Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MADÁRTEJ 3.

2019.10.05

DESSZERTEK

KARAMELLÁS MADÁRTEJ
Hozzávalók:
1,5 liter tej, 1 tasak karamellás pudingpor, 3 tojás, 10 dkg cukor

Elkészítése:
A tejből 1 decit félreteszünk, a többit egy nagy lábosba öntjük. A félretett tejet a tojássárgákkal, a pudingporral és a cukorral összekeverjük, és a többi tejhez öntjük. Felforraljuk, és félretesszük hűlni. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A felvert habot evőkanállal forrásban lévő vízbe szaggatjuk, szűrőkanál segítségével mindkét oldalát megfőzzük.
A szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
(Egyszerre csak annyit tegyünk a vízbe, hogy legyen helyük megdagadni.)
A kihűlt madártejet üvegtálba tesszük, a tetején szépen elrendezzük a habgaluskákat.

KÁVÉS CSOKOLÁDÉS MADÁRTEJ.
Hozzávalók:
1,2 l tej, 10 dkg cukor, vanília, 5 db tojás, 3 dkg kávé, csokoládéreszelék, babapiskóta, 10 dkg porcukor

Elkészítése:
1 l tejet, 10 dkg cukorral és egy kis darab vaníliával felforralunk. Közben 5 tojásfehérjét kemény habbá verünk fel, 5 dkg porcukrot keverünk el benne. Evőkanállal szép nagy galuskákat szaggatunk ebből a habból a forrásban lévő tejbe. Ha felfőtt, megfordítjuk a habgaluskákat, újból felforraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, szitán szétrakjuk, és jól lecsepegtetjük. Most az 5 tojássárgáját összekeverjük 5 dkg porcukorral és 3 dkg darált kávéból sűrűre beforralt kávéfőzettel, majd keverés mellett előbb 1-2 dl forró tejet keverünk el benne, végül, ha jó sima, ezt a keveréket vékony sugárban öntve állandó keveréssel, hozzáadjuk a forró tejhez, és addig hagyjuk a tűzön folytonos keverés mellett, míg a tojás összefut benn.
Lehűtve elosztjuk üvegtálkákra, szétrakjuk rajta a habgaluskákat, tetejét reszelt csokoládéval bőven megszórjuk, és jól lehűtjük.
Babapiskótával tálaljuk.

MADÁRTEJ 01.
Hozzávalók:
1/2 liter tej, 2 tolás, 2X5 deka cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vaníliamártás, 1 deci tej

Elkészítése:
A tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadunk 5 deka cukrot, és tovább verjük, míg egészen kemény lesz. A tejet felfőzzük, a habmasszából kanállal galuskát szaggatunk és a forró tejbe rakjuk, hol az pár másodperc alatt megszilárdul, akkor kivesszük. Közben a pudingport 1 deci tejjel feloldjuk, hozzákeverjük a vanillincukrot, 5 deka cukrot és folytonos keverés mellett a forró tejbe öntjük és felfőzzük.
Kihűlésig keverjük, majd üvegtálba öntjük, és a tetejére adagoljuk a habgaluskákat.

MADÁRTEJ 02.
Hozzávalók:
1 l tej, 5 tojás, 5 dkg mazsola, fél rúd vanília, 10-15 dkg porcukor, ízlés szerint, 1 púpozott evőkanál liszt, csipetnyi só

Elkészítése:
A lisztet 1 dl tejjel simára keverem.
2 evőkanál tejet és 2 evőkanál cukrot félreteszek, a többit felforralom a megmaradt tejjel és a vaníliával.
Közben a fehérjékből nagyon kemény habot verek, és a félretett cukrot apránként belekeverem.
A forrásponton lévő tejbe evőkanállal adagolom a habgaluskákat. Ha az alsó felük megfőtt, akkor óvatosan megfordítom, és a másik felüket is megfőzöm. Szitára vagy szűrőlapátra téve lecsöpögtetem.
A visszamaradt tejbe beleöntöm a liszttel simára kevert tejet, és állandó keverés közben felforralom.
Ha kissé besűrűsödött, a vaníliarudat eltávolítom belőle.
A tojássárgákat a félretett hideg tejjel simára keverem, majd a már besűrűsödött tejet lassan, apránként adagolva, a tojássárgákhoz keverem. Gőz fölött, folyamatosan kavarva, az egészet krémmé sűrítem, és gyorsan lehűtöm.
(Ez úgy egyszerű, ha a krémmel teli edényt egy nagyobb, hideg vízzel telt lábosba helyezem, és 10 perc múlva kicserélem alatta a vizet. Még kétszer cserélem alatta a vizet. Fél óra alatt lehűthető ezzel a módszerrel.)
Tálalás előtt a már hideg krémet üvegtálba öntöm, ráteszem a habgaluskákat, és rászórom a közben megmosott, leszárazott mazsolát.
Vigyázat!
A madártejet lehetőleg aznap fogyasszuk el, mert nagyon hamar romlik.

MADÁRTEJ 03.
Hozzávalók:
1 1/2 liter tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál liszt

Elkészítése:
A tojások fehérjét 3 kanál cukorral jó kemény habbá verjük (a cukrot csak akkor tegyük bele, ha már majdnem teljesen felvertük).
Egy 3 literes lábasban tejet forralunk, fövő vízbe vizes kanállal a felvert habból tojásnyi galuskákat főzünk. Egyszerre csak keveset, hogy hely legyen a növekedésre.
Ha jól felemelkedett a hab, megfordítjuk, és másik felét is fél percig főzzük.
Szűrőlapáttal szitára szedjük, hogy a tej lecsurogjon.
Most elkészítjük a vaníliamártást a tej (azt is adjuk hozzá, ami a habgaluskákból lecsurgott), a tojássárga, a megmaradt cukor, a vanília és a liszt hozzáadásával (lásd Édes mártásnál).
A vaníliamártást üvegtálba öntjük és ráfektetjük a tetejére a habgaluskákat.
Kihűtve tálaljuk.
Díszíthetjük a habot 2 dkg vékonyra vágott mandulával, apróra vágott befőtt gyümölccsel, vagy 5 dkg cukorból főzött karamellel megcsurgatjuk a habok tetejét.
A madártejet karamellamártással is szokták készíteni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DESSZERT - MADÁRTEJ
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.