Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYÁS ELŐÉTELEK 1

2019.03.12

ELŐÉTELEK

BAJOR BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj

Elkészítése:
A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.

BURGONYAFÁNK
Hozzávalók:
Héjában sült burgonya 4 db, tojás 4 db, tejföl 4 kanál, vaj 5 dkg, élesztő 4 dkg, tej 1 kanál, liszt 1 dkg, sonka 15 dkg, só 2 késh.

Elkészítése:
A sült burgonyát megtisztítjuk. A hány burgonya, annyi tojást és kanál tejfölt veszünk hozzá. Tojásnyi vajat jól kikeverünk. Azután 4 dkg élesztőt pici cukorral tejbe áztatunk, teszünk közé annyi lisztet, hogy kalácstészta keménységű legyen, jól kidolgozzuk, és félretesszük kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felét beszórjuk a következő töltelékkel: 3 dkg vajban 1 kanál morzsát megpirítunk, 15 dkg darált sonka, 1-2 kanál tej, csipet só. Azután a másik felét a tésztának ráborítjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és nagyon forró zsírban kisütjük.
Megjegyzés:
Mindenkor bőséges és nagyon forró zsírban sütjük ki, ami azért gazdaságos, mert a bő zsírnak csak kis része fogy el, és a többit, bármihez felhasználhatjuk!

BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók:
25 dkg burgonya, 4 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg sajt

Elkészítése:
25 dkg áttört, főtt vagy sült burgonyát kihűtünk és elkeverjük 6 dkg vajjal, egyenként hozzákeverünk 4 tojássárgáját, megsózzuk, és végül a 4 tojás keményre vert habjával elkeverjük. Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük. Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, vagy vajban pirított morzsával szórjuk meg. Meghintjük reszelt sajttal is.

BURGONYAGOLYÓCSKÁK (MEXIKÓ)
Hozzávalók:
3 nagy burgonya (kb. 10 dkg-osak), 20 dkg Masa harina***, 1 tojás sárgája, 10 dkg apróra szeletelt sajt, 1/2 kk. só1 adag avokadó-püré
A sütéshez 2,5 dl olaj

Elkészítése:
Héjában puhára főzzük a burgonyát, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és burgonyanyomóval áttörjük. Egy tálba tesszük, és összegyúrjuk a kukoricaliszttel, a sóval, tojássárgájával, a szeletelt sajttal. A tésztamasszából apró golyókat formázzunk, és bő, forró olajban kisütjük. Avokadó-pürével tálaljuk.

***Masa harina: A mexikói konyhában használt kukoricaliszt... Tortilla és tamales készítéséhez használt kukoricaliszt. A kukoricaszemeket citromba áztatják, hogy a héjuk könnyebben lejöjjön. A szemeket megszárítják, majd megőrlik. A kukorica fajtájától függően színe a fehértől a sárgán át a rózsaszínűig és liláig terjedhet.

Forrás: Gasztrolexikon

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - BURGONYÁS ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.