Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÍMÉLŐ ÉTELEK 4.

2020.02.19

DIÉTÁS LEXIKON

Gyümölcspürével töltött csirke
Hozzávalók:
1 kg csirke, 1 mokkáskanál grill fűszerkeverék, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 alma, 1 körte, 2 evőkanál cukor, 10 szem szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 1 citrom, 4 dkg dió, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 tojás

A csirke bőrét a nyakánál benyúlva a mellén és a combján fellazítom.
A csirke belsejét bedörzsölöm grill fűszerkeverékkel, és beleteszem a petrezselyemzöldet.
Gyümölcspürét készítek.
Az almát és a körtét meghámozom, cikkekre vágom, és 1-2 percig gyengén cukros vízben forralom.
Fűszer-kivonatot főzök: kevés vízben szegfűszeget, egész fahéjat és citromhéjat (csak a sárga részét!) kb. 6-8 percig forralom.
Az almát és a körtét lehűtöm, szitán áttöröm, és egy kevés fűszer-kivonattal, citromlével ízesítem.
A gyümölcspéphez hozzáadom a finomra darált diót, az előzőleg tejben áztatott, kicsavart, (tésztaszűrőn) áttört zsemlét és az egész tojást.
Az egészet jól összekeverem.
A csirke bőre alá töltöm a tölteléket, és grillsütőben vagy hagyományos sütőben, rácsra téve kb. 45 perc alatt megsütöm.

Húsfalatok, Finomfű mártással
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, só, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj, 1 db paradicsom, 1-1 mokkáskanálnyi kakukkfű és majoránna, 1 csomó petrezselyemzöld, 60 dkg burgonya

A sertéscombból személyenként 5 db 2 dkg-os érméket vágok.
Az érméket megsózom, bevagdosom, lisztbe forgatom, és kevés vajban, lehetőleg teflon bevonatú serpenyőben megsütöm.
A sült vajban egy-két paradicsomkarikát hevítek, kevés liszttel megszórom, és 2-3 kanál hideg vízzel vagy húslevessel felöntöm.
Beleteszem a kakukkfüvet, a majoránnát, és fölforralom.
Teaszűrőn átszűröm, és beleteszem a finomra vágott petrezselyemzöldet.
A fűszeres mártást a megsütött húsérmékre öntöm.
Salátalevéllel, paradicsommal díszítem, és sós vízben főtt burgonyával körítem.

Karalábés, párolt húsgombócok
Hozzávalók:
40 dkg zsenge karalábé, só, 3 dkg vaj, 3 dkg liszt, 30 dkg sovány sertéshús, darálva, 1 dl tej, 1 zsemle, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 dl kefir

A tisztított karalábét kisebb szeletekre vágom, és annyi vizet öntök rá, amennyi bőven ellepi, majd megsózom, és puhára főzöm.
Világos, vajas rántást készítek, és besűrítem vele a karalábé levét.
Közben a darált sertéshúsból, a tejben áztatott és kinyomkodott zsemléből és a tojásból húsmasszát készítek.
Megsózom.
Kis gombócokat formálok belőle, és a karalábéfőzelékbe óvatosan beletéve megpárolom.
A tejfölt és a kefirt simára keverem egy kevés mártással, majd a karalábéhoz öntöm, végül az egészet ismét felforralom.
(Só- és zsírszegény diétához)

Kelbimbó-krémleves
Hozzávalók:
40 dkg kelbimbó, só, 4 dkg vaj, 1 púpozott evőkanál liszt (2 dkg), 0,5 dl tejszín, 2 tojássárgája, 1 csomó petrezselyemzöld

A kelbimbót megsózom, és vajon párolom.
A párolási idő: 10-15 perc.
Ha megpuhult, liszttel megszórom, meghintem finomra vágott petrezselyemzölddel, csontlével vagy vízzel felengedem, 1-2 percig forralom, majd szőrszitán átnyomom.
Külön, mély tűzálló tálban a tejszínt összekeverem a tojássárgájával.
A forró, de már nem tűzön levő levest vékony sugárban hozzáöntöm a tejszín-tojássárgája keverékhez, és közben az egészet habverővel állandóan kevergetem.
Ezután a levest már nem szabad felforralni!
Előmelegített porcelán csészében tálalom.
(Energiaszegény diétához és cukorbetegeknek)

Kelbimbó pongyolában
Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó só, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg liszt, 3 dl olaj, 20 dkg paradicsom

A kelbimbót sós vízben megfőzöm, majd szűrőn lecsöpögtetem.
Sűrű palacsintatésztát készítek úgy, hogy a tojásfehérjéből habot verek, és a többi hozzávalót tartalmazó masszát óvatosan belekeverem.
A lisztben, majd a tésztában megforgatott kelbimbókat bő, forró olajban aranysárgára sütöm, jól lecsöpögtetem, és cikkekre vágott paradicsomokkal tálalom.
(Energiaszegény diétához)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁS MAPPA - DIÉTÁS RECEPTEK, KÍMÉLŐ ÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.