Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB ELŐÉTELEK 7

2019.10.08

ELŐÉTELEK

RUMBA VESZETT KENYÉR (PAIN PERDU AU RHUM)
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet franciakenyér, 2 tojás, 25 cl tej, 25 g őrölt mandula, 3 evőkanál rum, 100 g porcukor, 50 g vaj

Elkészítése:
Verjük fel a tojásokat a tejjel, a cukor felével, a mandulával és a rummal.
Mártsuk a kenyerek mindkét oldalát a keverékbe.
Egy teflon serpenyőben süssük meg a kenyerek mindkét oldalát.
Tegyük a kenyérszeleteket tányérra és szórjuk meg porcukorral.
Díszítsük hámozott, szeletelt mandulával.
Tálaljuk melegen. Előkészítés: 20 perc
Főzés: 15 perc

SPAGETTI MEXIKÓI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
30 dkg spagetti, 2,5 l víz, 15 dkg konzerv kukorica, 3 serrano chili apró kockákra vágva, 2 ek paradicsompüré, 2 hagyma finomra vágva, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom meghámozva (kockákra vágva), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 dl száraz fehérbor, késhegynyi szárított oregánó, 3 ek olívaolaj, késhegynyi őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt só

Elkészítése:
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a chilit, a zöldpaprikát és a fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát, és lassú tűzön öt percig pároljuk. Elkeverjük a paradicsompürét a borral, az oregánóval, a sóval, a borssal, és a paprikás-hagymás keverékre öntjük. Sós vízben rugalmasra főzzük a spagettit.
Leszűrjük, előmelegített tányérokra szedjük a mártást, és meghintjük a reszelt sajttal.

SPENÓTOS TÖLTÖTT HAJÓ
Hozzávalók 4 személyre:
6 tojás, 25 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanálnyi csípős mustár, 1 csipet szerecsendió, 1 evőkanál főtt kukorica, 1 paradicsom

Előkészítés:
A tojásokat sós vízben keményre főzzük, és hideg vízbe merítve lehűtjük. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A fokhagymát meghámozzuk.

Elkészítése:
A spenótot lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük, vagy bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finom pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, "derékban", körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket. Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük, péppé törjük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint 1 csipet frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük.
Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket, és legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk. Tálaláskor megmossuk, és szárazra törölgetjük a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeleteljük.
A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel.
Italkorcsolyaként, előételként, sonka mellé kínáljuk.
Gondos tárolással 1-2 napig biztonságosan eltartható.

SZÍNES HALMOK
Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 2,5 evőkanál majonéz, 15 dkg lágy vaj
A töltelékhez:
1. töltelék:
1 evőkanál sűrített paradicsom, 3 csepp citromlé,
2. töltelék:
1 evőkanál enyhén csípőt mustár
3. töltelék:
3-3 szál kapor, snidling, petrezselyem
4. töltelék:
1 evőkanál kapribogyó 2 ruszli (pácolt hering)


Előkészítés:
A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 10 percig főzzük. A zöldfűszereket leöblítjük, és felaprítjuk.
A kapribogyót és a ruszlit apró kockákra vagdaljuk.

Elkészítése:
A tojásokat hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kettévágjuk, a sárgájukat kiemeljük, és a majonézzel, a lágy vajjal krémesre keverjük. Négy tálkába szétosztjuk. Az első tálkában levő krémet összekeverjük a sűrített paradicsommal és a citromlével. A második adagot a mustárral és egy csipet cukorral, a harmadikat a zöldfűszerekkel, és sóval, borssal.
Végül a maradék tojáskrémet a kaprival és a heringgel.
A töltelékeket egymás után a fél tojásfehérjékbe töltjük, salátával bélelt tálra rakjuk, és kenyérrel kínáljuk.

TAPENADE
(ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
1 cup leveses, fekete olíva bogyót, 1/2 citromot, 2 gerezd fokhagymát, 2 ek kapri bogyót, 6 szardellát, 2 ek mustárt, 1 tk kakukkfüvet olíva olajjal krémmé turmixolunk és pirítós kenyérrel tálaljuk. Tehetünk bele egy kis konyakot is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - EGYÉB ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.