Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK 3.

2020.04.16

EGYTÁLÉTELEK

Bécsi tüskés galuska
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1,5 dl tej, 40 dkg gomba, 2-3 evőkanál zöldpetrezselyem, só

A nyers burgonyát megtisztítjuk, megreszeljük, konyharuhán kinyomjuk belőle a levet.
A kinyomott burgonyát forró tejjel leöntjük.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, apróra vágjuk, petrezselymet, kevés sót adunk hozzá, és összekeverjük a burgonyamasszával.
Vizes kézzel megformáljuk a galuskákat, majd forrásban levő sós vízbe tesszük, és 10-12 percig főzzük.
Ezután leszűrjük.
Reszelt sajttal megszórva, vagy kisütött szalonna zsírjával leöntve tálaljuk.

Burgonya- és zöldségpuding
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 30 dkg fejes káposzta, 2 szál sárgarépa, 3 dl tej, 1 evőkanál búzadara, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, személyenként 1 evőkanál tejföl, só

A burgonyát és a zöldséget apróra vágjuk, lábasba tesszük, 1 dl tejet adunk hozzá, és fedő alatt megpároljuk.
A darából a tejjel tejbegrízt főzünk, összekeverjük a kész burgonyával és főtt zöldséggel, vajat és tojássárgáját teszünk bele.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a zöldséges burgonyába tesszük.
Ezután az egészet kivajazott, mély tálba rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és - a tálat vízzel telt tepsibe állítva - a sütőben gőzöljük.
Tálalás előtt a pudingot felvágjuk, 1-1 evőkanál tejfölt teszünk mellé.

Burgonyagaluska firenzei módra
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg juhsajt, fél liter paradicsommártás, só

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, áttörjük. Lisztet, nyers tojást adunk hozzá, ízlés szerint megsózzuk, összegyúrjuk.
A masszából diónyi galuskákat készítünk, és forrásban levő sós vízben 10-15 percig főzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük.
Serpenyőbe vagy tűzálló edénybe, meleg vajba rakjuk.
Ne kevergessük!
Leöntjük paradicsommártással, meghintjük reszelt juhsajttal, és sütőben 10-15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.

Burgonyagaluska kukoricalisztből, magyarosan
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg kukoricaliszt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, só

Forrásban levő sós vízbe fokozatosan kukoricalisztet szórunk, és fakanállal állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A kásához főtt és darált vagy áttört burgonyát adunk.
Kissé megsózzuk, jól elkeverjük, hűlni hagyjuk.
Majd zsírozott kanállal lapos tűzálló tálba nagy galuskákat szaggatunk belőle.
Tetejét zsírban pirított hagymával leöntjük, és sütőben átforrósítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.