Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS LEXIKON - RECEPTEK CUKROSOKNAK 2.

2018.10.31

DIÉTÁS LEXIKON

Almás rétes
Hozzávalók (8 db):
2 csomag réteslap (8 lap), 60 dkg alma, 6 dkg búzacsíra, 2 dkg olaj (kb. 2 evőkanálnyi), őrölt fahéj, folyékony édesítőszer. Elkészítés:
2-2 réteslapot meghintünk búzacsírával, meglocsoljuk a felmelegített olajjal, megszórjuk a lereszelt almával, fahéjjal, édesítőszerrel. Felhajtogatjuk, forró sütőben ropogósra sütjük. A 4 rúd mindegyikét kétfelé vágjuk, így kaphatunk 8 szép darabot.
1 darab tápanyagtartalma:
114 kcal, 2,8 gr fehérje, 4,8 gr zsír, 14 gr szénhidrát

Barackfánk
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg búzaliszt, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg ráma margarin, 30-40 csepp Polisweet, 1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez:
50 dkg apró kajszibarack, 2 dkg búzacsira, ízlés szerint őrölt fahéj, 6-8 db Polisett. Elkészítés:
A sütőporral kevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd összegyúrjuk a túróval és a Polisweettel. Fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben legalább 1 órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtva, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Minden korong közepébe egy magházával lefelé fordított barackot nyomunk, majd megszórjuk 4 csapott evőkanál búzacsira, fahéj és a porrá tört Polisett keverékével. Előmelegített sütőben világos rózsaszínűre sütjük.
A nyers tésztalapokra szórhatunk málna vagy ribizli-szemeket, de ízesíthetjük egy-egy gerezd naranccsal, negyed almával, fél szilvával is.
Energiatartalom összesen: 9230 kJ (2205 kcal)
Szénhidráttartalom összesen: 171 g

Beigli
Hozzávalók (50 szelet):
1 kg liszt, 50 dkg Delma light margarin, 5 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dkg fruktóz, 4 dl 1,5%-os tej, csipet só. Elkészítés:
az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a tejben elkevert tojásokat és az olvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a fruktózt és a tejben megfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk. Meleg helyen kelesztjük. Négy részre osztjuk, kettőre diós, kettőre mákos töltelék kerüljön.
Rúd alakúra hajtjuk, az oldalát megszurkáljuk, és a tetejét megkenjük a tojások sárgájával.

Diós töltelék:
Hozzávalók
1 dl 1,5 %-os tej, 6 dkg fruktóz, 25 dkg dió, 5 dkg mazsola.

Elkészítés:
A tejet a fruktózzal felforraljuk, belekeverjük a darált diót és megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, megkenjük vele a tésztát.

Mákos töltelék:
Hozzávalók
1 dl 1,5 %-os tej, 7 dkg fruktóz, 20 dkg mák, 1 citrom héja, 3 szem szegfűszeg, 5 dkg mazsola.

Elkészítés:
A továbbiakban úgy járunk el mint a diós töltelék készítésénél.
Összes tápanyagtartalom: 38867 KJ/9320 kcal, 257,3 g fehérje, 459,7 g zsír, 1027,4 g szénhidrát.
1 szelet tápanyagtartalma: 777 KJ/186 kcal, 5,1 g fehérje, 9,1 g zsír, 20,5 g szénhidrát.

Burgonyafőzelék csicsókából
A változatosság kedvéért ezt a főzeléket elkészíthetjük csicsókából is.

Elkészítés:
Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak 10 percig főzzük, és a nagy héjveszteség miatt 1,2 kilogrammot használjunk belőle. Az édesburgonyának is nevezett csicsóka egyébként ötször annyi rostanyagot tartalmaz, mint a krumpli. Ez az ősrégi gumós növény nem csak az emésztésre gyakorol jótékony hatást, hanem könnyen felszívódó cukortartalma révén cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Akit zavar az édeskés íze, meghámozva legalább 1 órán át, áztassa meleg vízben.
Ha magunk termeljük ezt az igénytelen évelő növényt, akkor októberben az érett gumókból csak annyit szedjünk fel, amennyire szükségünk van, mert hamar megfonnyad, a földben hagyva viszont a korai fagyot is jól átvészeli.
A csicsóka biozöldségként is könnyen termeszthető, mivel kártevője nincs, így nem igényel vegyszeres növényvédelmet.

Burgonyaleves
Hozzávalók két személyre:
200 gr burgonya, 1 fej vöröshagyma, Petrezselyemzöld, zellerzöld, 1 dl joghurt, só Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, felöntjük 6 dl vízzel és ízesítjük a fűszerekkel. Ha a burgonya megfőtt, behabarjuk joghurttal, meghintjük zöldpetrezselyemmel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - RECEPTEK CUKROSOKNAK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.