Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS, PARADICSOMOS 6.

2019.07.08

ELŐÉTELEK

TÖLTÖTT PAPRIKA
(PIMIENTOS RELLENOS)
Hozzávalók:
4 nagy cső zöldpaprika, 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás. 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors;
a mártáshoz:
2 evőkanál olaj, 25 dkg paradicsom, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál porcukor, 1 evőkanál borecet, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
A paprikák tetejét szárukkal együtt levágjuk, és félretesszük.
A paprikákat kanállal kimagozzuk.
Lábasban megmelegítjük az olajat, néhány percig pároljuk benne a vékonyra szeletelt vöröshagymát.
Hozzáadjuk a keskeny hasábokra vágott füstölt szalonnát, a darált húst, és keverve pároljuk 5 percig.
A tűzről levéve elegyítjük a felvert tojással, a zöldpetrezselyemmel, a zsemlemorzsával.
Megsózzuk és megborsozzuk.
A húsos keverékkel megtöltjük a zöldpaprikákat, majd lefödjük a félretett száras tetőkkel, kisméretű tűzálló tálba állítjuk úgy, hogy a száruk legyen felül.
A mártás előkészítése:
közepes lángon megmelegített olajban összeforgatjuk a meghámozott és összetört paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, a zúzott fokhagymát, és a különböző ízesítőket.
(Ha a töltelékhúsból maradt, azt is tegyük bele.)
Nagy lángon hevítjük forráspontig, majd mérsékelt tűzön 10 percig főzzük.
A mártással leöntött paprikákat lefödve, 30 percig sütjük közepes tűzön.
Rögtön tálaljuk.

TÖLTÖTT PARADICSOM
(ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése:
1 fej hagymát felaprítunk, kis olajban megpirítjuk, beleteszünk 6 db felkarikázott újhagymát és 2 gerezd összevágott fokhagymát. 2 cup gombát összevágunk blenderrel, ki-be kapcsolva, hogy ne legyen nagyon masszás, és kicsit megsózva a hagymához adjuk.
4 nagy paradicsom fejét, talpát laposra vágjuk, és egy kanállal a belsejét kikaparjuk úgy, hogy körülbelül 1 cm-es hús maradjon. A kiszedett belsejéből kis olajjal és sóval a blenderben szószt készítünk.
A paradicsomokat tűzálló edénybe rakjuk, aláöntjük a szószt.
Sárga kukoricadarát lassan a vízbe öntünk és megfőzzük.
Kicsit sózzuk.
Összekeverjük a gombás hagymával.
(A dara önálló köretnek is használható hallal, csirkével.)
Kicsit kihűtjük, és a paradicsomokba töltjük.
Visszatesszük rá a kalapját, és sütőben megsütjük.

TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
8 paradicsom, 12 dkg rizs, 1/4 kg zöldborsó, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 kávékanál vaj, petrezselyem

Elkészítése:
A középnagyságú paradicsomok tetejét levágjuk, félretesszük.
Belsejüket a magtól megtisztítjuk, és gyengén megsózzuk.
Töltelék:
a rizst 2 dkg vajon félpuhára pároljuk, a zöldborsót szintén megpároljuk, a főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, s mindezeket gyengén összekeverjük, s a paradicsomokat velük megtöltjük.

A paradicsomot, fedőlapját ráhelyezve, kivajazott tűzálló tálba rakjuk, és forró sütőbe tesszük.
A tejfölt liszttel összekeverjük, a paradicsomokra öntjük, és ezzel is pár percig sütjük.
Tálaláskor mindegyik paradicsom tetejére kis zöldpetrezselyem-levelet helyezünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.