Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DÉLVIDÉKI GASZTROANZIX 3

2020.07.04

DÉLVIDÉKI KONYHÁK RECEPTJEI

LEVESEK
ALMALEVES HORVÁT MÓDRA

Hozzávalók:
6 alma, fahéj, fél citrom, liszt, vaj, fél l fehérbor

Elkészítése:
A borízű almákat hámozzunk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk fel kis darabokra, majd fél liter vízben fahéjjal s a citrom levével főzzük puhára.
Törjük át szitán az almát.
Egy evőkanál lisztből kevés vajjal készítsünk rántást.
Öntsük fel a fehérborral és egy kevés vízzel, ízesítsük tetszés szerint cukorral.
Ezután keverjük hozzá a passzírozott almát, és hagyjuk meg egyet forrni.
Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

HÚSÉTELEK
BAROMFIÉTELEK -BALKÁNI KACSA

Hozzávalók:
1 db pecsenye kacsa, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 3 db vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál pirospaprika, majoránna, 1 dl bor

Elkészítése:
A kacsát megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk, belsejét majoránnával bedörzsöljük.
Öntünk alá 1 dl bort, és a fokhagymával puhára pároljuk.
A burgonyát karikára vágjuk.
Egy tűzálló tálat megkenünk a kisült kacsa zsírjával, beletesszük a burgonyát a feldarabolt zöldpaprikát karikára vágott hagymát, majd ismét meglocsoljuk pecsenyelével.
A pirospaprikát elkeverjük a tejföllel és ráöntjük a tálra.
Tetejére fektetjük a kacsát, és sütőben ropogósra sütjük.

BIRKA, BÁRÁNY
BÁRÁNYGERINC

Hozzávalók:
Egy bárány egész gerince, néhány szelet szalonna, 1 fej vöröshagyma, só, bors, babérlevél, kakukkfű, kis pohár fehérbor

Elkészítése:
A bárány egész gerincét besózás után vékony szalonnával megtűzdeljük.
Egy sütőpléhbe szalonnaszeleteket, reszelt vöröshagymát, borsot, babérlevelet, kakukkfüvet és egy kis pohár fehérbort teszünk, ráhelyezzük a bárányt, és a sütőben szép pirosra sütjük.

HALÉTELEK
BÁCSKAI PONTYSZELETEK

Hozzávalók 5 személyre:
80 dkg pontyfilé, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg olaj, 40 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya, 1 csésze tejfel, só, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A pontyfiléket megmossuk és leszárítjuk.
Sózzuk, majd kevés olajban félig megsütjük.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és egyforma karikákra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, kevés vizet öntünk alá, hagyjuk megpárolódni.
Egy tűzálló edényt kikenünk olajjal, belerakjuk a karikákra vágott főtt burgonyát, rátesszük a párolt zöldpaprikát és paradicsomot, hozzáadjuk a szétnyomkodott fokhagymát, sózzuk, rátesszük a halszeleteket.
A tetejét meglocsoljuk tejfellel, majd sütőbe tesszük, és készre sütjük, ez kb. tizenöt-húsz perc.
Melegen, tűzálló edényben tálaljuk.

MARHAÉTELEK
BALKÁNI BIFSZTEK

Hozzávalók:
20 dkg marhahús, 20 dkg sertéshús, 20 dkg birkahús, bors, majoránna, 1/4 nem permetezett citrom héja, só, étolaj (mintegy 1/2 dl), 4-5 tojás

Elkészítése:
A húst megmossuk, megszárítjuk, nagy darabokra vágjuk és megdaráljuk.
Kiadósan megborsozzuk (jó fűszeres legyen), hozzáadjuk a majoránnát, a citrom reszelt héját, a sót, olajat és 1 tojást.
Az egészet simára gyúrjuk és hideg helyen legalább 1 óráig állni hagyjuk.
Mintegy 150-150 g-nyi masszából kerek cipócskákat formálunk, és a tetejüket vizespohár aljával benyomjuk, hogy mélyedés keletkezzen.
Olajjal megkent sütőrácson sütjük.
Mielőtt egészen megsülne, mindegyiknek a közepébe beleütünk egy-egy tojássárgáját, azzal együtt sütjük meg.
Sült burgonyával, zöldhagymával, friss paradicsommal és kétszersülttel szokás tálalni.

SERTÉSÉTELEK
BÁCSKAI LECSÓS BORDA

Hozzávalók:
1 kg kicsontozott karaj, 10 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 25-25 dkg paprika, és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 2 ek. liszt, fűszerpaprika, só, bors

Elkészítése:
A karajt felszeleteljük, sóval és borssal bedörzsöljük, lisztbe mártjuk.
Egy serpenyőben, forró zsírban mindkét felüket hirtelen megsütjük, majd egy lábasba helyezzük.
A maradék zsíron az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadunk zúzott fokhagymát, paprikát, borsot. Feleresztjük fél liter vízzel, és a húsra öntjük.
A szalonnát apró szeletkékre vágjuk, és a serpenyőben megpirítjuk.
Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, az összevágott paprikát és paradicsomot.
Készre pároljuk.
Ha a hús már majdnem puha, nyakon öntjük a lecsóval, és készre főzzük.
Ha kell, utána sózunk.
Tarhonyát, rizst adhatunk mellé.

VEGYES HÚSÉTELEK
DALMÁT KAGYLÓ

A fekete kagylót, osztrigát, fúrókagylót és langusztát Dalmáciában gyakran fogyasztják egytálételként.
Elkészítése:
Belerakjuk őket egy tálba, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával és zsemlemorzsával, megsózzuk, megborsozzuk, majd leöntjük borral és olajjal.
Nagy tűzön pároljuk, hogy levet eresszen, majd addig főzzük, amíg szét nem nyílnak.
Saját levében, kenyérrel vagy puliszkával tálaljuk.

DALMÁT SZELET
Elkészítése:
A jól kivert hússzeleteket kevés olajban félig megsütjük, majd hozzáadjuk a kis karikákra vágott újhagymát, és együtt 2-3 percig sütjük.
Sóval, kakukkfűvel, majoránnával, köménymaggal, kockákra vágott paradicsommal fűszerezzük. Időnként kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.
Kifőtt csuszatésztával, saját levét aláöntve tálaljuk.

DISZNÓÖLÉSES RECEPTEK
FÜSTÖLT HURKA 01.

Hozzávalók:
2 kg vegyes húsféle, 50 dkg bőrke, 5 dl vér, 25 dkg hagyma, 10 dkg zsír, 2 dkg paprika, 1 dkg őrölt bors, 1/2 dkg szegfűbors, só

Elkészítése:
Az összes húsfélét sós vízben puhára főzöm, majd lecsurgatom.
Kihűlés után az egészet nagy lyukú darálón ledarálom.
A hagymát finom kockára vágom, és a zsírban megfonnyasztom.
Hozzáadom a vért, megsózom, majd összekeverem a fűszerekkel.
Vastag hurkabélbe lazán betöltöm, 90 fokos vízben egy órán át, főzöm.
A vízből kiemelve hideg vízben teljesen lehűtöm, lecsepegtetem, majd hideg füstre teszem.

ZÖLDSÉGES ÉTELEK
BROKKOLI FŐZELÉK TEJFELESEN - DÉLVIDÉK

Hozzávalók:
2 fej brokkoli, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1-1 evőkanál liszt és finomra vágott petrezselyem, citromlé, vaj, őrölt bors, só

Elkészítése:
A brokkoli főzelékhez az egész brokkoli fejet felhasználjuk.
A rózsákat leszedjük, a szárat meghámozzuk, és a leveleket metéltre vágjuk.
A feldarabolt brokkoliszárat annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi, hozzáadjuk a leveskockát, és félpuhára főzzük.
Beletesszük a brokkolirózsákat, sózzuk, és együtt ropogósan puhára főzzük.
Közben a leveleket egy serpenyőben kevés felolvasztott vajban átforgatjuk, és a főzés vége felé a főzelékhez adjuk.
Világos, vajas rántást készítünk, megszórjuk petrezselyemmel. és besűrítjük vele a főzeléket.
Hozzákeverjük a tejfölt, egyet forralunk rajta.
Sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével savanyítjuk.

MÁRTÁSOK
AJVAR, SZERB MÓDRA

Elkészítése:
3-4 padlizsánt és 20-25 édes-húsos paprikát sütőben megsütünk, majd meghámozunk, és ledarálunk.
Olajon 1 fej vöröshagymát (apróra vágva) megpirítunk, beletesszük a darált keveréket, 1-2 evőkanál cukrot, 3-4 kanál finom ecetet, zúzott fokhagymát, és ízlés szerint sót.
Addig kell párolni, míg leválik az edény faláról, ezután üvegekbe töltjük, és a tetejére 1-2 evőkanál olajat öntünk.
Hűvös helyen jól eláll, de arra mindig ügyeljünk, hogy olaj mindig legyen a felszínén.
Saláták ízesítésére is nagyon finom, ekkor szardellával, mustárral stb., fűszerekkel is ízesíthetjük.

SALÁTÁK
BALKÁNI BABSALÁTA

Hozzávalók:
50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál ketchup, só őrölt bors, borecet, bazsalikom

A fejtett babot sós vízben puhára főzzük.
Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfőzzük.
Mindkettőt leszűrjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük.
A fűszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot.
Néhány órára hűtőbe tesszük.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
BÁCSKAI VŐLEGÉNYFOGÓ

Hozzávalók:
35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, tejföl, só.

A töltelékhez:
20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só,

A kenéshez tojás.

Elkészítése:
Sós omlós tésztát készítünk,
A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk.
Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk.
Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük.
A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük.
Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük,
Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.

VEGYES RECEPTEK
DALMÁT TÜKÖRTOJÁS

Hozzávalók:
8 db hagyma, 8 tojás, 3 evőkanál olaj, só, őrölt bors, egy csokor metélőhagyma, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A karikákra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd egy tűzálló tál aljára terítjük.
A tojásokat óvatosan, hogy a sárgájuk egészben maradjon, egymás mellé ráütjük.
Sózzuk, borsozzuk, vágott metélőhagymával meghintjük.
Reszelt sajttal szórjuk meg, és előmelegített sütőbe tolva, addig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DÉLVIDÉKI KONYHÁK RECEPTJEI
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.