Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DESSZERTEK 2.

2016.10.30

DESSZERTEK

Csokoládés almakarikák
Hozzávalók:
2 szép alma (vagy kemény körte), 2 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg keserű (ét) csokoládé, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só.

Elkészítés:
Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumáját. Héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint 1/2 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és az almakarikákat egymás mellett elhelyezzük. Mindkét oldalán gyorsan átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedő alatt éppen csak felforraljuk, ezután a tűzről lehúzva, a lében hagyjuk kihűlni. A kihűlt almakarikákat rácsra tesszük. (A rács alá teszünk egy tálcát, hogy a csokoládé rácsöpöghessen.)
A kockákra tördelt csokoládét 2 evőkanálnyi vízzel felolvasztjuk (vagy gőz fölött, vagy a mikrosütőben), és addig keverjük, amíg folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony sugárban folyatjuk a már kihűlt almára. Végül az egészet tálcástól együtt betesszük a hűtőszekrénybe, és addig hűtjük, amíg a csokoládé rá nem dermed a gyümölcs tetejére.
(Ha körtéből készítjük az édességet, elég, ha a körtéket félbe vágjuk. Ha a körte nagy, akkor almaszerűen is felkarikázhatjuk.)
Nagyon különleges és viszonylag egyszerűen elkészíthető gyümölcs édesség.

Csokoládés grilldesszert
Hozzávalók 4 személyre:
8 vékony szelet kakaós kalács, 4 evőkanál zabpehely, 8 evőkanál tej, 5 dkg étcsokoládé, 2 cl rum, 2 tojás sárgája.

A zabpehelyre ráöntöm a tejet, és 15 percig hagyom ázni. Közben a darabokra tört csokoládét vízfürdőn vagy mikrohullámú sütőben felolvasztom, és a tojássárgával, az áztatott zabpehellyel meg a rummal összekeverem. A kalácsszeleteket vastagon megkenem a csokoládés masszával, és az előmelegített grillsütőben (vagy a gázsütőben) addig pirítom, amíg a teteje kissé megsül.
Vigyázat! Szinte percek alatt megéghet a csokoládé, ezért nem szabad magára hagyni.
Rendkívül finom desszert, de csak akkor ajánlatos elfogyasztani, ha már nem nagyon forró.

Fagylaltos őszibarack
Hozzávalók:
4 szép nagy, majdnem érett, kemény, lehetőleg sárga húsú őszibarack, fél citrom, 1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál triple sec likőr, 2 dkg étcsokoládé, kb. 50 dkg készen vásárolt vaníliafagylalt (vagy tetszés szerint gyümölcsfagylalt).

Elkészítés:
A jól lehűtött őszibarackokat alaposan megmossuk, héjukról a bolyhokat finoman ledörzsöljük, majd keresztben félbevágjuk, és a magot kiszedjük belőlük. Ily módon 8 fél barackot kapunk. A barackok aljáról levágunk egy hajszálvékony lapot, hogy a tálon ne billegjenek. Nagy, lapos üvegtálon elhelyezzük a fél barackokat, és a további felhasználásig a hűtőszekrényben tartjuk. Közben a citromlevet összeöntjük a likőrrel, majd a cukorral édesítjük. Minden barack magházát teletöltjük az ízes lével, és 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. Amíg hl, a csokoládét egy nagyon éles késsel forgácsokká aprítjuk. Ezután egy-egy nagy fagylaltgömböt elhelyezünk a barackokon, és a tetejükre rászórjuk a csokoládéforgácsot.
(Aki nem fogyókúrázik, tejszínhabot is tehet a tetejére.)

Gesztenyedesszert
Hozzávalók:
50 dkg készen vásárolt gesztenyemassza, 10 dkg margarin, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 5 dkg cukrozott narancshéj, 5 dkg mazsola, 5 dkg ét- (keserű) csokoládé, 1-2 evőkanál rum (ha gyerekek is fogyasztanak belőle, akkor csak rumaroma), csipetnyi só, kevés porcukor, ízlés szerint.

A margarint a sóval és a porcukorral jó habosra keverem, közben fokozatosan adom hozzá a rumot. A mazsolát megmosom, szárát leszedem, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd forráspontig melegítem. Levében hagyom kihűlni, ezután leszűröm. Közben a cukrozott gyümölcsöt és a narancshéjat apróra vágom. A csokoládét tűzálló tálra teszem, és csak annyi időre teszem be a meleg sütőbe, hogy meglágyuljon, de még ne folyjon (vagy a mikrohullámú készülékben megpuhítom). Ekkor éles késsel egészen apró kockákat karcolok bele a puha csokoládéba, majd a hűtőben visszadermesztve, a csíkok mentén eltördelem. A gesztenyemasszát összedolgozom a habos margarinnal, és addig keverem, amíg az egész egynemű nem lesz. Ekkor beleteszem az összes feldarabolt gyümölcsöt-csokoládét. Egy őzgerincformát kibélelek folpack fóliával, és a gesztenyés keveréket belesimítom, majd jól lenyomkodom, hogy ne maradjon benne levegő. A forma tetejét is betakarom folpackkal, majd a mélyhűtőbe téve, keményre fagyasztom. Tálalás előtt a formából megfelelő tálra borítom, és forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle.
Tejszínhabbal vagy a nélkül is nagyon finom desszert.

Gesztenyegerinc
Hozzávalók a tésztához:
3 tojás, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál porcukor,
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 1 evőkanál rum, kevés porcukor, csipet só, 1 teáskanál kakaópor,
Hozzávalók a tetejére:
5 dkg csokoládé, 2 dl tejszínből vert hab, 1 teáskanál zselatinpor, fél dl tej, kevés gesztenyemassza.

Elkészítés:
A porcukorral fehéredésig kevert tojás sárgáját a kemény habbá vert fehérjével és a liszttel felváltva összekeverjük, és sütőpapírral bélelt kis szögletes tepsire felkenve, vékony lappá megsütjük. Nedves konyharuhára kiborítva lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.
Közben a pudingport 1 dl tejben simára keverjük, majd hozzáöntve a megmaradt tejet, kevergetve felforraljuk. Sűrűre főzzük, ezután hozzákeverjük a gesztenyemassza felét, kevés cukrot, csipetnyi sót, a rumot és a kakaóport. Nagyobb őzgerincformát folpack fóliával úgy bélelünk ki, hogy hosszan lelógó pereme is legyen. Ezután a piskótából levágunk egy akkora lapot, amellyel kibélelhetjük az őzgerincet, valamint egy lapot tető gyanánt. A kibélelt formába vékony réteg gesztenyés krémet kenünk. A megmaradt gesztenyemasszából hosszú, 1 cm vastag rudakat formálunk, amelyeket ráhelyezünk a krémre, majd befedjük a többi krémmel. Erre tesszük a piskótalapot, kissé lenyomtatjuk, és ráhajtva a fóliát, a hűtőszekrény normál terében legalább 1 napig dermesztjük.
Tálalás előtti napon ráborítjuk egy hosszú tálra, lehúzzuk róla a fóliát, és kevés tejes zselatinnal (vagy habfixálóval) keményített tejszínhabbal, valamint apró szívekbe formált, csokoládéba mártott gesztenyefigurákkal feldíszítjük.

 
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A DESSZERTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.