Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK 1

2020.03.30

EGYTÁLÉTELEK

ARATÓKÁPOSZTA
Hozzávalók;
Fél kg édes vagy savanyú káposzta (mindegyikből finom), paprika, paradicsom, vöröshagyma, kolbász, krumpli

Elkészítése:
Teflonlábasba egy pici zsiradékot tesznek, rászórják a karikára vágott vöröshagymát, majd rétegezik a káposztát, paprikát, paradicsomot, kolbászt, amíg tart. Ha édes káposztából készítjük, akkor sózzuk is.
Lefedjük, és lassú tűzön hagyjuk, hogy csendesen összepuhuljon;
ilyenkor már semmi dolga a szakácsnőnek
Az édes káposztás változatot a végén meglocsoljuk egy icipici ecettel.
Amikor már majdnem készen van, akkor héjában főtt krumplit - karikára vágva - óvatosan belekeverünk.
Aki szereti csípősen, úgy készítse el, mert akkor még finomabb.
Nagyon kiadós és egyszerűen elkészíthető egytálétel.

BABKÁSA
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab, só, 2 ek liszt, kis fej vöröshagyma, kis olaj

Elkészítése:
A tarkababot jól beáztatjuk, majd kuktában feltesszük főni, annyi sós vízben, hogy ellepje.
A jól megfőtt babot turmixgéppel, vagy zúzófával pépesre törjük saját visszamaradó levében, majd még forrón egy marék lisztet szórunk rá.
Néhány percig összefőzzük.
Közben olajban hagymát pirítunk, szép barnára, ropogósra.
Lapostányérokra simítjuk a kását, evőkanállal gödröcskéket nyomkodunk bele, és meglocsoljuk a hagymás olajjal.
Jóízű, laktató étel, sok vizet kíván rá az ember.
Egyes helyeken hagymás olaj helyett tejföllel öntözik meg.

BABPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
Fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj

Elkészítése:
A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük.
Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával.
Sózzuk, borsozzuk.
Hidegen és melegen is fogyasztható.

BABOS LIBA- EGYTÁL
Hozzávalók:
1 libaaprólék, 20 dkg nagy szemű szárazbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A libaaprólékot megtisztítom, megmosom, és kis darabokra vágom.
Az előző este hideg vízbe áztatott babot leöblítem (ha van 10 perc időm, akkor a megduzzadt babszemekről egy mozdulattal lehúzom a héjat, így könnyen emészthetővé válik), a zöldséget megtisztítom, és kis hasábokra vágom.
Az olajat serpenyőben felforrósítom, és rajta a libaaprólékot átpirítom, majd rászórom a lisztet, és együtt pirítom tovább néhány percig.
Ezután a libahúst kiveszem a serpenyőből, és mély tűzálló tálba rakom.
Hozzáteszem a zöldséget és a babot, majd a tejfölbe belekevert reszelt vöröshagymával,
paradicsompürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal lelocsolom.
A serpenyőben maradt zsiradékot felöntöm 1 dl vízzel, és felforralva ráöntöm a babra.
A tálat szorosan lefedem, és előmelegített, forró sütőben jó egy órán keresztül párolom.
Ez után ellenőrzöm, hogy a hús megpuhult-e, és párpercnyi pirítás után tálalom.
A tányéron kevés tejföllel külön is megöntözöm.
Elkészítési ideje: 2 óra

BABOS PIZZABATYU
Hozzávalók:
1/2 adag pizzatészta, 2 kávéskanál olívaolaj, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 1 zúzott fokhagymagerezd, 40 dkg feldarabolt (konzerv) paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 2 kávéskanál apróra vágott friss szurokfű, 12,5 dkg disznóbab, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Ez a félbehajtott pizzafajta rendkívül ízletes tölteléket rejt.
Összegyúrjuk a tésztát, és kelni hagyjuk.
Olajban 5 percig pirítjuk a hagymát és a fokhagymát.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a kakukkfüvet.
Felforraljuk és beletesszük a babot, és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát négy részre osztjuk, és a 18 centiméter átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk.
A tölteléket szétosztjuk a négy tésztakorongon.
Félbehajtjuk őket, vízzel megnedvesítjük, és jól összenyomkodjuk a széleket.
Mindegyik batyu tetejére 15 g reszelt sajtot szórunk.
Megkent sütőlapra helyezzük a batyukat, és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.