Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÉTÁS RECEPTEK CUKORBETEGEKNEK 12.

2020.03.17

DIÉTÁS LEXIKON

Négy évszak torta
(friss gyümölcsökből) Diabetikus sütemény!
Piskóta hozzávalói:
4 db tojás, 8 dkg mesterséges édesítőszer, 10 dkg liszt
Krém hozzávalói:
25 dkg gyümölcs, 15 dkg mesterséges édesítőszer, fél dl zselatin, 30 dkg tejszínhab

Elkészítés: a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjét felverjük a mesterséges édesítőszerrel, majd beletesszük a tojássárgáját, és lazán hozzákeverjük a lisztet.
Egy 16 cm átmérőjű tortaformában betesszük a sütőbe, és 180 fokon megsütjük.
Eközben elkészítjük a krémet, ami friss, vagy mirelit gyümölcsökből is állhat (pl. málna, meggy, szeder). 25 dkg gyümölcsöt veszünk, amit felhevítünk gázon 15 dkg mesterséges édesítőszerrel, majd fél dl, vagy egy kisebb fajta háztartási merőkanálnyi felfőzött zselatint adunk hozzá.
Mikor kihűlt, lazán hozzáadunk 30 dkg tejszínhabot.
Mikor kisült a tészta, a fellazított gyümölcshabot ráhalmozzuk a piskótára, és hűtőbe tesszük.
Díszíthetjük sok gyümölccsel, és zselézhetjük a tetejét, amit ugyanúgy mesterséges édesítőszerrel készítünk.

Padlizsánkrém
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg padlizsán, 1 dl olaj, 1 fej vöröshagyma, só, citromlé.

Elkészítése:
a megmosott padlizsánt a sütőlapra helyezve addig sütjük, amíg a héja fekete, ráncos nem lesz. (kb. 30 perc)
Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, húsát péppé zúzzuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, sózzuk, kevés citromlével ízesítjük, majd óvatosan hozzákeverjük az olajat.
Jól összedolgozzuk, és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük.

Palócleves
Hozzávalók 2 személyre:
100 g marhahús, 80 g zöldbab, 100 g burgonya, 2 tk olaj, 1ek liszt, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fűszerpaprika, őrölt fekete bors, köménymag, petrezselyemzöld, só.

Elkészítése:
A megtisztított apróra vágott hagymát az olajon átfuttatjuk, fűszerpaprikával meghintjük, és hozzáadjuk az apróra vágott húst.
Megsózzuk, őrölt fekete borssal, köménymaggal, és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Fedő alatt - időnként kevés vizet hozzáöntve - majdnem puhára pároljuk.
Külön - külön enyhén sós vízben megfőzzük az egyenletes darabokra vágott zöldbabot és az apró kockára vágott burgonyát, majd a főzőlevükkel együtt a párolt húshoz adjuk.
A levest összeforraljuk, és a tejfölből és lisztből készített habarással besűrítjük.
A frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk. Egy - egy adag: 1066KJ (254Kcal), 14 g szénhidrát.

Paradicsomleves
Hozzávalók két személyre:
1 doboz paradicsompüré (50g), 2 tk liszt, só, bors, 1 zeller, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint Sunipol folyékony mesterséges édesítőszer.
Elkészítés:
A paradicsompürét felhígítjuk 6 dl vízzel.
Teflonfazékban a lisztet kissé megpirítjuk, és felöntjük a paradicsomlével.
Felforraljuk, és egy kevés ideig főzzük még a zellerrel és a hagymával, majd ezeket kivesszük, és ízesítjük a levest sóval, borssal, esetleg mesterséges édesítőszerrel.
Egy-egy adag: 392KJ (90Kcal), 9 g szénhidrát.

Paradicsommártás
Hozzávalók két személyre:
400 g friss paradicsom vagy 1 doboz paradicsompüré. 1 ek liszt, 2 tk olaj, só, folyékony mesterséges édesítőszer.

Elkészítése:
Az olajból, és lisztből világos rántást készítünk, és kb. 5 dl-re felengedett paradicsompürével önjük fel, sózzuk, édesítjük, és még kb. 4 percig főzzük.
Egy-egy adag: 665 KJ (156Kcal). 12 g szénhidrát.

Párizsikrém
Hozzávalók két személyre:
60 g darált párizsi, 2 tk Delma light margarin, 1 ek kefir, petrezselyemzöld, 1 tk apróra vágott vöröshagyma, 1 tk mustár.

Elkészítés:
Egy kis tálban a ledarált párizsihoz adjuk a margarint, a kefirt a reszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet, a mustárt, és az egészet jól összekeverjük.
Kenyérre kenve tálalhatjuk, melegszendvics alapanyagaként használhatjuk.
Egy - egy adag: 441 KJ (105 kcal), 0 g szénhidrát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.