Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS, PARADICSOMOS 5.

2019.06.01

ELŐÉTELEK

TÖLTÖTT PAPRIKA (PIMIENTOS RELLENOS)
Hozzávalók:
4 nagy cső zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás. 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors; a mártáshoz: 2 evőkanál olaj, 25 dkg paradicsom, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál porcukor, 1 evőkanál borecet, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
A paprikák tetejét szárukkal együtt levágjuk, és félretesszük. A paprikákat kanállal kimagozzuk. Lábasban megmelegítjük az olajat, néhány percig pároljuk benne a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a keskeny hasábokra vágott füstölt szalonnát, a darált húst, és keverve pároljuk 5 percig. A tűzről levéve elegyítjük a felvert tojással, a zöldpetrezselyemmel, a zsemle-morzsával. Megsózzuk és megborsozzuk. A húsos keverékkel megtöltjük a zöldpaprikákat, majd lefödjük a félretett száras tetőkkel, kisméretű tűzálló tálba állítjuk úgy, hogy a száruk legyen felül.
A mártás előkészítése: közepes lángon megmelegített olajban összeforgatjuk a meghámozott és összetört paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, a zúzott fokhagymát, és a különböző ízesítőket. (Ha a töltelékhúsból maradt, azt is tegyük bele.) Nagy lángon hevítjük forráspontig, majd mérsékelt tűzön 10 percig főzzük.
A mártással leöntött paprikákat lefödve, 30 percig sütjük közepes tűzön.
Rögtön tálaljuk.

TÖLTÖTT PARADICSOM (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
1 fej hagymát felaprítunk, kis olajban megpirítjuk, beleteszünk 6 db felkarikázott újhagymát és 2 gerezd összevágott fokhagymát. 2 cup gombát összevágunk blenderrel, ki-be kapcsolva, hogy ne legyen nagyon masszás, és kicsit megsózva a hagymához adjuk.
4 nagy paradicsom fejét, talpát laposra vágjuk, és egy kanállal a belsejét kikaparjuk úgy, hogy körülbelül 1 cm-es hús maradjon. A kiszedett belsejéből kis olajjal és sóval a blenderben szószt készítünk.
A paradicsomokat tűzálló edénybe rakjuk, aláöntjük a szószt.
Sárga kukoricadarát lassan a vízbe öntünk és megfőzzük. Kicsit sózzuk. Összekeverjük a gombás hagymával. (A dara önálló köretnek is használható hallal, csirkével.) Kicsit kihűtjük, és a paradicsomokba töltjük. Visszatesszük rá a kalapját, és sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
8 paradicsom, 12 dkg rizs, 1/4 kg zöldborsó, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 kávékanál vaj, petrezselyem

Elkészítése:
A középnagyságú paradicsomok tetejét levágjuk, félretesszük. Belsejüket a magtól megtisztítjuk, és gyengén megsózzuk. Töltelék: a rizst 2 dkg vajon félpuhára pároljuk, a zöldborsót szintén megpároljuk, a főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, s mindezeket gyengén összekeverjük, s a paradicsomokat velük megtöltjük. A paradicsomot, fedőlapját ráhelyezve, kivajazott tűzálló tálba rakjuk, és forró sütőbe tesszük. A tejfölt liszttel összekeverjük, a paradicsomokra öntjük, és ezzel is pár percig sütjük.
Tálaláskor mindegyik paradicsom tetejére kis petrezselyemlevelet helyezünk.

TÖLTÖTT PARADICSOM, ALMÁVAL ÉS TORMÁVAL
Hozzávalók:
4 paradicsom, 2 alma, 10 dkg torma, fél citrom, cukor

Elkészítése:
A levágott tetejű nagyméretű paradicsomokat kimagozzuk, üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük kicsorogjon, belsejüket megsózzuk.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük finomra reszelt tormával, gyengén sózzuk, cukorral, citromlével ízesítjük.
Ezzel a paradicsomokat megtöltjük.
Tetejét majonézzel díszítjük.
Tépett salátalevelekkel körítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.