Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS, PARADICSOMOS 4

2019.04.03

ELŐÉTELEK

MELEG, ZÖLDSÉGES ELŐÉTEL
Hozzávalók 4 személyre:
250 g zöldbab, 2 kis cukkini, 1 piros húsú paprika, 400 g burgonya, 4 ek olaj, 4 dl zöldségleves (kockából), 1 dl joghurt, 1 kis fej hagyma, koriander- és mentalevelek, só, bors, cukor

Elkészítése:
A 4 cm-es darabokra vágott zöldbabot forrásban lévő sós vízben 2-3 percig blansírozzuk*** (előfőzzük), a cukkinit 1 cm vastag szeletekre, a kimagozott paprikát 5 cm hosszú csíkokra, a burgonyát pedig rövidebb hasábokra vágjuk. A felforrósított olajon a zöldségeket külön-külön 4 percig pároljuk, majd valamennyit visszatéve felöntjük a zöldséglevessel, és 15-20 percig főzzük. Közben elkészítjük a mártást, a joghurtot, az apróra vágott hagymát és zöld leveleket, ízlés szerint cukorral és sóval alaposan összekeverjük. A zöldségeket melegen tálaljuk és a hideg mártással kínáljuk.
***BLANSÍROZÁS
- (ha eljárás) zöldség vagy gyümölcs rövid idejű főzése, majd azonnali, gyors lehűtése
BLANSÍROZÁS (LÁSD MÉG ELŐFŐZÉS)
- azt a műveletet nevezzük blansírozásnak (más néven előfőzés), amikor egy nyersanyag nemkívánatos szagát, ízét, héját el akarjuk távolítani. Ilyenkor felfőzzük, az első főzőlevét leöntjük, és jól megmosva másik vízben folytatjuk a főzését

PARADICSOMTORTA
Hozzávalók:
20 dkg mélyhűtött leveles tészta, 60 dkg paradicsom, 3 tojás, csipetnyi só, fehér bors, fél teáskanál frissen vágott bazsalikom, 5 evőkanál tejföl, 1 evőkanál olvasztott vaj, 5 evőkanál reszelt ementáli sajt.

Elkészítése:
A leveles tésztát hagyjuk felengedni, majd lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra. Egy 26 cm-es tortaformát öblítsünk ki forró vízzel, és tegyük bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra. A paradicsomot forrázzuk le és hámozzuk le a héját, vágjuk apró kockákra és terítsük el a tésztán. A tojásokat a sóval, borssal és a bazsalikommal verjük fel, majd keverjük hozzá a tejfölt és az olvasztott vajat. A masszát öntsük rá a paradicsomra, és a tetejére szórjuk rá a reszelt sajtot.
A tésztát süssük a sütő középső részén 8 percig, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 150°C-ra, és süssük még további 25 percig. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Forrón tálaljuk előételnek.

SÜLT PAPRIKA (PEPERONI IN ANTIPASTO)
Hozzávalók:
1 kg piros és sárga paprika, 3 evőkanál sózott kapribogyó, 4 sózott szardínia, olívaolaj, bazsalikom, oregánó

Elkészítése:
A megmosott, leszárított, kicsumázott paprikákat a 200 fokra előmelegített sütőben, húsz perc alatt süsse meg, majd szedje papírra és hagyja kihűlni. A héjukat óvatosan húzza le, és vágja félbe mindegyiket. Közben az olajbogyókat kevés vízben főzze gyöngyözve 20 percet, majd jól csepegtesse le. Mindegyik paprikára tegyen egy-egy darab halat és néhány olajbogyót. Fűszerezze, majd permetezze meg kevés olívaolajjal. Előételként tálalja.

TOSCANAI TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók 4 személyre: 8 közepes paradicsom, 1 hagyma, 40 dkg darált sertés- vagy marhahús, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán), 1 jó nagy csomó petrezselyem, fél teáscsésze rizs, só, őrölt bors

Elkészítése: A paradicsomok tetejét levágjuk, a belsejüket kávéskanállal kivájjuk úgy, hogy csak egészen vékony faluk maradjon. A hagymát az olajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, a paradicsom kivájt belsejét, a finomra vágott petrezselyemzöldet, sóval, borssal ízesítjük és megpirítjuk, Közben enyhén sós vízben megpároljuk a rizst. Amikor mindkettő készen van, összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajt felét, így is jól átkeverjük és megtöltjük vele a paradicsomokat. Reszelt sajtot szórunk a tetejére, és kiolajozott tepsiben vagy tűzálló edényben, forró sütőben 20 perc alatt megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.