Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS LEXIKON - RECEPTEK CUKROSOKNAK 4..

2018.12.15

DIÉTÁS LEXIKON

Csicsóka* egészben
3-4 db héjastól megfőzött, csicsókát tálalunk másodköretként a savanyú, vagy csípős mártások mellé.
Nem kell meghámozni.

Csicsókaköret
A héjában megfőtt csicsókát hámozva (vagy héjastól) felszeleteljük és 1 ek olajra, vagy vajra dobjuk, megsózzuk, apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk rá, borsozzuk.
A csombor különösen jó ízt ad neki.

Csicsókakrém
Fél kiló csicsóka megmosva, hámozva; egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva; tíz deka vaj; kétcsipetnyi tengeri só; egy kávéskanál majoránna
A csicsókát enyhén sós vízben megfőzzük, pürésítjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, a majoránnát, a vajat, és habosra keverjük.
Barna kenyérre kenve, savanyú káposztával kínáljuk.

Csicsókalepény
50 dkg csicsókát megtisztítunk, apróra vágjuk, egy kevés sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és összetörjük. 1-2 tojássárgájával, 1 szál reszelt sárgarépával összekeverjük, őrölt köménnyel, pirospaprikával, apróra vágott zsázsával fűszerezzük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk.
Végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk.
Egy serpenyőben 4-5 evőkanál olajat melegítünk, és a masszát kanállal beleszaggatva ellapítjuk, majd mindkét oldalán szép pirosra sütjük.

Csicsókaleves(holland recept)
Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, felvágva, 1 ek főzőolaj, 35 dkg csicsóka, megmosva, 2 sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva, 2 paradicsom, feldarabolva, 6 dl zöldségleves, só és frissen őrölt feketebors

Futtassuk meg a hagymát az olajon. Közben hámozzuk meg a csicsókát és mossuk meg újból, daraboljuk fel és tegyük az edénybe.
Gyorsan dolgozzunk vele, mert nagyon hamar megfeketedik.
Adjuk hozzá a többi belevalót is. Lefedve forraljuk fel, majd 30 percig kis lángon főzzük
. Nyomjuk át szitán, vagy turmix- ill. robotgéppel pürésítsük.
Ezt a levest ajánlják még fokhagymás croutonnal is.

Fokhagymás crouton
Hozzávalók:
2 szelet fehér kenyér, a héja nélkül; 25 gramm lágy vaj vagy növényi olaj; kevés fokhagyma.

Az összetört fokhagymát keverjük a vajba, és ezzel a vajjal kenjük meg a kenyérszeletek mindkét oldalát. A szeleteket ujjszerűen vágjuk be, és mindkét oldalon süssük ropogósra.
Vágjuk kockákra, és ezzel tálaljuk a levest.

Csicsóka*= A csicsóka (Helianthus tuberosus) az fészkesvirágzatúak családjába tartozó gumós évelő, gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
Közeli rokonságban áll a napraforgóval. Tavasszal akár össze is lehet őket téveszteni, de később már nem, mert a csicsóka sárga virágai a napraforgóéhoz képest kicsinyek, és jóval később, augusztus elején nyílnak. A növény szára (azonos talajviszonyok között) a napraforgóénál vékonyabb és magasabb, akár 3 m magasra is megnő. Magyarországi éghajlatunkon a késői virágzás miatt a magok már nem tudnak kifejlődni, így magról nem tudunk csicsókát szaporítani.
Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem az 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér vagy sárga, de a leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér.
Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.

Felhasználása
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.

Beltartalmi értékei
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását,[3] fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványi anyagtartalma, a béta-karotin-, B1-, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne.
Növényspecifikus anyagai:
kolin, betain, szaponin, quercimeritrin.
Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

Fogyasztása
Ezt a nálunk alig ismert gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek belőle, vagy krumplipürészerűen készítik el, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.

Gyógyhatása
A csicsóka gazdag inulinforrás. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, poliszacharid. Az inulint csak a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni, étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de felfúvódást is okozhat.
Különösen elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához, de ezen túlmenően is széles spektrumú gyógyhatást tulajdonítanak neki.
A csicsókát kozmetikai készítményekben is alkalmazzák

(Forrás: WIKIPÉDIA)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.