Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - PAPRIKÁS, PARADICSOMOS 1

2019.01.27

ELŐÉTELEK

AJVAR - PARADICSOMPAPRIKÁBÓl
Elkészítése:
2 padlizsánt és 80 dkg paradicsompaprikát sütőben megsütünk, majd hámozunk, és a paprikák csumáját is eltávolítjuk. Daráljuk őket, és hozzáadunk 3-4 gerezd fokhagymát, sót, borsot, borecetet és annyi olajat, amennyit felvesz.

AJVAR (ZAKUSZKA)- SZERB MÓDRA
Elkészítése:
3-4 padlizsánt és 20-25 édes-húsos paprikát sütőben megsütünk, majd meghámozunk, és ledarálunk. Olajon 1 fej vöröshagymát (apróra vágva) megpirítunk, beletesszük a darált keveréket, 1-2 ek cukrot, 3-4 kanál finom ecetet, zúzott fokhagymát (én sokat), és ízlés szerint sót. Addig kell párolni, míg leválik az edény faláról, ezután üvegekbe töltjük, és a tetejére 1-2 ek olajat öntünk. Hűvös helyen jól eláll, de arra mindig ügyeljünk, hogy olaj mindig legyen a felszínén! Saláták ízesítésére is nagyon finom, ekkor szardellával, mustárral stb., fűszerekkel is ízesíthetjük.

BASZK PIPERADE
Hozzávalók 4 személyre:
3 zöldpaprika, 4 érett paradicsom, csipetnyi édes pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, kevés kakukkfű, 1 babérlevél, apróra vágott petrezselyem, 1 kk kristálycukor, 6 tojás, 4 szelet húsos szalonna, vaj és olaj a sütéshez

Elkészítése:
Serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vajat. Megpároljuk benne, a kicsumázott, felszeletelt, megfűszerezett, cukorral megszórt paprikát, a meleg vízbe mártott meghámozott, szeletekre vágott paradicsomot és a megtisztított, szétnyomott fokhagymát.
A 6 tojást kevés vízzel felverjük, hozzáadjuk a zöldségmasszához, elkeverjük vele úgy, ahogy hagyományos rántottát készítünk.
A húsos szalonnaszeleteket kisütjük, és a tojásétel tetejére téve tálaljuk.

CUKKINI PARADICSOMMAL ÉS SAJTTAL (CALABACITAS CON TOMATES Y QUESO)
Hozzávalók:
75 dkg cukkini, 2 szem paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8 dkg vaj vagy 6 evőkanál olaj, egy csipetnyi cayenne-i bors, egy kevés só, 10 dkg ementáli sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
Serpenyőben megmelegítjük a vaj vagy olaj kétharmad részét. Üvegesre pároljuk benne a finomra szeletelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.
(Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg!) Összekeverjük a meghámozott, kockákra vágott cukkinivel, az ugyancsak meghámozott, kimagozott és feldarabolt paradicsommal, a cayenne-i borssal és a sóval. Lefödve, takaréklángon kb. 10 percig pároljuk. Keverni nem szabad, mert a cukkini összetörhet, de időnként megrázogatjuk az edényt, nehogy az étel odaégjen. A masszát olajjal kikent tepsibe öntjük, tetejét behintjük zsemlemorzsával elkevert reszelt sajttal, a maradék vajjal vagy olajjal.
Előmelegített sütőben, közepes tűzön kb. 10 perc alatt ropogósra sül.
Azonnal fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.