Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MADÁRTEJ 4.

2020.06.17

DESSZERTEK

MADÁRTEJ 04.
Hozzávalók:
1 l tej, 12 dkg kristálycukor, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 6 db tojás, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A tejet vaníliás cukorral fölforraljuk.
A tojások fehérjét a sárgájától szétválasztjuk.
A fehérjékből 2 dkg cukorral kemény habot verünk.
Evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és a tejben kifőzzük. Közben megfordítjuk.
Ha kész, kiszedjük a galuskákat, s hidegre tesszük.
A tejet leszűrjük, majd ismét föltesszük forrni.
Közben a hat tojássárgáját 10 dkg kristálycukorral habosra keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet.
Állandó keverés közben a forró tejbe csurgatjuk.
Hagyjuk besűrűsödni.
Fölforralni nem szabad.
Átöntjük egy porcelántálba, beleszórjuk a forrázott mazsolát.
Kihűtjük, és a habgaluskákkal tálaljuk.
Elkészítési idő: 45 perc

MADÁRTEJ 05.
Hozzávalók:
1 l tej, 10 dkg cukor, vanília, 5 db tojás, 5 dkg porcukor

Elkészítése:
1/2 l tejet 10 dkg cukorral és egy kis darabka vaníliával felforraljuk.
Közben 5 tojásfehérjét kemény habbá verünk fel, 5 dkg porcukrot keverünk el benne.
Evőkanállal szép nagy galuskákat szaggatunk ebből a habból a forrásban lévő tejbe.
Ha felfőtt szűrőkanállal kiszedjük, szitán szétrakjuk, és jól lecsepegtetjük.
A tejet lehűtve elosztjuk üvegtálakra, szétrakjuk rajta a habgaluskákat, tetejét reszelt csokoládéval bőven megszórjuk, és jól lehűtjük.
Babapiskótával tálaljuk.

MADÁRTEJ 06.
Hozzávalók:
1 l tej, 5 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a vaníliás cukorral felforralt tejbe evőkanállal beleszaggatva kifőzzük a habgaluskákat.
Kiszedve félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük az étkezési keményítőt, és a még forró tejet rászűrjük, forrásig főzzük állandó keverés mellett.
Ha kész, tetejére tesszük a habot, és behűtjük.
A habgaluskára lehet csokit csurgatni, vagy mandulareszeléket szórni.

MADÁRTEJ 07.
Hozzávalók:
1 l tej, fél rúd vanília, 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás pudingpor, fél dl rum

Elkészítése:
A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és lassú forrásban tartjuk.
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjéket 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük.
A forró tejbe mártott evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe (több adagban), és 2-3 percig főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
A tejből kidobjuk a vaníliarúdat.
A tojássárgákat habosra keverjük a maradék porcukorral és a pudingporral.
Eldolgozzuk 2-3 evőkanál tejjel, majd az egészet a tejhez öntjük. Állandóan kevergetve besűrítjük.
Levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
A madártejbe keverjük a rumot, kelyhekbe szedjük, tetejükre rakjuk a habgaluskákat, és jól behűtve kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DESSZERT - MADÁRTEJ
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.