Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK - PAPRIKÁS, PARADICSOMOS ELŐÉTELEK 2.

2019.02.18

ELŐÉTELEK

ELŐÉTEL ZÖLDPAPRIKÁBÓL
Elkészítése:
Veszünk körülbelül 10-12 szép húsos zöldpaprikát, a magoktól és ereitől megtisztítjuk, egyenletes karikákra vágjuk, és zsírban pároljuk. Külön lábasban párolunk 14 deka rizst, kevés zsírral, megsózva. Öt-hat paradicsomot is vékony szeletekre vágunk. Ha így mindent előkészítettünk, előveszünk egy mély cserép, vagy porcelán lábast s belerakjuk rétegenként a rizst, paprikát, paradicsomot, tejfelt és így tovább, míg elfogyott.
Egy jó órára a sütőbe tesszük.
Nagyon ízletes étel és nemcsak előételnek, hanem böjti ételnek, vagy vacsorára is készíthetjük.

EMELETES PARADICSOM
Ez az előétel szemnek is, szájnak is ingere.

Hozzávalók 4 személyre:
Fél fej fejes saláta, 2-2 ek apróra vágott petrezselyemzöld, metélőhagyma és korianderlevél, 4 nagy paradicsom, 4 szem fekete olívabogyó, 1 nagy fej apróra vágott lila hagyma
Öntethez:
1,5 dl olívaolaj, 2 ek citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk mustár

Elkészítése:
Először az öntetet készítjük el, ehhez összekeverjük az olajat, a citromlevet, a mustárt és az összezúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, szórhatunk tele erős pirospaprikát is. A fejes salátát apróra tépdessük, összekeverjük a vöröshagymával, a petrezselyemzölddel, a korianderrel és a metélőhagymával. Ráöntjük a mártást, alaposan összekeverjük, fóliával letakarva felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. A paradicsomok alját egyenesre vágjuk, hogy stabilan álljanak. Majd keresztben 5 szeletre vágjuk (jegyezzük meg, hogy mely szeletek tartoznak össze!).
A hagymás keverékkel megkenjük a paradicsomszeleteket, majd a zöldségeket összeillesztjük eredeti formájukra.
A salátaleveleken tálaljuk, tetejükre 1-1 szem olívabogyót teszünk.

ÉTVÁGYCSINÁLÓ
Hozzávalók:
2 evőkanál kimagozott olajbogyó, 1 fiola kapribogyó, 12 dkg rizs, 8-10 dkg levétől lecsöpögtetett marinált paradicsompaprika-saláta, 4 tojás, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. A kapribogyót levétől leszűrjük, és az olajbogyóval együtt apróra vágjuk. Hozzáadjuk a marinált paradicsompaprika-salátát és a közben megfőtt rizst, valamint a karikára vágott főtt tojást. A kapribogyó levét elkeverjük 2 evőkanál olajos paprika-lével, hozzáadjuk a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, kevés cukorral ízesítjük, majd a salátát nyakon öntjük a mártással.
Jól összeforgatjuk, hűtve kínáljuk.

GRILLEZETT ZÖLDSÉGTÁL (ESCALIVADA)
Hozzávalók:
2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 2 cső zöldpaprika, 2 padlizsán, 4 szem paradicsom, az öntethez: 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1,5 dl olaj, 1 kávéskanál ecet, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés só

Elkészítése:
Közepesen meleg sütőben vagy grillsütőben 10 perc alatt átsütjük a paprika és a padlizsán minden oldalát. A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk - ez legyen felül, - és 5-10 percig sütjük. Meghámozzuk a padlizsánokat, és lehúzzuk a paprikák külső héját. A padlizsánokat hosszában csíkokra, a paprikákat pedig karikákra vágjuk. Egy tálra vagy négy tányérra elosztva szépen egymás mellé helyezzük a paprikákat és a padlizsánszeleteket, közepére téve egy-egy paradicsomot. A különböző hozzávalókat összekeverve elkészítjük az öntetet, és ezzel ízesítjük a salátát.
Fogyasztható melegen vagy hidegen sült húsok mellé vagy önálló ételként.
Adhatunk hozzá majonézt spanyol módon elkészítve (lásd 05-ös levél).

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.