Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DESSZERTEK 1.

2016.10.25

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 
Almás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfűszeg, csipet só, 4 evőkanál apróra vágott gyümölcsbefőtt, 2 evőkanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél, 2 evőkanál törött mandula, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés:
Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a nyers tojást, a lisztet meg a sütőport, ezután addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfűszeggel, csipet sóval fűszerezem, majd hozzáadom a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Szögletes, hosszúkás formát kivajazok, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Előmelegített forró sütőbe teszem, és a lángot azonnal közepesre mérsékelem. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenőrzöm, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hagyom tejesen kihűlni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom, és hűvös helyen tartom.
Sokáig elálló sütemény; tea vagy kávé mellé kínálom.

Amerikai almatorta
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 10 dkg olvasztott margarin, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 3-4 alma darabolva, fahéjas cukor

Elkészítés: Az almákat beledaraboljuk a sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott sütőformába és megszórjuk a fahéjas cukorral. A hozzávalókat összekeverjük és ráöntjük az almára.
Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Nagyon finom!

Banánropogós
Hozzávalók:
2 érett banán (az sem baj, ha puha), 1 tojás, 15-20 dkg liszt, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 1 csapott teáskanál sütőpor, csipetnyi só, olaj a sütéshez, és a tetejére kevés porcukor.

Elkészítés:
A banánt meghámozzuk, és villával összetörjük. Citromlével meglocsoljuk, és jól összekeverjük. Mély tálban a tojást a tejjel habosra felverjük, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásos palacsintamasszánál kissé sűrűbb legyen. Belekeverjük a porcukrot, a sót és a sütőport, végül beledolgozzuk a citromos banánt, és még 2 evőkanál olajat is hozzákeverünk. 15 percig hagyjuk állni. Közben bő olajat forrósítunk. Teáskanállal kis szabálytalan halmokat engedünk a forró olajba, és közepes lángon, gyorsan megsütjük. A tésztamassza sülés közben nagyra nő.
A megsült ropogósokról a felesleges olajat leitatjuk, és még forrón, porcukorral meghintve tálaljuk.
(Vigyázat! A tésztában lévő cukor miatt hamar sül, nem szabad magára hagyni, nehogy megégjen!)

Citromos desszert
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg félzsíros tehéntúró, 5 dkg vaj (a margarin nem jó hozzá), 1 db citrom, 15-20 dkg porcukor, ízlés szerint, 2 dl tejszín, csipetnyi só.

Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, majd hozzáadjuk a megpuhított, de már nem meleg vajat és a cukrot. Belereszeljük a meleg vízben gondosan megmosott citromok sárga héját. Egészen habosra keverjük, majd apránként adjuk bele a citromlevet. (Elektromos keverővel szinte pillanatok alatt elkészül!) A tejszínből kemény habot verünk, amelyet apránként, kézi habverővel óvatosan belekeverünk a krémbe.
Legalább egy órát hűtjük, azután tetszés szerint feldíszítve tesszük az asztalra.

Csokoládé parfé
Hozzávalók:
12 dkg csokoládé, 6 dl tejszín, 3 tojás sárgája, 1/4 rúd vanília, 12 dkg porcukor.

Elkészítés:
A csokoládét lereszelem, és 4 dl tejszínt kemény habbá verek. 2 dl tejszínből a 3 tojássárgájával, a reszelt csokoládéval, a vaníliával, a cukorral forró vízgőz fölött krémet készítek. A kihűlt krémmel lazán összekeverem a tejszínhabot. A masszát egy szárazra törölt őzgerincformába töltöm, és mélyhűtőben 3-4 óra hosszat fagyasztom. A formát kiveszem, és pár pillanatra forró vízbe mártom, vagy forró vízbe mártott ruhával beburkolom. A parfét ezután gyorsan egy előre előhűtött üvegtálra borítom.
Tejszínhabbal, csokoládéöntettel, gyümölcsökkel, befőttekkel díszítem.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A DESSZERTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.