Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MADÁRTEJ 1.

2019.04.30

DESSZERTEK

A MADÁRTEJ (ZILAHY ÁGNES)
Elkészítése:
Tegyünk forrni egy liter czukros tejet s hat tojás fehérét verjünk habbá. Mikor szép kemény lett a hab, szakitsuk ki kanállal nagy gombóczokba és a habgombóczokat főzzük meg a forró tejben. Minden egyes hab-galuska alig egy perczig álljon a forró tejben. A tejből a habgaluskákat lyukas kanállal szedjük ki szitára. A tojás fehéréből vert habot mind igy sorban főzzük ki. A főzés után megmaradt tejbe tegyünk bele egy fél marék megtisztitott mazsolát, kevés vaniliát és hat tojássárgáját jól összekeverve. De soká ne főzzük a tojással a tejet, mert turós lesz. A tojásos tejet tegyük szép diszes porczellán tálba, rakjuk a tejben megfőtt habgaluskákat a tojásos tejre.
E habgaluskákat hintsük be felül a megfőtt mazsolával és szurdaljuk meg mandulával; tálalásig tegyük pinczébe vagy jégre.

CSOKIS MADÁRTEJ 01.
Hozzávalók:
1 l tej, 3 tojás kettéválasztva, 2-3 ek porcukor + 3 ek cukor, 2 vaníliás cukor, 1 ek liszt, főzőcsoki, vagy csoki mikulások, csoki nyuszikák

Elkészítése:
A tejet takaréklángon feltesszük egy lábosban főni. Közben a tojások fehérjéjét habverővel keményre felverjük, hozzákeverünk 2-3 evőkanál porcukrot, - ki mennyire édesszájú -, és 1 tasak vaníliás cukrot.
Evőkanállal a tejbe a felvert tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk, egyszerre 4-5-öt, hogy kényelmesen elférjenek, kb. 1 perc múlva, megfordítjuk őket, majd következő 1 perc múlva szűrőkanállal félretesszük a megfőtt habfelhőket egy tálba, amit rögtön fedjünk le, hogy ne essenek össze a habok. Amíg van a habból, addig szaggatjuk, főzzük, félretesszük, lefedjük...
Azután a tejet félrehúzhatjuk a tűzről. A tojássárgákhoz keverjünk 3 ek cukrot, egy vaníliás cukrot, és egy evőkanál lisztet. A tejből tegyünk egy-két evőkanálnyit a tojássárgás keverékhez, azzal hígítsuk, és úgy öntsük hozzá a tejhez, kevergetve, hogy ne csomósodjon.
Tördeljük a vaníliás tejbe a csokikat, húzzuk vissza a tűzre, és állandó kevergetés mellett forraljunk rajta egyet.
Végül a habfelhőket öntsük a kész csokis tejre, és lefedve hűtsük le.

CSOKIS MADÁRTEJ 02. GECSE ADRIENN MÓDRA
Hozzávalók:
1 vaníliarúd, 2 liter tej, 7 tojás, pár csepp citromlé, csipetnyi só, 8 evőkanál kristálycukor, 2-3 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál keserű kakaópor és 30 dkg étcsoki (4 evőkanál keserű kakaópor is lehet és akkor a csoki elhagyható), 2 csapott evőkanál étkezési keményítő vagy főzni való vanília ízű pudingpor, pár csepp rumaroma vagy 2-3 kiskanál rum (tengerészek növelhetik az adagot!)

Elkészítése:
A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejét kikaparjuk, majd a tejhez adjuk mindkettőt. Melegedni a tűzre rakjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé pár csepp citromlével meg a sóval ízesítjük, és beleszórjuk a cukor felét meg 1 csomag vaníliás cukrot is.
A cukros tojáshabot evőkanállal a gyöngyözve fövő (nem szabad forralni) tejbe szaggatjuk (több adagban). Kb. egy perc múlva megfordítjuk, újabb perc múlva szűrőkanállal tálba szedjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral, a kakaóporral, a keményítővel vagy pudingporral, rummal jó habosra keverjük, majd az olvasztott, de nem forró csokit is hozzáadjuk.
A tejet majdnem felforraljuk, 2-3 evőkanálnyit a csokis tojáshoz keverünk majd habverőben folyamatosan keverve, az egészet a tejbe zúdítjuk. Épp csak 1-2 percig főzzük, ez alatt kissé besűrűsödik, de továbbra sem szabad forralni. A tűzről lehúzzuk, kihalásszuk a vaníliarudat.
Kihűtjük, majd tálaláskor a hófehér habgaluskákat ráültetjük a barna csokis tej tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DESSZERT - MADÁRTEJ
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.