Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CUKORBETEGEKNEK 9.

2019.08.07

DIÉTÁS LEXIKON

Gyümölcsleves
Hozzávalók (gyümölcsleves-alap) 2 személyre:
1 dl 12% zsírtartalmú tejföl, 1 ek. liszt, pár szem szegfűszeg, darabos fahéj, ízlés szerint Polisweet édesítőszer.

Elkészítés:
Bármilyen gyümölcsből készíthetjük vagy vegyes alapból, ekkor hozzá kell számítani a gyümölcs energia - és szénhidráttartalmát.

Gyümölcsös túrókrém
Alap hozzávalók 2 személy részére:
150 g félzsíros tehéntúró, 1 tojás, reszelt citrom - vagy narancshéj, folyékony mesterséges édesítőszer.

. Elkészítés:
A túrót a tojássárgájával krémesre keverjük, ízesítjük a reszelt citromhéjjal, az édesítővel, majd lazán hozzákeverjük a fel vert tojáshabját. Két talpas poharat vagy kis kompótos tálat félig megtöltünk a túrókrémmel, ráhalmozzuk a szezonnak megfelelő, megmosott, megtisztított, ha kell kimagozott gyümölcsöt. 1 -2 szemet vagy darabot mindig hagyjunk a díszítésre. A gyümölcsöt fedjük be a maradék túrókrémmel, és díszítsük.
Egy főre kb. 50 g gyümölcsöt vegyünk.
Almával egy - egy adag: 610 KJ (145 kcal), 6 g szénhidrát.
Cseresznyével egy - egy adag: 635 KJ (160 kcal), 11 g szénhidrát
Eperrel egy-egy adag: 620 KJ (148 kcal), 6 g szénhidrát
Őszibarackkal egy - egy adag: 635 KJ (150 kcal), 8 g szénhidrát
Ribizlivel egy - egy adag: 620 KJ (148 kcal), 6 g szénhidrát

Gyümölcsturmix
Alap hozzávalók 2 személyre:
5 dl 1,5%-os tej, citromlé, Sunipol folyékony édesítőszer.
Egy-egy adag 475 KJ (112 kcal), 13g szénhidrát.
Készülhet almából, őszibarackból, eperből, málnából, narancsból, banánból.
Egy személyre az alaphoz 100 g gyümölcs szénhidrát- és energiaértéket adjunk hozzá.

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott, feldarabolt gyümölcsöt tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá tejet, a citromlevet és az édesítőszert ízlés szerint.
Egy-egy adag almaturmix: 600 KJ (142 kcal), 19 g szénhidrát.
Egy-egy adag málnaturmix: 600 KJ (142 kcal), 17 g szénhidrát.
Egy-egy adag banánturmix: 917 KJ (217 kcal), 36 g szénhidrát

Hagymás csicsókasaláta
Öt-hat csicsókát alapos mosás után reszeljen le, majd vágjon vékony karikákra két-három közepes nagyságú lila hagymát. Keverje őket össze, majd adjon az egészhez egy kevés tengeri sót, egy citrom levét.
Ezt a salátát is hagyja összeérni.

Halászlé
Hozzávalók 2 személyre:
300 g ponty, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 1 tk fűszerpaprika, 1tk csípős fűszerpaprika, só

Elkészítés:
A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, és főzés előtt 1 órával besózzuk. A halszeleteket lábasba vagy bográcsba tesszük, ráöntünk 7 dl hideg vizet, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Amikor felforrt, beletesszük a fűszerpaprikát, és ízlés szerint sózzuk.
A forrástól számított 20 percig főzzük.

Hideg paradicsomleves
Hozzávalók két személyre:
500 g paradicsom, 2 dl kefir, só, fehér bors, petrezselyemzöld, metélőhagyma, ízlés szerint Sunipol folyékony mesterséges édesítőszer.

Elkészítés:
A paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk és apró kockákra vágva nyersen összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a kefirt, ízesítjük sóval, borssal és apróra vágott zöld fűszerekkel, esetleg édesítjük.
Fél órára hűtőbe tesszük

Húsleves
Készíthető csirkeaprólékból, tyúkhúsból, sertéshúsból, marhahúsból.
Hozzávalók 2 személyre:
100 g hús, 100 g sárgarépa, 50 g fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, só, bors, 1 fej karalábé, 1 zeller, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma.

. Elkészítés:
A húst 8 dl vízben feltesszük főni, lassú tűzön főzzük, s a keletkező habot leszedjük. Ezután tesszük bele a megtisztított és megmosott zöldségeket és a fűszereke. Lassú tűzön főzzük tovább. Leszűrve üres húslevesként is fogyasztható.
Egy-egy adag átlagosan: 400 KJ (95 Kcal), 4 g szénhidrát.
Ha 20 g levestésztát főzünk bele, akkor:
Egy-egy adag 610 KJ (145 Kcal), 11 g szénhidrát.

Joghurtos eper kivivel
Hozzávalók két személyre:
2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 300 g eper, 100 g kivi, folyékony mesterséges édesítőszer

. Elkészítés:
A tejszínhabot felkeverjük, és egy tálban hozzákeverjük a joghurtot.
Az epret megtisztítjuk, szűrőkanálban csap alá tartva megmossuk, négy szemet a díszítéshez félre teszünk, a többit szeletekre vágjuk, és a joghurthoz keverjük.
A kivit meghámozzuk és felszeleteljük.
A joghurtos epret gyümölcsös poharakba szétosztjuk, tetejükre rakjuk a kiviszeleteket, és még egy - két szem eperrel díszítjük.
Egy - egy adag 972 KJ (230 Kcal), 22 g szénhidrát

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
DIÉTÁK - CUKROS DIÉTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.