Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGYÉB ELŐÉTELEK 8

2019.12.19

ELŐÉTELEK

TÁRKONYOS GYÖNGYHAGYMA
Hozzávalók:
apró gyöngyhagyma (dughagyma) tetszés szerinti mennyiségben, ecet, só, cukor, ízlés szerint, literes üvegenként 2 szál friss tárkonylevél, 1 mokkáskanálnyi tört feketebors

Elkészítése:
A hagymákat gondosan megtisztítom, majd szűrőbe téve, folyó vízsugár alatt megmosom és lecsöpögtetem.
Tálba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd leszűröm.
A vizet megmérem.
Ízlés szerint ecettel, sóval valamint cukorral összekeverem, és felforralom.
(Inkább savanyú, mint édes legyen.)
A tetején képződő habot leszedegetem.
Beleszórom a borsot, majd a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 percig forralom.
Még forrón üvegekbe töltöm.
Mindegyik üvegbe beledugok 2-2 szál tárkonylevelet.
Hagyom, hogy teljesen kihűljön, végül légmentesen lekötöm, és a kamrába állítom.
Szellős, hűvös helyen nagyon sokáig eláll.
Sokféle ételhez használható.
Savanyúságnak különféle sültekhez, kevert salátákba pedig ízesítőnek kiváló.
Almával és majonézes mártással összekeverve kitűnő előétel.

TEJFÖLFELFÚJT
Hozzávalók:
5 dl tejföl, 4 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg vaj, 3 dkg sajt

Elkészítése:
A tojássárgákat egy dl jó sűrű tejföllel elkeverjük, hozzáadunk 15 dkg grízes lisztet, ha már simára kevertük, 3 dl tejfölt, és a tojásokat kemény habjával elkeverjük.
Ízlés szerint sózzuk.
Kikent formába öntjük, és egy óráig gőzben főzzük, vagy sűrítjük.
Tálaláskor egy dl tejfölt 3 dkg olvasztott vajjal elvegyítünk, a felfújtra öntjük, és 3 dkg reszelt sajttal megszórjuk, vagy sajtmártást adunk hozzá.

TÖLTÖTT KENYÉR 01.
(ANGOL-AUSZTRÁL)
Hozzávalók:
2 piros paprika, 2 sárga paprika, 1 közepes padlizsán, 3 kis cukkíni, 2 lila hagyma
Pác:
2 gerezd fokhagyma, 1 ek friss bazsalikom, 1 ek petrezselyem, 250 ml olíva olaj, só, bors

Elkészítése:
Keverjük össze a pác hozzávalóit.
A paprikát vágjuk negyedekbe, a magját szedjük ki.
A padlizsánt vágjuk 1 cm vastagra, a cukkinit vágjuk hosszában szeletekre.
A paprikát, cukkinit és a hagymát tegyük a páclébe, jól forgassuk bele, és 1 órára tegyük félre.
A végén adjuk hozzá a padlizsánt, hogy ne szívódjon be sok olajat.
Tegyük a zöldséget a barbeqra, és közepes tűzön süssük 6-8 percig, időnként kevergetve és a maradék páclével meglocsolva.
Addig süssük, amíg puha és barna nem lesz.

TÖLTÖTT KENYÉR 02.
Hozzávalók:
1 adag sült zöldség, 1 kenyér, 3-4 ek Tapenade (olajbogyó, kapribogyó, szardella és olívaolaj. pépesítve, vagy apróra vágva), 50 g mustár levél, só, bors, 250 g mozzarella vékonyra szeletelve

Elkészítése:
Egy kerek buci tetejét 1 cm vastagon levágjuk, a belét kiszedjük.
Megkenjük a páclével és tapenadéval, majd kirakjuk a mustár levelekkel (rocket) és belerétegezzük a zöldséget.
A zöldség sorrendje: padlizsán, mozzarella, piros paprika, sárga paprika, hagyma, cukkini.
A tetejét a maradék tapenadéval bekenjük.
Visszatesszük a tetejét, beburkoljuk fóliába, két deszka közé tesszük és lenyomatjuk.
Másnap vágjuk fel.

YORKSHIREI PUDING
Elkészítése:
Két tojást alaposan elkeverünk 10 dk liszttel, 2 dl tejjel, kevés sóval, és beleöntjük a serpenyőbe, amelyben előzőleg felforrósítottuk a vajat, vagy a sültről leszedett húslevet.
A masszát húsz-huszonöt percig sütjük a sütőben, amíg alul meg nem barnul, fölül meg szép piros nem lesz.
Kockára vágva felhalmozzuk a felszeletelt sült köré.
A Yorkshirei pudingot előételként vagy desszertként magában is fogyaszthatjuk, de ilyenkor szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg a sütőben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - EGYÉB ELŐÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.