Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS RECEPTEK CUKORBETEGEKNEK 11.

2020.02.08

DIÉTÁS LEXIKON

Körözött
Hozzávalók két személyre:
40 g juhtúró, 40 g félzsíros tehéntúró, 1 ek 12%-os tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, őrölt köménymag, fűszerpaprika, só.

Elkészítése:
A juhtúróhoz, és tehéntúróhoz keverjük a tejfölt, a megtisztított apróra reszelt hagymát, az őrölt köménymagot, a fűszerpaprikát, és a sót.
Lehűtve tálaljuk.

Egy - egy adag 386 KJ (92kcal), 0g szénhidrát.

Lecsós marhaszelet
Hozzávalók két személyre:
200 gr sovány marhahús, 1 fej vöröshagyma, két közepes paradicsom, 3 közepes zöldpaprika, só, bors, piros fűszerpaprika.

Elkészítése:
A megtisztított hagymát karikára, a megmosott zöldpaprikát szeletekre vágjuk, megsózzuk, a teflonlábasban szárazon lepirítjuk, megszórjuk kb. evőkanálnyi fűszerpaprikával, majd felöntjük még 1 dl vízzel, amikor felforrt, beletesszük a két szelet marhahúst,
Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul.
Télen 30 dkg lecsóból készíthetjük.
Egy - egy adag: 500 KJ (120kcal), 0 g szénhidrát.

Lengyeles karfiol
Hozzávalók (4 adag):
1,2 kg karfiol, 8 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg Delma light margarin.

Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, közben a zsemlemorzsát a margarinon megpirítjuk.
A karfiolt tűzálló tálba szépen elrendezzük, és a tetejére halmozzuk a morzsát.
Ha a karfiol kihűlt közben, akkor fogyasztás előtt sütőben átmelegítjük.
Egy adag tápanyagtartalma:
1036 kJ/259 kcal, 28 g szénhidrát, 8 g fehérje, 12 g zsír.

Marhapörkölt
Hozzávalók két személyre:
200 gr sovány marhahús, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, só, fűszerpaprika.

Elkészítése:
A megtisztított, kockára vágott hagymát teflonedényben, kevés vízben puhára főzzük, megszórjuk kevés fűszerpaprikával, és mindjárt hozzáadjuk a 2 x 2cm-es darabokra vágott húst.
A húst kevergetve minden oldalról jól átsütjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízesítésként adunk hozzá zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk.
Jól lefedve addig pároljuk, míg híg levét el nem fövi, és puha nem lesz.
Egy - egy adag:
588KJ (140kcal), 0g szénhidrát.
Ha a vöröshagymát 1 ek olajon fonnyasztjuk, akkor
Egy-egy adag:

735KJ (175kcal)

Májgaluska
Hozzávalók 2 személyre:
1 csirkemáj, 1 tk olaj, 2 tk reszelt vöröshagyma, 1 tojás, 1 tejbe áztatott zsemle, só, törött bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a lekapart májat, a kinyomkodott, összetördelt zsemlét, a tojást, a fűszereket, és összekeverjük.
A galuska keménységű tésztát, egy órát állni hagyjuk, majd nedves kanállal a levesbe szaggatjuk.
Egy-egy adag:
588KJ (140Kcal), 9 g szénhidrát.

Narancsos káposztasaláta
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg savanyú káposzta, 40 dkg narancs, 12 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál olaj, pici narancslé.

Elkészítés:
Az olajban sárgára pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát, felöntjük a narancs levével és pici vízzel, majd pároljuk.
Ha a káposzta puha, hozzáadjuk a félbevágott narancsgerezdeket.
Egy adag tápanyagtartalma:
240 kJ/60 kcal, 11 g szénhidrát, 2 g fehérje, 3 g zsír.

Natúr sertésborda
Hozzávalók két személyre:
2 szelet (160g) sertésborda, 1ek olaj, 2 ek liszt, só

Elkészítés:
A hússzelelteket húsverővel kissé kiverjük, sózzuk.
Az olajjal kikent teflon edényben a lisztben megforgatott szeleteket hirtelen pirosra sütjük.
Egy - egy adag:
798 KJ (190kcal), 7g szénhidrát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.