Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB ELŐÉTELEK 6.

2019.08.11

ELŐÉTELEK

Sonkakrém formában
Hozzávalók:
25 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 4 dkg vaj vagy margarin, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 dl tej, 1 púpozott teáskanál zselatin, só és törött bors, kevés mustár, 1 teáskanál olaj, 1 evőkanál konyak

Elkészítése:
A füstölt sonkát kétszer átdaráljuk, majd habosra keverjük a puha vajjal, tejföllel, a konyakkal és a fűszerekkel.
A zselatinport kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és állandó keverés mellett addig melegítjük, míg sűrű, de már folyékony lesz.
A tejszínből nagyon kemény habot verünk, és óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, a langyos zselatinnal együtt belekeverjük a sonkás masszába.
A keveréket kiolajozott alufólia tálkába vagy egyéb formába simítjuk, és hűtőszekrényben egy napig dermesztjük.
Tálalás előtt a forma alját forróvizes ruhával átsimítjuk, majd a krémet tálra csúsztatva felszeleteljük.
Díszíthetjük uborkakarikákkal, piros retekkel, zöldhagymával, de kínálhatunk mellé tartármártást vagy ízesített tejfölt is.
Kis adagokban is fagyasztható.

Sonkatekercs
Hozzávalók:
Vaj 5 dkg, tojás 4 db, liszt 15 dkg, parmezán sajt 3 dkg, sonka 10 dkg, tejföl 3+2 ek., só 1 késhegynyi.

Elkészítése:
Vajat tojássárgájával, sóval habosra keverünk.
Teszünk bele 15 dkg lisztet, amivel nagyon jól kidolgozzuk és beleadjuk a négy tojás habját.
Lassú tűznél tepsiben sütjük. Ha félig megsült, megszórjuk reszelt sajttal, darált sonkával és megkenjük tejföllel, azután tekercsbe gömbölygetjük, megkenjük tejföllel, és újra sülni hagyjuk.
Az asztalnál szeleteljük fel.

Sonkatölcsér
Hozzávalók:
8 hajszálvékony, nagy szelet gépsonka, 10 dkg füstölt hús, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár, 5 dkg vaj, só és törött bors, ízlés szerint, 2 ananászkarika (vagy 2 evőkanál darabolt ananász)

Elkészítése:
A főtt füstölt húst ledaráljuk, és habosra keverjük a vajjal, tejföllel, mustárral, sóval, borssal, végül hozzáadjuk az apróra vágott ananászbefőttet is.
A sonkaszeletekből tölcsért formálunk, megtöltjük a krémmel, és hústűvel megtűzve tálra fektetjük.
Legalább 2 órán át, hűtjük.
Tálalás előtt a hústűket kivesszük belőle.

Sonkás borjú
Hozzávalók:
Borjúszelet 80 dkg, sonka 25 dkg, tojás 2 db, morzsa 15 dkg, zsír 25 dkg.

Elkészítése:
A borjúszeleteket jó finomra kiverjük, gyengén megsózzuk, vágunk felényi vékonyságú főtt sonkadarabokat és rátesszük a fél borjúszeletekre, másik felét ráhajtjuk, és kés segítségével kerekre formázzuk. Tojásba, prézlibe mártva forró zsírban kisütjük.
Külön csészében pikáns mártást is adunk hozzá.

Sonkás csigák
Elkészítése:
Vajastésztából vágott, ujjnyi vastag rudacskákból belül üreges, fészekalakú csigákat formálunk, melyeknek üregét sütés előtt apróra vagdalt sonka és főtt tojás keverékével töltjük meg.
Tojás sárgájával megkenjük, s forró sütőben világosbarnára sütjük.
Forrón felszolgálva kitűnő előétel.
Hidegen teához igen jó.

Sonkás dinnye
Az olasz konyha egyik legnépszerűbb előétele a sonkás dinnye (prosciutto con melone).

Elkészítése:
Ehhez sárga bélű sárgadinnyét vesznek, és meghámozzák, kimagozzák, 1-2 centis cikkekre vágják. Mindegyik dinnyecikket 1-1 hajszálvékony nyers sonkaszeletbe göngyölik, tálra egymás mellé ültetik, és - nehogy a hűtőszekrény szagát elrontsa - folpackkal letakarva jégbe hűtik.
Borkorcsolyának is tálalják: a dinnyecikkeket 2-3 centis darabokra vágják, és ezeket akkora sonkaszeletbe göngyölik, hogy körülölelje.
A sonkát fogvájóval rátűzik, és jégbe hűtve italhoz kínálják.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - EGYÉB ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.