Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS RECEPTEK, CUKORBETEGEKNEK 14.

2020.05.02

DIÉTÁS LEXIKON

Fűszeres fasírt
(Bifteck haché)

Hozzávalók:
1 csomó lereszelt újhagyma, 2 evőkanál vaj, 70 dkg darált marhahús, 1 teáskanál só és őrölt bors, késhegynyi kakukkfű, 1 tojás, 1,2 dl szitált liszt, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:

A felhevített vajon párolja üvegesre a hagymát, de vigyázzon, hogy ne barnuljon meg, majd tegye keverőtálba.
Tegye hozzá a finomra darált marhahúst, a morzsolt fűszereket, a felvert tojást.
Kézzel dolgozza alaposan össze.
A formázható keverékből készítsen diónyi golyókat.
Forgassa bele a pirospaprikával elkevert lisztbe.
Tegye hűtőszekrénybe pihenni egy félórára.
Olajozzon ki egy tepsit, majd tegye bele egymás mellé a húsgolyókat, úgy hogy azok ne érjenek össze.
180 fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára. Időnként locsolja meg pár csepp húslevessel, vagy olvasztott vajjal. Ha elkészült, hagyja langyosra hűlni, és friss majonézes salátával tálalja.

Gesztenyével párolt liba
(Oie Braise aux Marrons)

Hozzávalók:
40 dkg gesztenye, 2 babérlevél, 1 dl rum, 80 dkg savanyú káposzta, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt bors, 2,5 kg-s liba, petrezselyem, só, morzsolt majoránna, 5 dkg vaj, 1 dl fehérbor

Elkészítése:
A megmosott gesztenyéket éles késsel vágja be, majd babérleveles, sós vízben 30 perc alatt főzze puhára.
Még melegen tisztítsa meg, a belső hártyát is lehúzva.
Tegye a gesztenyéket tűzálló tálba, locsolja rá a rumot, és gyorsan gyújtsa is meg.
Amikor elaludt a láng, tegye félre.
A vajon pirítsa világosbarnára a cukrot.
Tegye rá a rövidre vagdalt, szükség esetén előzetesen kiöblített savanyú káposztát, és lassú tűzön, fedő alatt párolja puhára. Időnként keverje meg, és ízesítse őrölt borssal.
A kihűlt gesztenyét krumplinyomón nyomja keresztül, majd keverje össze a káposztával.
Adja hozzá a majoránnát és a vagdalt petrezselymet.
Jól dolgozza össze, végül töltse a kívülről sóval bedörzsölt liba hasüregébe.
A nyílást varrja, vagy tűzze össze, és tegye a szárnyast nagyméretű tepsibe.
Locsolja meg kevés olvasztott vajjal, öntsön alá 3 evőkanál száraz fehérbort, és alufóliával letakarva tegye 200 fokos sütőbe.
60 perc után vegye le a fóliát, és gyakran meglocsolgatva süsse pirosra.
Feldarabolva tálalja.
Mazsolás rizzsel körítse.

Gombakrém
(Creamed Mushrooms)

Hozzávalók:
25 dkg gomba, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 teáskanál liszt, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, 3 evőkanál madeira, 1 kávéskanál vaj

Elkészítése:
Forrósítsa össze a vajat és az olajat, majd amikor kezd habosodni, akkor dobja rá a finomra vágott hagymát. Párolja üvegesre. Adja hozzá a szeletelt gombát, és párologtassa el a keletkezett levét. Vegye minimálisra a hőfokot, szórja a rá a lisztet, és 2 perc alatt pirítsa halvány színűre.

Vegye le a melegről. Fűszerezze ízlése szerint, és állandó keverés közben adja hozzá a tejszínt és a bort. Nagyon lassú melegen sűrítse be, majd félrehúzva keverje bele a vajat, hogy a mártás fényes legyen.

Gomba-krémleves
(Potage Velouté aux Champignons)

Hozzávalók:
1 fej vörös, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 1,5 l csirkeleves, 1 csokor petrezselyem, 2 babérlevél, só, csipet kakukkfű, 30 dkg gomba, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 kávéskanál citromlé,

A tetejére:
4 szelet fehér kenyér, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A hagymát vagdalja apróra, és egy evőkanál vajon, lassú tűzön 8-10 perc alatt párolja puhára, de ne hagyja megbarnulni. Szórja meg a liszttel, és folyamatosan keverve, 3 perc alatt pirítsa világos barnára. Húzza félre a melegről, és miközben habverővel csomómentesre keveri, öntse fel a húslevessel. Tegye vissza a lángra. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, morzsolt kakukkfűvel, ízlés szerint sóval, és tegye bele a babérleveleket. Amikor a leves újra felforr, adja hozzá a vékonyan felszeletelt gombát, és fedő alatt, lassú tűzön főzze tovább. Közben a maradék vajat habzásig melegítse fel. Öntse bele a citromlevet, majd ezt is öntse a levesbe. Forralja össze, vegye ki a babért, végül botmixerrel pépesítse, miközben lassan önti hozzá a tojássárgájával kikevert tejszínt. A kenyérszeleteket dörzsölje be a fokhagymával, locsolja meg kevés (olíva) olajjal, és pirítsa zsemleszínűre.

A tányérba mert, forró leves tetejére tegyen egy-egy szelet kenyeret, s ezzel kínálja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.