EGYÉB ELŐÉTELEK 3

KESUDIÓ CURRY (INDIA)
Hozzávalók:
25 dkg nem sózott kesudió, 3 ek olaj, diónyi friss gyömbér lereszelve, 2 hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek mák, 3 nagy hámozott paradicsom felkockázva, 4.5 dl kókusztej, só, 2 ek friss mentalevél
Elkészítése:
Egy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat, megpirítjuk rajta a kesut és félretesszük. A gyömbért, a fokhagymát, a mákot és a sót a mozsárban péppé zúzzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a fűszeres pépet 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kesut és a kókusztejet, és fedő nélkül addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik.
A kész curryt meghintjük a mentával.

KÖRÖZÖTT JUHTÚRÓBÓL
Hozzávalók:
1/4 kg juhtúró, 1/4 kg vaj, 1 dl sör, mustár, őrölt köménymag, só, pirospaprika
Elkészítése:
A juhtúrót és a vajat alaposan összekeverjük. Ízesítjük mustárral, őrölt köménnyel, pirospaprikával, sóval, majd kevés sört adunk hozzá, hogy megkeményedjen a keverékünk. Tálkába rakjuk és behűtjük. Zöldhagyma, hónapos retek és fehér kenyér illik hozzá. Hidegtálra szervírozva közepes nagyságú hosszú fajta paprikába tömködjük, és éles késsel nagyobb karikákra vágjuk.
Mutatós és finom.

KÖRÖZÖTT KAPRIBOGYÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 dkg só, 1 cs. petrezselyemzöld
Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.

MEXIKÓI TÉSZTÁS PÁSTÉTOM
Tészta:
1 csésze víz, 20 dkg reszelt sajt, 1 mk só, 3 dl tej, 1 ek tejföl, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 ek zsemlemorzsa, 2 csésze liszt
Töltelék:
1 ek vaj, 1/4 kg darált sertéshús, 2 ek reszelt vöröshagyma, 1 tk csípős paprikakrém, 1 mk szurokfű, só, 2 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva, 3 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, sajtot, sót, adjuk hozzá a tej 3/4-ét, a tejfölt, tojást. Gyúrjuk jól össze. Ha kemény lenne a tészta, adjuk hozzá a többi tejet is.
Tegyük kerek, alacsony peremű formába úgy, hogy a tészta széle 3 cm magasan legyen. Szórjuk meg zsemlemorzsával.
Vajon pároljuk meg a húst, hagymát, míg elfő a leve. Tegyük hozzá a fűszereket és a paradicsomot. Addig főzzük, míg a leve ennek is elfő.
Öntsük a tészta közepére, szórjunk rá kevés reszelt sajtot. Süssük kb. 30 percig.
Forrón tálaljuk.

MOYETTE (MEXIKÓ)
Hozzávalók:
4 zsemle, 2 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek vaj vagy margarin, 4 ek reszelt sajt, 20 dkg elősütött bab
Elkészítése:
A zsemléket félbevágjuk, és kissé kikaparjuk a belsejüket. A vajjal megkenjük a zsemlék mindkét oldalát. Megtöltjük őket az elősütött babbal.
Megszórjuk a zöldhagymával és a reszelt sajttal. A zsemléket sütőlapra helyezzük, és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a sajt megolvad, és a bab átforrósodik.
Azonnal tálaljuk.


ELŐÉTELEK - EGYÉB ELŐÉTELEK
Szerző:


