Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK 2.

2020.04.06

EGYTÁLÉTELEK

BABPÖRKÖLTÖS EGYTÁL
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, fél csomag szója-granulátum, 2 db paradicsom, 10 dkg szarvacska tészta, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi pirospaprika, Vegeta

Elkészítése:
A babot, 10 órányi áztatás után, kevés vízben sóval és Vegetával majdnem puhára főzzük (kb. fél óra).
A hagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk és összevágjuk.
A szóját a hagymával az olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, és 3 dl-nyi vízzel felöntjük.
Beletesszük a paradicsomot, az ízesítőket, és addig pároljuk, míg a paradicsom majdnem szétfőtt (kb. 10 perc).
Ekkor beletesszük a babot és amint felfőtt, rögtön a tésztát.
Amikor a tészta megfőtt, megdagadt, szinte lé nem is marad az étel alatt.
Tejföllel tálaljuk.

BAKONYI BETYÁRLEVES
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb vagy lapocka, 2-3 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt (kolozsvári) szalonna, 20 dkg sampinyon gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 2-2 db zöldpaprika, és paradicsom, 2 dl tejföl és tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika és apróra vágott kapor

Elkészítése:
A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük.
Pár perc múlva a kockázott borjúhúst is beletesszük, és fehéredésig pirítjuk.
Közben sóval, borssal ízesítjük, és félpuhára pároljuk.
A zöldséget megtisztítjuk, karikázzuk és a zöldpaprikával, paradicsommal együtt hozzáadva tovább pároljuk.
Amikor megpuhult belerakjuk a kockázott gombát, pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk.
Tejfölös, tejszínes lisztes habarással behabarjuk.
Ha felforrt ízlés szerint friss, zöld-kaporral meghintjük, és csipetkét szaggatunk bele, együtt forraljuk, míg a csipetke a tetejére feljön.
Kiváló egytál étel friss kenyérrel és bográcsban is készíthető.

BALI PARADICSOMOS KOLBÁSZA
Hozzávalók:
2 nagy fej hagyma, 50 dkg főző kolbász, 5 dkg szalonna, 12 dkg gombás paradicsomszósz, ketchup, só, bors, oregánó, Vegeta

Előkészítés:
A hagymát szálasra szeleteljük, a kolbászt vékony karikára szeljük, a szalonnát apró kockákra vágjuk.

Elkészítése:
A szalonnát megolvasztjuk, a forró zsírba öntjük a hagymát, amit megfonnyasztunk, majd következik a kolbász, amit sötét barnára főzünk. Közben:
A hozzávalókat összekeverjük, a ketchup-ot csak akkor adjuk hozzá, ha nem elég sűrű a szósz.
Végzünk: Ha a kolbász állaga jó a szószt gyorsan hozzáadjuk.
Csak egyet rottyantjuk.
(Nehogy odaégjen.)
A szerkesztő javaslata::
Ha túl sűrű a szósz kis vízzel, vagy csontlével a rottyanás előtt hígítható.
Nehéz étek, sok friss, finom kenyérrel fogyasztható, majd két Bilagitot bevenni a melléadott vörösborral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.