Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB ELŐÉTELEK 1

2019.03.03

ELŐÉTELEK

ANANÁSZOS FRANCIA SZENDVICS
Hozzávalók:
8 x 1 cm vastag fehér kenyér, 2 tk fűszerkeverék, 50 g vaj, 3 ek daracukor. 25 g ananász konzerv, 4 tojás, 150 ml tejszín, 1-2 ek rum

Elkészítése:
A kenyereket megkenjük vajjal. Az ananász levét kinyomjuk egy szitán, majd összekeverjük 1/2 tk fűszerkeverékkel és 1 ek daracukorral. Egy nagy kanálnyit a kenyér közepébe teszünk (4) és a maradék szeletekkel betakarjuk, széleit jól összenyomjuk.
A tojást a tejszínnel, rummal és 1 tk fűszerkeverékkel összekeverjük. A kenyereket a tojásos masszába mártjuk, és forró vajban mindkét oldalán pirosra sütjük. A tetejét megszórjuk cukorral, és a maradék fűszerrel.

ANSCHOIADE
Elkészítése:
5 gerezd fokhagymát összetörünk, bele 6 szardellát és 1 ek vörösbor ecetet és kis olívaolajat adunk. Jól összedolgozzuk és friss zöldséggel tálaljuk.

BAZSALIKOMMÁRTÁS
Hozzávalók:
5 dl friss bazsalikom, 2-4 gerezd fokhagyma, 1,2 dl fenyőmag, 10 dkg parmezán, 1,6 dl olívaolaj

Elkészítése:
A bazsalikom levelet mixerrel aprítsa nagyon finomra. Adja hozzá a fokhagymát, a fenyőmagot és a parmezán sajtot. Addig keverje, míg egynemű masszát kap. Folytassa a keverést, miközben lassan hozzáadagolja az olajat. Vajszerű krémet kell kapnia. Pirítós kenyérre kenheti előételnek. Kevés tejszínnel kikeverve forrón tálalhatja kifőzött spagettivel Jól záródó dobozban hűtőszekrénybe téve hetekig eláll - de mindig legyen vékony réteg olaj a tetején.

CHILIS-NARANCSOS VAJ (ANGOL-AUSZTRÁL)
Hozzávalók:
100 g vaj, kis só, 1 1/2 ek olíva olaj, 2 piros chili paprika, 1/2 narancs reszelt héja

Elkészítése:
A paprikát kimagozzuk, felaprítjuk, és a többi hozzávalóval jól összekeverjük.

CURRYS TEHÉNTÚRÓ (SRI LANKA)
Hozzávalók:
0,5 kg túró, 1 púpozott tk curry, 1-2 ek majonéz, 1-1 ek apróra vágott metélő- és lila hagyma, 1,5 ek kis kockákra vágott salátalevél, só

Elkészítése:
Sűrű szitán tőrjük át a túrót, keverjük össze a hozzávalókat. Nyers gyümölcs, papaya vagy sárgadinnye, őszibarack, stb. megtöltésére használjuk - így előételként tálaljuk.

(Ajánlom, mert nagyon finom paprikába, paradicsomba töltve vagy csak úgy kenyérre kenve. Olívabogyó sem ront rajta.)

DIÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók:
12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük.
Egyszerre csak keveset süssünk, hogy "úszhassanak" a kis palacsinták. Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom "korcsolya". Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS KENYÉR (MIGAS)
Hozzávalók:
50-60 dkg egynapos fehér kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szelet füstölt sonka vagy 20 dkg lángolt kolbász, egy kevés só, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A kenyeret kb. mogyoró nagyságú darabokra széttörjük, megsózzuk, és egy kevés vízzel bepermetezzük. Becsavarjuk egy megnedvesített konyharuhába, és pihentetjük egész éjszaka vagy több órán át. Az olajat mély serpenyőben megmelegítjük, és 2 percig pirítjuk benne a szeletekre vágott fokhagymát. A fokhagymadarabokat kiszedjük. Az olajba kenyér- és szeletekre vágott sonka- vagy kolbászdarabokat dobunk kis mennyiségben, és kevergetve barnára és ropogósra pirítjuk, az olajat lecsepegtetjük. Cseréptálba tálaljuk. Ízlés szerint beszórhatjuk a pirított fokhagymadarabokkal, esetleg finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Fogyasztható előételként, teához, kiegészítőként leveshez.

FŰSZERES MELEGSZENDVICS (WARM HERB CHEESE SPREAD)
Hozzávalók:
35 dkg natúr krémsajt, 0,5 dl tej, 1 kávéskanál citromlé, csipetnyi bazsalikom, majoránna, oregánó és kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
Tegye keverőtálba a krémsajtot. Hagyja szoba hőmérsékletre felmelegedni. Kézi habverővel verje habosra. További állandó keverés közben csurgassa bele a tejet és a citromot. Adagolja bele a zúzott fokhagymát és a morzsolt fűszereket. Kanállal ossza kisebb, lapos formákba a krémet. A 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse ropogós pirosra. Melegen kínálja. A maradékot tegye hűtőszekrénybe.

Tipp:

Ha gazdagabbá és különlegesebbé kívánja tenni, keverjen bele apróra vagdalt rákhúst. Mikróban is elkészítheti, ha a kikevert összetevőket formákba téve, közepes hőfokon 5-6 percre a mikróba teszi.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - EGYÉB ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.