Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYTÁLÉTELEK BABBÓL, BURGONYÁBÓL 1

2021.06.17

Egytálételek szárazbabból
Babkása
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab, só, 2 ek. liszt, kis fej vöröshagyma, kis olaj

Elkészítés:
A tarkababot jól beáztatjuk, majd kuktában feltesszük főni, annyi sós vízben, hogy ellepje.
A jól megfőtt babot turmixgéppel, vagy zúzófával (?) pépesre törjük saját visszamaradó levében, majd még forrón egy marék lisztet szórunk rá.
Néhány percig összefőzzük. Közben olajban hagymát pirítunk, szép barnára, ropogósra.
Lapostányérokra simítjuk a kását, evőkanállal gödröcskéket nyomkodunk bele, és meglocsoljuk a hagymás olajjal.
Jóízű, laktató étel, sok vizet kíván rá az ember.
Egyes helyeken hagymás olaj helyett tejföllel öntözik meg.

Babpástétom
Hozzávalók:
fél kg nagy szemű bab, 3 kemény tojás, 2 fej hagyma, só, bors, 1 evőkanál libazsír vagy olaj.

Elkészítés:
A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük.
Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük.
Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával.
Sózzuk, borsozzuk.
Hidegen és melegen is fogyasztható.
Babpörköltös egytál
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab, 2 fej hagyma, fél csomag szója-granulátum, 2 db paradicsom, 10 dkg szarvacska tészta, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál olaj, 1 evőkanál só, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi pirospaprika, vegeta.

Elkészítése:
A babot, 10 órányi áztatás után, kevés vízben sóval és vegetával majdnem puhára főzzük (kb. fél óra).
A hagymát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk.
A paradicsom héját lehúzzuk és összevágjuk.
A szóját a hagymával az olajon megpirítjuk, megszórjuk a liszttel, a pirospaprikával, és 3 dl vízzel felöntjük.
Beletesszük a paradicsomot, az ízesítőket, és addig pároljuk, míg a paradicsom majdnem szétfőtt (kb. 10 perc).
Ekkor beletesszük a babot és amint felfőtt, rögtön a tésztát. Amikor a tészta megfőtt, megdagadt, szinte lé nem is marad az étel alatt.
Tejföllel tálaljuk.
Bécsi tüskés galuska
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1,5 dl tej, 40 dkg gomba, 2-3 evőkanál zöldpetrezselyem, só

Elkészítés:
A nyers burgonyát megtisztítjuk, megreszeljük, konyharuhán kinyomjuk belőle a levet.
A kinyomott burgonyát forró tejjel leöntjük.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsurgatjuk, apróra vágjuk, petrezselymet, kevés sót adunk hozzá, és összekeverjük a burgonyamasszával.
Vizes kézzel megformáljuk a galuskákat, majd forrásban levő sós vízbe tesszük, és 10-12 percig főzzük.
Ezután leszűrjük.
Reszelt sajttal megszórva, vagy kisütött szalonna zsírjával leöntve tálaljuk.
Burgonya- és zöldségpuding
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 30 dkg fejes káposzta, 2 szál sárgarépa, 3 dl tej, 1 evőkanál búzadara, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, személyenként 1 evőkanál tejföl, só

Elkészítés:
A burgonyát és a zöldséget apróra vágjuk, lábasba tesszük, 1 dl tejet adunk hozzá, és fedő alatt megpároljuk.
A darából a tejjel tejbegrízt főzünk, összekeverjük a kész burgonyával és főtt zöldséggel, vajat és tojássárgáját teszünk bele.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a zöldséges burgonyába tesszük.
Ezután az egészet kivajazott, mély tálba rakjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és - a tálat vízzel telt tepsibe állítva - a sütőben gőzöljük.
Tálalás előtt a pudingot felvágjuk, 1-1 evőkanál tejfölt teszünk mellé.
Burgonyagaluska firenzei módra
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 30 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg juhsajt, fél liter paradicsommártás, só

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, áttörjük.
Lisztet, nyers tojást adunk hozzá, ízlés szerint megsózzuk, összegyúrjuk.
A masszából diónyi galuskákat készítünk, és forrásban levő sós vízben
10-15 percig főzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük.
Serpenyőbe vagy tűzálló edénybe, meleg vajba rakjuk.
Ne kevergessük!
Leöntjük paradicsommártással, meghintjük reszelt juhsajttal, és sütőben 10-15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
EGYTÁLÉTELEK, VENDÉGVÁRÓK - BABBÓL, BURGONYÁBÓL
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta