Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DESSZERTEK 3.

2017.03.01

DESSZERTEK

Gyümölcsös fagylaltkehely
Hozzávalók:
30 dkg málna, 2 szelet ananász, 4 fél őszibarack (befőtt), 6 evőkanál málnalikőr, 1/2 liter vaníliafagylalt, 2 dl tejszínhab, 1 csomag vaníliás cukor, 6 evőkanál tojáslikőr

Elkészítés:
Olvasszuk fel a málnát. Az ananászt és az őszibarackot vágjuk kis darabokra, keverjük össze a málnalikőrrel és hűtsük le. A poharakat kb. öt percig a fagyasztóban hűtsük le. A fagylaltot 1 órán át jégkocka fagyasztóban vagy 20 percig a hűtőszekrény normál részében engedjük fel. A tejszínhabot a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, töltsük be kinyomó zsákba, és tálalásig hűtsük le. A gyümölcsök 3/4 részét osszuk szét a poharakba, és tojáslikőrrel locsoljuk meg. A fagylaltot szeleteljük fel, vagy gombóc formájában helyezzük a gyümölcsre.
Tejszínhabbal és a megmaradt gyümölccsel díszítsük.

Hólabda
Hozzávalók - Tésztához:
40 dkg cukor, 8 tojás, 8 kanálnyi forró víz, 25 dkg liszt, 1 sütőpor, 2 kanál kakaó
Krémhez:
12,5 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, rum, 3 dl tej, 1 cs. vanília, 3 evőkanál grízes liszt

Elkészítés:
Tészta:
A cukrot, tojássárgáját a vízzel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet (amit már összekevertünk a sütőporral), kakaót és a legvégén a tojásfehérjét. Ezt egyben kisütjük egy nagy tepsiben, hogy ne legyen magas a tészta. Ha kihűlt kiszaggatjuk kis kerek formákkal a tésztát, kettévágjuk, és megkenjük a krémmel, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
Krém:
A cukrot a vajjal és a rummal jól elkeverjük. A tejből, vaníliából és a lisztből kemény krémet főzünk. Ha ez kihűlt, elkeverjük a simára vajjal, majd a fent említett módon.
Helyes kis hólabdákat kapunk.

Krémes palacsinta
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1/2 citrom reszelt héja és leve, ízlés szerint porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 dl kefir, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, a tűzálló tálhoz kevés vaj. 8 db, szokásos módon megsütött, töltetlen palacsinta,

Elkészítés:
A tehéntúrót simára keverjük a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével, a sóval és annyi porcukorral (vagy édesítőszerrel), hogy kellemesen édes, de ne túl édes krémmé váljon. A mazsolát megmossuk, szárát leszedegetjük. A túrókrémet megfelezzük. Az egyik felébe belekeverjük a mazsolát, a másik felét félretesszük. A palacsintákat egyenként megkenjük a mazsolás túróval. Felcsavarjuk, és kivajazott ovális alakú tálba fektetjük, jó szorosan egymás mellé. (Ha nincs nagy tálunk, akkor két kisebbe tegyünk 4-4 palacsintát.) A túrókrém másik felét a turmixgép poharába öntjük a kefirrel és a tojással. Kevés porcukorral (vagy édesítővel) kissé pikánsra ízesítjük.
A tálba rakott palacsintákat leöntjük a folyékony öntettel, majd előmelegített, forró sütőbe toljuk.
Annyi ideig pirítjuk, amíg egybefüggő réteg sül a palacsinták tetejére.

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A DESSZERTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.