Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL 4.

2019.05.19

ELŐÉTELEK

HAGYMÁS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes padlizsán (30 dkg-nyi), 3 fej vöröshagyma, 2 közepes uborka, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, és héjastól kis kockákra vágjuk. Megsózzuk, és jól összekeverjük, hogy a só mindenütt érje. 20 percig hagyjuk állni, ez alatt keserű levét kiadja. Közben a lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak kockákra vágjuk. A megmosott uborkát héjastól szintén felkockázzuk.
A mártáshoz a kefirt és a majonézt simára keverjük, majd a borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, végül belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet.
A padlizsánkockákat szűrőben hideg vízzel Ieöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a hagymakockákat, és közepes lángon egy percig kevergetjük.
A padlizsánt hozzáadva további 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a nyers uborkakockákat. A mártást ráöntjük, jól átforgatjuk, és a salátástálat befedjük.
Hűtőszekrénybe tesszük fél napra, hogy az ízei összeérjenek.
Akár előételnek, akár vacsorára, akár hideg hús mellé köretnek kínáljuk, mindenképpen nagyon finom.

HAGYMA ZÖLDJE - SALÁTA
Elkészítése:
4 csomó újhagyma zöldjét közvetlenül fogyasztás előtt fél centi vastag karikákra vágjuk, sózzuk, elkeverjük 2 dl hideg tejföllel/kefirrel.
Lehet előétel vagy vajas/pástétomos kenyér kísérője.

HALAS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
1 olajos halkonzerv vagy 40 dkg darabolt hal (többféle is lehet), 3-4 burgonya, 1 lila hagyma, só, bors, citromlé, 1 tojásból majonéz, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl olaj

Elkészítése:
Készíthetjük többféle halból vagy egyszerűen olajos konzervhalból is. A kevés vajon párolt haldarabokat apró kockákra vágjuk, illetve a konzervhalat lecsöpögtetjük és villával szétdaraboljuk. A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk. Egy nagy tálban óvatosan összekeverjük a halat, a burgonyát, a felkarikázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk. Egy tojássárgáját kevés mustárral elkeverünk, és cseppenként olajat adagolunk hozzá (kb. 1 dl.), a konzervből visszamaradt olajat is hozzáadhatjuk. Az így nyert majonézzel összekeverjük a halas keveréket, meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és fél órára hűtőbe tesszük, míg az ízek jól összeérnek.
Ha gazdagítani szeretnénk, főt tojást vághatunk bele.

HOLLAND ZÖLDBABSALÁTA
Elkészítése:
60 deka zöldbabot megtisztítunk, darabokra vágjuk, és enyhén megsózott vízben nem túl puhára főzünk, majd alaposan lecsepegtetjük, tálba fektetjük. Egy csomag gomba- vagy zellerkrém-levesport bő egy deci tejjel meg egy negyed liter zöldbabfőző vízzel simára keverünk, belereszeljük egy citrom sárga héját; és kevergetve mártássá főzzük. A tűzről levéve, a citrom levét is belecsavarjuk, majd kihűtjük.
Tálalás előtt fél érával két deci tejszínt kemény habbá verünk, és a mártással összekeverve, a zöldbabra öntjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, elkeverjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
(Ha gazdagabban akarjuk adni - például előételként -, akkor a salátába még laskára vágott főtt, füstölt hús vagy sajtot is keverhetünk.)
Arra kell nagyon ügyelni, nehogy a saláta túl sós legyen, mert a levespor elég sós önmagában, ráadásul a zöldbab főzővize is erősíti az ízét.

HÚSOS SALÁTA TAMPICÓI MÓDRA
Hozzávalók:
60 dkg apróra vágott főtt marhahús, 5 ek ketchup, 1 tk chilipor, 1 ek citromlé, 1 ek olaj, 3 ek kimagozott olajbogyó, 1 ek finomra vágott friss koriander- vagy petrezselyemlevél, 2 salátalevél

Elkészítése:
Tegyünk tálba 2 salátalevelet. Keverjük össze a hozzávalókat és tegyük a salátára.
Búzalisztből készült tortillával kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK - ELŐÉTELEK SALÁTÁKBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.