Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 3.

2019.04.12

ELŐÉTELEK

BÉCSI SAJTSALÁTA
Hozzávalók:
15 dkg sajt, 1 csomag retek, 10 dkg krémtúró, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál mustár, egy-egy csomag snidling és zöldpetrezselyem, esetleg kapor, egy közepes ecetes uborka, 2 kanál olaj, kevés citromlé, só, bors

Elkészítése:
A krémtúrót elkeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a fűszereket, és - cseppenként, mint a majonézhez - az olajat. Nagyon apróra megvágjuk a levélfűszereket és az uborkát, és az öntethez keverjük. A sajtot és a retket legyaluljuk és összekeverjük, leöntjük a mártással. Díszíthetjük retekkarikával, petrezselyemzölddel.
Előételnek, reggeli ételnek is ajánlható, tartalmas saláta.

DIONÜSZOSZ SALÁTA
Hozzávalók:
paradicsom, salátauborka, görögdinnye, kapor vagy lestyán, citromlé, salátaolaj, konyak, bors, só

Elkészítése:
A megmosott, leszárított és a végeitől megszabadított uborkát, a paradicsomot, valamint a magjától megtisztított dinnyebelet kockázzuk fel. Adjuk hozzá a kaprot (vagy a lestyánt), s öntsük le a citromléből, konyakból, salátaolajból sóval és borssal készült öntettel.
Jól behűtve tálaljuk.

DIÓS-JOGHURTOS CÉKLASALÁTA
Hozzávalók:
1,5 kg cékla, 1 mokkáskanál köménymag, 3 dl joghurt, 20 dkg dióbél, fokhagyma, só, porcukor, citromlé

Elkészítése:
A megmosott céklát héjastul megfőzzük. Ha megfőtt, öntsük le róla a vizet, és fedővel letakarva hagyjuk addig, amíg hámozhatóvá nem hűl. Meghámozzuk, hullámos késsel felszeleteljük. Meglocsoljuk citromlével, megszórjuk köménnyel. Egy tálban kikeverjük a joghurtot a sóval, a zúzott fokhagymával és ízlés szerinti porcukorral (pár csipetnyi). Óvatosan beleforgatjuk a felszeletelt céklát, majd megszórjuk negyed diógerezdekkel.
Előételként, ill. salátaként behűtve tálaljuk.

FODROS SALÁTA MELEG KECSKESAJTTAL
Hozzávalók:
1 fej fodros saláta, 2 kecskesajt, 4 szelet kenyér, 1 dl ecet, 2 gerezd fokhagyma, 2 gyöngyhagyma, 4 evőkanál mogyoróolaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A sajtokat vágjuk félbe, és a feleket tegyük a kenyérszeletekre. A szeleteket tegyük grillsütőbe és süssük addig, amíg a sajt megolvad és aranyszínűre sül. Eközben 4 percig süssük serpenyőben az ecetet, a fokhagymát és az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá az olajat, a sót és a borsot. Az egészet öntsük rá az elkészített salátára és szórjuk meg a metélőhagymával.
A kész pirítósokat melegen tegyük tányérra és azonnal tálaljuk a salátával.

FOKHAGYMÁS KAVIÁRSALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg piros, fehér és fekete ribiszke vegyesen (de lehet egyfajta is), 12 db fürjtojás, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 2 kis doboz kaviár, fél citrom leve, 3 gerezd fokhagyma, só, cukor, fehér bors, ízlés szerint, saláta levelek

Elkészítése:
A fürjtojásokat keményre főzöm és meghámozom, majd félbe vágom. A ribiszkét a száráról leszemezem, szűrőben megmosom, és jól lecsöpögtetem. A majonézt simára keverem a tejföllel, a citromlével, a reszelt tormával, a zúzott fokhagymával és annyi sóval, cukorral, őrölt fehér borssal ízesítem, hogy kellemesen pikáns, enyhén csípős mártás legyen. Ebbe forgatom a fél fürjtojásokat, és nagyon óvatosan (hogy el ne pattanjanak) a gyümölcsöt meg a kaviárt. Koktélos pohárban (vagy kompótos tálkákban), saláta levelekre halmozva, nagyon hidegen tálalom.
Különleges, ünnepi menü előétele is lehet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.