Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PAPRIKÁS, PARADICSOMOS 7

2019.08.06

ELŐÉTELEK

TÖLTÖTT PARADICSOM, ALMÁVAL ÉS TORMÁVAL
Hozzávalók:
4 paradicsom, 2 alma, 10 dkg torma, fél citrom, cukor

Elkészítése:
A levágott tetejű nagyméretű paradicsomokat kimagozzuk, üregükkel lefelé fordítjuk, hogy levük kicsorogjon, belsejüket megsózzuk.
Az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük finomra reszelt tormával, gyengén sózzuk, cukorral, citromlével ízesítjük.
Ezzel a paradicsomokat megtöltjük. Tetejét majonézzel díszítjük.
Tépett salátalevelekkel körítjük.

TÖLTÖTT PARADICSOMPAPRIKA
Hozzávalók:
8 szép paradicsompaprika, 30 dkg krémsajt, ecetes- sós-cukros páclé, 1 csokor kapor a tálaláshoz, 1 fej saláta

Elkészítése:
A paradicsompaprikákat kicsumázzuk, és úgy vágjuk nagyobb darabokra, hogy kis homorú "tálkákat" kapjunk.
A darabokat fél órára ecetes- sós-cukros páclébe áztatjuk, majd lecsurgatjuk, és a salátalevelekkel kibélelt tálra homorú felükkel felfelé egymás mellé fektetjük.
Mindegyikbe egy kupac finomra vágott kaporral elkevert krémsajtot rakunk.
Jégbe hűtjük.
Italhoz, vagy előételnek kínáljuk.

ZAKUSZKA
Hozzávalók:
35 dkg paradicsompaprika, 10 nagy vöröshagyma, 10 padlizsán, 1 l olaj, só, szemes bors, 1 l sűrű paradicsomlé, 3 babérlevél. Eltevéshez tartósítószer – üvegenként egy csipetnyi.

Elkészítése:
A paradicsompaprikákat lemossuk, megtöröljük, kimagozzuk, és húsdarálón ledaráljuk.
A hagymát tisztítás után ledaráljuk, levét lecsöpögtetjük.
A padlizsánt tűzhely lapján megsütjük, belsejét kikanalazzuk, levét lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk.
Egy jó nagy edénybe olajat öntünk, üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a ledarált paradicsompaprikát.
Addig sütjük lassú tűzön, állandó keverés mellett, míg a paprika megpuhul, és a leve elpárolog.
Levéve a tűzről, hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomlevet és az ízesítőket. újra visszarakjuk a tűzre, nagyon óvatosan kavargatjuk, nehogy kezünkre „ugorjon”.
Összefőzzük, aztán még melegen merőkanállal adagolva befőttesüvegekbe rakjuk.
Kevés olajat öntünk a tetejükre és megszórjuk csipetnyi NaBe-tal (nátrium-benzonát).
Meleg dunsztba tesszük egy órára; lassan hűtjük ki.
Nagyon ízletes téli csemege, akár vendégváró falatnak kenyérre kenve, akár citromos teával vacsorára tálalva.
Grillezett húsok mellé ízesítőnek is használhatjuk.

Babos zakuszka:
A fent leírt módon készítjük, csak a padlizsán helyett itt jó puhára főtt 2 kg fejtett babot használunk.
(A bab maradhat egészben, de ízlés szerint áttörhető szitán vagy ledarálható.)
Ha hidegtálra szeretnénk feltálalni, húsos zöldpaprikába töltjük, és ízlésesen elrendezzü
k.

ZÖLDBABBAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
8 db szép nagy paradicsom, só, 20 dkg zöldbab, 1 szál póréhagyma, olaj, 10 dkg csiperkegomba, törött fehérbors és 1 csokor kapor

Elkészítése:
A nem túlságosan érett paradicsomok csutka felőli részét levágjuk, s belsejét kiskanállal kivájjuk, s kicsit megsózzuk. Azután a megtisztított zöldbabot két-háromcentis darabokra felvágjuk, és sós vízben puhára pároljuk.
Közben a felhevített olajon megpirítjuk a srégen, vékonyra szeletelt póréhagymát, a kivájt paradicsombelet, a szeletekre vágott gombát, a leszűrt, lecsepegtetett zöldbabot hozzátesszük, s az egészet együtt átpároljuk.
Kissé megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a finomra vágott kaporral, majd langyosra hűtjük.
Azután ezzel a masszával a paradicsomokat megtöltjük, a maradék tölteléket mellérakjuk, s előételként tálaljuk.
A zöldbab lehet konzerv is, de akkor a párolása nem szükséges.

Forrás:
ELŐÉTELEK, PAPRIKÁBÓL, PARADICSOMBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.