Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS LEXIKON - RECEPTEK CUKORBETEGEKNEK 6.

2019.02.28

DIÉTÁS LEXIKON

Diabetikus citromhabos rolád
Hozzávalók egy 58x39 cm-es roládhoz:
120 g (6) tojássárgája, 25 g víz, 120 g Glukonon, 180 g (6) felvert tojásfehérje, 90 g fehér liszt (BL 55), 2 g sütőpor.
A töltelékhez:
600 g felvert tejszínhab, 45 g Glukonon, 1 dkg zselatinpor, 1 citrom leve, reszelt héja.

Elkészítése:
A tésztához a tojássárgákat, a vizet, a Glukonont krémesre keverjük. A tojáshabbal, a sütőporral összekevert liszttel óvatosan elkeverjük. Sütőpapírra kikenjük, sütőben 150°C-on 10-15 perc alatt megsütjük, még melegen konyharuhával feltekerjük. A beáztatott, felmelegített zselatint visszahűtjük, belekeverjük a citrom levét, reszelt héját, és a Glukononnal ízesített tejszínhabhoz keverjük. A krémet a kihűlt roládba kenjük.
100 g kész sütemény tartalma:
Energia: 1363 J (322 kcal)
Szénhidrát: 24 g (ebből szorbit 16 g)
Fehérje: 8 g

Diabetikus ecetes uborka
Elkészítése:
Az alaposan megmosott, leszikkadt uborkákat tisztára mosott, szélesszájú üvegekbe rakjuk, közé helyezünk ízlésnek megfelelően megmosott babér-,Tárkony, és meggyfa levelet.
A felöntőlé minden 1 liter vizéhez 2,5 dkg sót, 2-3 szem feketeborsot, néhány szem fenyő- és mustármagot és egy csapott kávéskanálnyi Vegetát adunk. Az ízesítőkkel együtt felforraljuk, hagyjuk 1-2 percig forrni, majd hozzáadunk 1,0 -1,5 dl ecetet (minden liter léhez), és forrón öntjük rá az uborkára. Ez után légmentesen lezárjuk és 80°C-on 15 percig hőkezeljük. Ez után óvatosan lehűtjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk. Aki a savanyúságot édeskésen szereti, fogyasztás előtt körülbelül 24 órával ízesítse tovább a felöntőlevet szorbittal, szacharinnal, vagy más általa ismert és használt édesítőszerrel.

Diabetikus Feketeerdő-torta
Tészta hozzávalói:
5 db tojás kettéválasztva, 10 dkg mesterséges édesítőszer granulátum formájában, 12 dkg liszt

Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk, az édesítőszert felverjük a tojásfehérjével, hozzáadjuk a tojássárgáját és a lisztet. Ezt megsütjük egy körülbelül 16 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokos sütőben.
Krém:
kétféle krém kerül a süteménybe, az egyik egy lefőzött meggy, a másik egy vaníliás rész.
Lefőzött meggyhez:
60 dkg meggy, 2,5 dkg vaníliás pudingpor, 1-2 dkg mesterséges édesítőszer
A hozzávalókat felfőzzük, majd kihűtjük. Zselatint teszünk bele, ebből fél dl, vagy egy kisebbfajta háztartási merőkanálnyira van szükségünk.
Vaníliás rész:
ugyanúgy készül, mint a vaníliás puding, csak a cukor helyett mesterséges édesítőszert rakunk bele. Felfőzött zselatin, ebbe is kerül, és felvert tejszínhabbal lazítjuk. Mikor kisült a piskóta, három részre vágjuk, majd előkészítünk két nyomózsákot. Az egyikbe a meggyes, a másikba a vaníliás krémet tesszük. Kör-körözve, rétegesen a piskótalapok közé betöltjük. A tetejét saját krémjeivel, és egy kis tejszínhabbal díszítjük.

Diabetikus pohárkrém
Hozzávalók:
1 pohár natúr joghurt diabetikus likőr, 25 dkg gyümölcs (pl. ribizli), 1/2 l tejszín, Polisweet

Elkészítés:
A joghurtot a friss gyümölcscsel és az ízesítőszerrel elkeverjük. A tejszín 2/3 részét kemény habbá verjük, és a joghurtkrémmel lazítjuk, majd előhűtött poharakba tálaljuk. A tejszín megmaradt 1/3 részét habbá verjük. Ezután a felvert tejszínhabbal és a friss gyümölcsökkel a krémet feldíszítjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1029 kJ/246 kcal
Szénhidrát: 50 g

Diabetikus sütemény
Hozzávalók:
20 dkg margarin, 20 dkg túró, 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só
Töltelék:
lekvár, gesztenye, vagy hús (ez esetben kicsit sósabbra a tésztát)

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrom, jól összedolgozom, és késhát vékonyra kinyújtom. Négyszögeket vágok ki, beleteszem a tölteléket, és összehajtom a négy szélét, kis batyu lesz belőle. Érdemes nagyobb négyszögeket készíteni, és jól összenyomkodni a tetején.
Közepes lángon pirosra sütöm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.