Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK 5.

2020.06.04

EGYTÁLÉTELEK

BORSÓLEVES PARASZTOSAN
Hozzávalók 4 személyre:
4 kis pár vagy 4 szál (kb. 40 dkg) debreceni, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 50 dkg feles borsó, 1 csomó leveszöldség, 1 szál póréhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

 

Elkészítése:
Az átválogatott feles borsót körülbelül 2 órára hideg vízben áztatjuk.
Lecsöpögtetjük, majd 2 l sós vízbe tesszük, felforraljuk, és kis lángon körülbelül 10 percig főzzük.
A megtisztított, megmosott leveszöldséget és a póréhagymát feldaraboljuk.
A bőrös szalonnát egészben a levesbe tesszük.
Hozzáadjuk a leveszöldséget és a pórét is, majd fedő alatt körülbelül 30 percig főzzük.
A szalonnát kivesszük a levesből, és levágjuk a bőrét.
A szalonnát felkockázzuk, visszatesszük, majd hozzáadjuk a debrecenit, és további 5-8 percig főzzük.
Megszórjuk a megmosott, frissen összevágott petrezselyemzölddel, és levesestálba merjük.
Petrezselyemlevelekkel díszítve kínáljuk.
Rozskenyér és hideg sör illik hozzá.
Ezt a laktató levest sárgaborsóból vagy gyorsfagyasztott zöldborsóból is készíthetjük.
Ez utóbbi esetben a főzési idő sokkal rövidebb, és a zöldborsót természetesen nem kell előzetesen beáztatni.
Könnyebb fogást kapunk, ha debreceni helyett virslit főzünk a levesbe.
E tartalmas egytálétel után már csak könnyű desszertet kínáljunk!
Elkészítési idő: kb. 1 és 1/2 óra

BROKKOLI-SZÁRAZBAB EGYTÁL
Elkészítése:
25 dkg szárazbabot fél napig vízben áztatunk.
2 fej hagymát megdinsztelünk kevés olajban, hozzáadjuk a leszűrt babot, és fedő alatt kevés vízzel jól megpároljuk.
Utána felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd 1 óra főzés után hozzáadunk egy kis fehérborsot, sót, 1 ek borsikafüvet és ételízesítőt, valamint az alábbi tisztított és kockára vágott zöldségeket:
25 dkg brokkoli, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa és 2 db paradicsom. Kb. további 10 perc alatt a zöldségeket összefőzzük a babbal.

BURGONYA- ÉS ZÖLDSÉGPUDING
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 30 dkg fejes káposzta, 2 szál sárgarépa, 3 dl tej, 1 evőkanál búzadara, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, személyenként 1 evőkanál tejföl, só

Elkészítése:
A burgonyát és a zöldséget apróra vágjuk, lábasba tesszük, 1 dl tejet adunk hozzá, és fedő alatt megpároljuk.
A darából a tejjel tejbegrízt főzünk, összekeverjük a kész burgonyával és főtt zöldséggel, vajat és tojássárgáját teszünk bele.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a zöldséges burgonyába tesszük.
Ezután az egészet kivajazott, mély tálba rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és - a tálat vízzel telt tepsibe állítva - a sütőben gőzöljük.
Tálalás előtt a pudingot felvágjuk, 1-1 evőkanál tejfölt teszünk mellé.

BURGONYAGALUSKA FIRENZEI MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg juhsajt, fél liter paradicsommártás, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, áttörjük. Lisztet, nyers tojást adunk hozzá, ízlés szerint megsózzuk, összegyúrjuk.
A masszából diónyi galuskákat készítünk, és forrásban levő sós vízben 10-15 percig főzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük.
Serpenyőbe vagy tűzálló edénybe, meleg vajba rakjuk.
Ne kevergessük!
Leöntjük paradicsommártással, meghintjük reszelt juhsajttal, és sütőben 10-15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.