zöldség, behabarjuk. A lisztet simára keverjük a vörösborral, a tejföllel, a tejszínnel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, és a levest ezzel is behabarjuk. Kiforraljuk. Forrón tálaljuk - oly módon, hogy a levesestál aljára tesszük a reszelt tormát, és erre merjük rá a forró levest.

HÚSVÉTI SONKABOMBA
Hozzávalók:
1 db egész füstölt csülök, vagy 60 dkg füstölt comb. 1 evőkanál zselatin, 3 dl tejszín, a díszítéshez főtt tojások, salátalevél olajbogyó. piros színű zöldpaprika, vagy piros retek, petrezselyem zöld

Elkészítése:
A csülköt egy éjszakára vízbe áztatom, másnap kuktában 45 percig megfőzőm, majd kivéve a vízből langyosra hűtőm, a kövér bőrös részeket leszedem (a lével abban bablevest lehet főzni) és kétszer ledarálom, vagy gépi aprítóban majdnem pépesre aprítom. 1 dl, vízben felfőzöm a zselatint, 3-4 perci főzöm, kevergetve. Majd hagyom langyosra hűlni. Közben kemény habbá verem a tejszint hozzákeverem a zselatint, és az egészet a darált sonkához adom.
A masszát egy vízzel kiöblített formába kanalazom (ami lehet tál, vagy tortaforma, esetleg kuglófforma is, ami éppen van) szépen lesimítom, hogy ne legyen levegős a belseje és másnapig hűtőbe hagyom. Az ünnep reggelén meleg vízbe állítva egy pillanatra, ki borítom egy salátalevéllel kirakott lapos tálra, és a főtt tojásokat félbe, vagy négybe, vagy szeletelve köréje rakom, díszítem a tetejét és a tojások között piros retekkel, tejfölös tormával olívával, piros paprikával, petrezselyem zöld levélkéjével. Ha maradt zselatin, egy keveset csészébe teszek, és ecsettel áthúzom a díszeket is, így szép fényes lesz, és nem szárad ki, megtartja a színét is. Látványnak se utolsó, és nagyon finom.

HÚSVÉTI SONKALEVES 01.
Hozzávalók:
25-30 dkg nyers füstölt sonka vagy füstölt csülök (az utóbbi csontja nélkül vagy 50-60 dkg csonttal együtt), 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta, vörös káposzta, gomba, kelbimbó stb.), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízben áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liternyi friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, míg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. A húst rostjaira merőlegesen nagyon apró kockákra vágjuk. Míg a sonka fő, az összes zöldségfélét megtisztítjuk, vékonyka hasábokra vagdaljuk, majd beletesszük a sonkalébe a finomra vágott vöröshagymával együtt. Ha a zöldség megfőtt, a vagdalt sonkakockákat visszatesszük a lébe. A lisztet és a tejfölt simára keverjük, a forrásban lévő levest behabarjuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a vörösbort. A levesestálba mert, forró levest elkeverjük a tejszínnel és a tormával. Különlegesen finom és kiadós leves.

HÚSVÉTI SONKALEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vörös káposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyem zöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.

HÚSVÉTI SONKÁS KENYÉR
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott füstölt csülök), 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
Az elmorzsolt élesztőt 0,5 dl langyos tejjel és cukorral futtassuk föl. Azaz: az élesztőt keverjük el a langyosra melegített tejjel és cukorral, majd takarjuk le. 15 perc múlva duplájára nő, "kifut" a bögréből. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt keverjük össze a maradék tejjel és annyi szódavízzel, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan (keverőgéppel 7-8 perc alatt hólyagossá válik a tészta), és dagasszuk bele az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát tegyük egy lisztezett mély tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen (de nem a forró tűzhely közelében) kelesszük duplájára. Ezután két részre osztva, hosszúkásra formálva (mint a zsúrkenyeret) előmelegített, forró sütőben, kenetlen sütőlemezen megsütjük. Tetejét vízzel megspricceljük, így szép piros lesz. 50-60 perc alatt megsül a közepesnél valamivel erősebb lángon. Nagyon finom kenyér, akár szendvicsként használjuk fel, akár magában, vajjal megkenve. A húsvéti sonkát, tojást is kínálhatunk vele. (1 hétig friss marad, ha alufóliában tartjuk.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
CSÜLKÖS LEXIKON
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

Fordtások:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.