Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DESSZERTEK - A BONBONOK 1.

2016.11.23

DESSZERTEK

ALKOHOLOS BONBON
Hozzávalók:
2 evőkanál likőr, rum vagy brandy, 13 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 2 db tojás sárgája, kakaópor

Elkészítése:
Gőz felett olvassz fel 13 dkg étcsokit, keverd ki a puha vajjal és a porcukorral, olvaszd össze, majd húzd le a tűzről, és tedd bele a tojássárgáját és az alkoholt. A masszát fél napig pihentesd hűtőben, majd formázz diónyi gömböket. Forgasd meg egyesével kakaóporban, és csomagold.

CHILIS BONBON NARANCSKIVONATTAL
Elkészítés: 50 – 60 perc
Hozzávalók - Töltelékhez:
131 g tejszín, 8 g ancho chili, 67 g invert cukor, 1,5 ml narancskivonat, 280 g legalább 60%-os csokoládé, 67 g vaj, vagy sütőmargarin

Elkészítése:
A tejszínt az invertcukorral felmelegítjük és megáztatjuk benne a chilit kb. 20 percig. Az Ancho chiliről annyit érdemes tudni, hogy egészen enyhe, és kifejezetten erős gyümölcsös (nekem aszalt sárgabarack jutott róla eszembe) aroma jellemzi. Közben felmelegítjük a csokoládét 45 fokra, és ehhez keverjük a szintén 45 fokra lehűlt tejszínt. A lényeg, hogy a csokiba apránként keverjük a tejszínt, merőkanalanként, és mindig krémesre keverjük el az újabb adagot, mielőtt újabb tejszín érkezne a masszába. Ez biztosítja azt, hogy a csoki masszánk ne darabos, hanem szép krémes, homogén állagú legyen. Belekeverjük a narancskivonatot és a szoba hőmérsékletű vajat. Kiterítjük a egy alacsony falú tepsibe (sütőpapírt nem árt alá tenni), kb. 8 mm az ideális, de ízlése válogatja. Egy napig állni hagyjuk. Másnap egy réteg olvasztott csokival bevonjuk a tetejét (ami később az alsó bevonatként szolgál majd. Ha megszáradt (pár perc), felszeleteljük pralinéméretűre, és a kockákat a felolvasztott bevonat csokiba mártjuk (egyszerűen felolvasztjuk a csokit, semmi trükk, hőméricskélés).

Ha díszíteni szeretnénk, azt most és gyorsan tegyük. Sütőpapírra vagy jól kifeszített follpackra tegyük száradni, kb. 5 perc múlva már dobozolható is.

CSÍKOS BONBON
Elkészítése: A formákat 1/3 részig töltjük meg a gőz felett megolvasztott egyik fajta csokival, majd hűtőbe tesszük teljes dermedésig. Utána gőz fölött megolvasztjuk a másik fajta csokit, és 2/3 részig telítjük meg a formákat. Ismét hidegre tesszük. Ezt ismételjük, amíg teljesen megtelik a forma.

CSOKI-BONBON HÁZILAG
Hozzávalók:
megmaradt csoki mikulás vagy csoki nyuszi, 5 evőkanál étolaj, fehér puffasztott rizs, jégkocka-tartó

Elkészítése:
Az összetört csokikat gőz fölött 5 evőkanál olajjal simára keverjük (kb. 3-4 nagy mikuláshoz számítom az 5 evőkanál étolajat). A jégkocka tartó minden kis rekeszébe pár szem puffasztott rizst szórunk, ráöntjük a forró csokit, majd még nyomkodunk bele egy kis rizst. Ez után először hideg helyen megvárjuk, hogy megdermedjen, majd a fagyasztóba tesszük. Ha megfagyott, egyszerűen kiütjük a formából! Érdemes hűtőben tartani, mert fennáll a veszélye, hogy egyébként elolvad (főleg nyáron)!

CSOKIS-KARAMELLÁS ROPOGÓS
5 db Mars csoki szelet, 6 dkg vaj, 7 dkg kukoricapehely (én Cini Mini-szel csináltam), muffin forma és – papír

Elkészítése:
A kukoricapelyhet durvára összetörjük, hogy legyenek benne kisebb-nagyobb darabok. Egy muffin sütőformát kibélelünk muffin papírral, így könnyebb beleadagolni a masszát.>br> A Mars csokikat széttördeljük, és vajjal együtt felolvasztjuk, míg folyós lesz. Egyszerűbb kézi habverővel kikeverni, mint fakanállal, így nem lesz csomós sem. Ha már elérte a folyós állagot, hozzáadjuk a kukoricapelyhet.
Még így, forró állapotában belekanalazzuk a muffin formába, és betesszük a hűtőbe (nekem 12 db lett belőle), kb. 30 perc múlva már lehet is fogyasztani.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
DESSZERTEK - A BONBONOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.